Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 01

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen.

Maandag 31 december 2018

Water Evolution Lapa kan meer met minderWater Evolution Lapa kan meer met minder

De semiprofessionele designkraan Water Evolution Lapa kan méér met minder. De bediening is uiterst eenvoudig ‒ maar vrijwel onzichtbaar. De kraan is uitgevoerd in massief rvs. Maar hoe bijzonder dat ook is, het is de matzwarte uitloop met spoeldouche die het verschil maakt. Handig als je zo’n trendy grote spoelbak hebt!

Bekijk de Lapa

Water Evolution Lapa wordt geleverd door Dekker Zevenhuizen.


 

Dinsdag 1 januari 2019

Nieuwjaarsdag


 

Woensdag 2 januari 2019

Bosch breidt productaanbod met Home Connect uit

Bosch breidt productaanbod met Home Connect uitMet Home Connect kun je apparatuur altijd en overal via jouw smartphone of tablet bedienen en de status ervan controleren. De talrijke functies van de app bieden je een geheel nieuw niveau van comfort en bedieningsgemak, waar en wanneer dan ook. Is er een keer een technisch probleem? Dan biedt de klantenservice van Bosch ondersteuning op afstand en maakt indien nodig een reparatie-afspraak. Op de IFA 2018 presenteerde Bosch huishoudelijke apparatuur met voedselherkenning; een slimme functie die helpt om duurzaam om te gaan met levensmiddelen. Daarnaast onderzoekt Bosch via conceptstudies de digitale mogelijkheden van morgen – van gepersonaliseerd, creatief en bovendien verrassend eenvoudig koken tot de connected auto als persoonlijke begeleider.

Veiligheid thuis en onderweg

Al meer dan twee jaar strekt de slimme connected keuken van Bosch zich uit tot alle productcategorieën. De koppeling met Home Connect zorgt niet alleen voor optimaal gebruikscomfort en perfecte resultaten, maar vergroot ook het gevoel van veiligheid. Want via de app kun je altijd en overal de status van jouw apparaten controleren, waarbij gegevens op een veilige en TÜV-gekeurde manier worden uitgewisseld. De connected koelkast heeft camera’s aan de binnenkant waarmee je de inhoud van je koelkast kunt bekijken, waar je ook bent. Zo kun je tijdens het boodschappen doen, kijken wat je in huis hebt en wat je nog nodig hebt. Een ander voorbeeld: met Home Connect kun je de wasmachine onderweg alvast aanzetten, zodat je het wasgoed bij thuiskomst direct kunt ophangen of in de droger kunt doen. Het resultaat: nooit meer muf wasgoed! Bovendien zorgt de mogelijkheid om op elk moment te kunnen controleren of een apparaat ook echt is uitgeschakeld voor een veilig gevoel. Als je wilt, kan de Home Connect-app ook push-meldingen naar je mobiele telefoon sturen, bijvoorbeeld over de programmastatus.

Herkenning en advies

Connected apparaten zijn niet alleen onderweg, maar ook thuis erg handig. Helemaal nieuw zijn de functies ‘voedselherkenning’ en ‘bewaaradvies’ voor connected Bosch-koelkasten met camera’s aan de binnenkant. De koelkast herkent automatisch zo’n 60 verschillende soorten groente en fruit en adviseert via de app waar deze het beste bewaard kunnen worden. Wil je sla op de glasplaat in de koelkast leggen, dan adviseert de app om deze in de VitaFresh-zone te bewaren. Zo worden etenswaren altijd optimaal bewaard, blijven ze langer vers en hoeven ze minder vaak weggegooid te worden.

Personalized Cooking

In de meeste huishoudens is koken de belangrijkste taak en ook op dit gebied zijn er ontwikkelingen. Een nog virtueel prototype houdt zich bezig met de vraag hoe connected keukenapparaten van Bosch er in de toekomst aan kunnen bijdragen dat de dagelijkse bereiding van maaltijden gepersonaliseerd, creatiever en tegelijkertijd verrassend eenvoudig is. Onder het motto ‘Individueel. Inspirerend. Alles-in-één.’  demonstreert Bosch het gepersonaliseerde koken van de toekomst met behulp van een interactieve installatie. De bezoeker krijgt een receptsuggestie op basis van zijn persoonlijke voedingsgewoonten. Tijdens de daaropvolgende – virtuele – bereiding wordt hij bij elke stap ondersteund door innovatieve functies, die het koken tot een compleet nieuwe ervaring maken. De interactie tussen grote en kleine huishoudelijke apparaten, bijvoorbeeld het automatisch opwarmen van de Home Connect-oven, onderstreept de totaalervaring. De inspirerende recepten zijn in samenwerking met Kitchen Stories, een nieuwe partner, ontwikkeld en geven een eerste inkijkje in de toekomstige samenwerking.

Conceptstudie Bosch Forward ShowCar

Een ander toekomst concept dat Bosch op de IFA 2018 presenteerde is de Bosch Forward ShowCar. Dit concept laat zien hoe de connected auto in de toekomst als persoonlijke begeleider van de bestuurder kan fungeren. De internetconnectiviteit maakt het rijden van de toekomst niet alleen efficiënter, veiliger en meer ontspannen dankzij allerlei connected functies en assistentiesystemen; er wordt ook een nieuwe vorm van communicatie tussen mens en machine mogelijk gemaakt en de auto geeft de bestuurder op het juiste moment belangrijke informatie – zonder hem af te leiden. Ook huishoudelijke apparaten met netwerkconnectiviteit kan de bestuurder van de auto van de toekomst vanuit zijn auto bedienen – zodra de Forward ShowCar in de geautomatiseerde modus staat. Een blik in de koelkast werpen? De oven voorverwarmen? De wasmachine aanzetten? Allemaal geen probleem. Dankzij connected rijden wordt de auto naast het huis en de werkruimte de derde leefruimte en biedt zijn ‘bestuurder’ volledig nieuwe vrijheden.

Meer informatie: Bosch


 

Donderdag 3 januari 2019

Urban keuken is vol contrasten

Urban keuken is vol contrastenVoor wie houdt van het stadsleven is het niet luidruchtig maar levendig, niet anoniem maar gezellig, niet hectisch maar opwindend, veelzijdig, inspirerend en bont. Of het nu gaat om Londen of Lissabon, Berlijn of Barcelona, Antwerpen of Amsterdam, de stad is vol contrasten die jonge en jong gebleven mensen zo spannend, aantrekkelijk en stimulerend vinden. Alles is beweging, niet alleen in het verkeer. Street Art, pop-up winkels, urban gardening – het is de spontane creativiteit van de bewoners die de stad zijn gezicht geeft en dat voortdurend verandert: ’the user generated city‘. In een loft met de broze charme van een voormalige fabriekshal of in een comfortabel oud herenhuis, in een intiem rijtjeshuis of in een riant penthouse met groots uitzicht, de stad is een ruimte met mogelijkheden waarin iedereen zijn plek kan vindt.

Urban keuken van SieMatic

Wat maakt de SieMatic-lifestyle URBAN zo veelzijdig en uniek? Het is de onconventionele tegenstelling tussen met zorg geselecteerde objecten en thematische contrasten: spannend en rustig, vreemd en vertrouwd, bescheiden en uitbundig, rommelmarktvondst en designklassieker. Het is de individuele esthetiek die getuigt van de ervaringen, waarden en tegenstellingen van een persoonlijkheid. Het is de ‘solitaire’ inrichting die maakt dat elk object een relatie aangaat met de dingen om hem heen.

Spel der contrasten

Een historische pand vol karakter en historie biedt een geweldig canvas voor de urban lifestyle. Open planken en gesloten kasten, sterke en smalle werkbladen, licht en donker, mat en glanzend, traditioneel en modern. De verfijnd afgestemde mix van duidelijke tegenpolen en de solitaire elementen heeft uitgemond in een harmonieuze compositie. In de moderne, grafisch aandoende indeling zetten de kubistische vorm van de stenen spoelbak en het slanke keukeneiland spannende accenten. Door de solitaire plaatsing en de combinatie van schijnbaar tegengestelde elementen worden gisteren en vandaag, het binnenste en het buitenste, het koken en het genieten individueel met elkaar verbonden. Zo wordt de keuken de mooiste werkplek ter wereld.

Meer informatie: SieMatic


  

Vrijdag 4 januari 2019

Lekkende keukenkraan repareren

Lekkende keukenkraan reparerenEen lekkende keukenkraan is storend en verspilt water. De oorzaak van de lekkage kan verschillende oorsprongen hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende lekkages aan een kraan en hoe je deze eenvoudig kunt oplossen.

Kraan lekt uit de uitloop

Als het water uit de uitloop blijft stromen ook als de kraan dicht is, dan is het binnenwerk van de kraan lek.

Wat is een binnenwerk of cartouche?

Een binnenwerk wordt ook wel cartouche genoemd. Onder een binnenwerk van de kraan verstaan we het onderdeel dat het watervolume en de temperatuur van het water regelt. Aan het binnenwerk is de hendel van de kraan bevestigd. Een binnenwerk is opgebouwd uit 2 keramische schijven die over elkaar bewegen en ervoor zorgen dat koud en warm water gemengd worden. De keramische schijven versperren meer of minder de toevoer van koud en warm water, waardoor je de waterhoeveelheid kunt sturen en de watertemperatuur kunt instellen.

Hoe ontstaat een lekkage in het binnenwerk?

Door slijtage of kleine zand- of vuildeeltjes kan er een beschadiging ontstaan in het binnenwerk. Via deze beschadiging kan het water zich een weg banen naar buiten toe. Dit veroorzaakt de lekkage uit de uitloop.

Vervangen van het binnenwerk

Bekijk onderstaande video voor het vervangen van het binnenwerk.

YouTube voorvertoningsafbeelding

 

Kraan lekt bij de hendel

Naast dat het water zich een weg naar buiten kan banen via de uitloop is dit ook mogelijk via de hendel of de hendelkap. Ook hier kan een beschadiging van het binnenwerk de oorzaak zijn van de lekkage. Voor het oplossen van de lekkage vervang het binnenwerk, zie bovenstaande instructie video.

Kraan lekt bij handdouche/uittrekbare uitloop

Als je een kraan hebt met een handdouche of een uittrekbare uitloop, kan de lekkage veroorzaakt worden door een lekkend binnenwerk, kapotte handdouche/uitloop, kapotte slang of een kapotte afdichtingsring tussen handdouche/uittrekbare uitloop en slang.

Voor het vervangen van het binnenwerk zie bovenstaande video. Is de handdouche/uitloop of de uittrekbare slang defect, dan kun je een nieuw passend onderdeel kopen bij de leverancier van de kraan. Is het afdichtingsringetje kapot? Dit is te koop bij de dichtstbijzijnde doe-het-zelf zaak.

Kraan lekt op het werkblad

Ontstaat er een plasje water op het werkblad aan de voet van de kraan, dan kan de oorzaak liggen in lekkende o-ringen. Vervang dan de O-ringen in de kraan.

Kraan lekt in de spoelkast

De laatste mogelijkheid waar een kraan kan lekken is in de spoelkast. Hierbij kan de oorzaak liggen in: niet goed aangesloten flexibele slangen of een kapotte afdichtingsring tussen flexibele koud of warm waterslang en kraanhuis. Indien de flexibele slang(en) los zit(ten) draai deze dan handvast aan. Is de flexibele slang kapot, vervang deze. Deze kun je verkrijgen bij de leverancier van de kraan.

Meer informatie: Franke


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.