Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 03

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen.

Maandag 14 januari 2019

Eenvoudig laminaat repareren

Laminaat is eenvoudig te reparerenEen strak aangelegde laminaatvloer is mooi om te zien, maar helaas zal door gebruik van de vloer ook de nodige beschadigingen ontstaan. Zo kunnen erbij veelvuldig schuiven van meubels krassen ontstaan, of deukjes als je iets zwaars laat vallen. Verder zullen bij regelmatig gebruik de nodige gebruikssporen te zien zijn. Vandaar dat een laminaatvloer regelmatig onderhouden moet worden. Zo houd je de vloer mooi en gaaf. Gelukkig is laminaat makkelijk te onderhouden. Ook repareren en herstellen van laminaat hoeft niet zo moeilijk te zijn, hoewel het voorkomen van schade natuurlijk altijd beter is. Hierbij enkele tips om beschadigingen van een laminaatvloer eenvoudig te repareren en tips om krassen te voorkomen.

Wax

In de volksmond wordt wax ook wel was genoemd en is een ideale manier om beschadigingen zoals deukjes, krassen en scheuren te repareren. Wax is een veilig te gebruiken product, dat niet krimpt en sneldrogend is. Als je een complete laminaat reparatieset aanschaft, dan vind je daarin vaak diverse kleuren, dus het maakt niet uit wat voor soort vloer je hebt. Met de bijgeleverde brander, die er meestal bijgeleverd wordt, kan je de wax in de scheur of kras druppelen. Nadat de wax is uitgedroogd kan je met een spatel de restjes verwijderen en je vloer ziet er weer strak en egaal uit.

Vuller

Er bestaat ook een speciale laminaatvuller. Het aanbrengen werkt op dezelfde manier als plamuur, want dat is dit product ook, alleen specifiek bestemd voor een laminaatvloer. Met een plamuurmes breng je de gewenste hoeveelheid vuller van de juiste kleur in de scheur of kras aan en laat dit goed hard worden. Aangezien deze vuller speciaal voor laminaat is, is dit een prima manier om deuken en krassen weg te werken.

Olijfolie

Olijfolie zal waarschijnlijk niet het eerste zijn als je denkt aan het repareren van laminaat, omdat je dit voornamelijk in de keuken gebruikt. Toch is olijfolie zeer geschikt voor het wegwerken van kleinere krasjes en beschadigingen. Bij diepere scheuren is olijfolie niet geschikt. Krasjes in je laminaat worden veroorzaakt door kleurverschillen. Door de vettigheid van olijfolie, worden de kleurverschillen en dus ook de krasjes een stuk minder zichtbaar.

Krijt

Een andere manier waar je waarschijnlijk ook niet direct aan denkt voor het repareren van laminaat, is het gebruik van waskrijt. De overeenkomsten van waskrijt en wax zijn namelijk bijna gelijk, zodat je met waskrijt op dezelfde manier te werk kunt gaan als wax. Neem dan wel waskrijt die dezelfde kleur heeft als je laminaat. Je moet het krijt verwarmen, zodat het vloeibaar wordt en je dit in de scheur of kras kunt laten lopen. Wanneer het uitgehard is, is je scheur of kras verdwenen.

Laminaat vervangen

Het kan natuurlijk voorkomen dat je laminaat dusdanig beschadigd is, dat alle bovenstaande hulpmiddelen niet echt meer helpen, of dat je er wel heel veel van moet gebruiken om de beschadigingen weg te werken. Dan is het misschien beter om of de gehele vloer, of een gedeelte ervan te vervangen door nieuw laminaat. Met een beetje geluk zitten de beschadigingen aan de zijkant, zodat je er gemakkelijk bij kunt, maar als dit niet het geval is, kun je een gedeelte van de vloer weg moeten halen. Het is daarom altijd handig als je laminaat over hebt, zodat je deze planken op reserve kunt bewaren voor dit soort gevallen. Wees dus bij aankoop van laminaat niet te zuinig, zodat je later geen spijt krijgt, dat je niets meer hebt.

Tips om krassen te voorkomen

Je kunt natuurlijk ook proberen om te voorkomen dat je bovenstaande tips nodig hebt. Hiervoor moet je wel even met je meubels aan de slag, omdat zij vaak, doordat er mee geschoven wordt, de grootste oorzaak zijn van krassen op je laminaatvloer. Plak onder alle schuifbare meubels, zoals stoelen, viltjes of een ander antikrasmiddel. Hiermee kan je op een simpele manier krassen voorkomen. Ook is het lopen op schoenen over je laminaat niet slim. Onder schoenen kunnen zand en steentjes zitten en die gaan dan over het laminaat schuren, wat flinke krassen kan opleveren. Maak je schoenen dus goed schoon voordat je je laminaatvloer betreedt, of loop op blote voeten of op sokken.

Bron: Bouw & Wonen


 

Dinsdag 15 januari 2019

Hoe kies je een duurzame keuken?

Hoe kies je een duurzame keuken?Meer biologische groente en vlees, scharreleieren en minder voedselverspilling. Wij worden zo langzamerhand steeds milieubewuster. Uit onderzoek van GfK blijkt dat de helft van de Nederlanders let op duurzaamheid bij zijn aankopen en dat percentage groeit ieder jaar. Maar hoe zit dat met de keuken zelf? De materialen waaruit een keuken is samengesteld? De branche geeft aan dat ook in de keukenspeciaalzaken hier steeds meer vraag naar komt. We willen weten waarvan onze keukenkasten en werkbladen zijn gemaakt of hoe energiezuinig de nieuwste generatie keukenapparatuur is. Op dat gebied valt er nog een wereld te winnen.

Duurzaam keukenblad: Greenpanel

De grote vraag is, waar begin je als je op zoek bent naar een duurzame keuken? Een goed begin is de keuze van het keukenblad. Het meest gangbare basismateriaal voor keukenbladen is multiplex dat afgewerkt kan worden in vele kleuren. Dit basismateriaal kan worden vervangen door het milieuvriendelijke Greenpanel. Dit innovatieve, watervaste materiaal laat een veel kleinere ecologische voetafdruk achter dan het gebruikelijke multiplex. Bovendien is Greenpanel voordeliger dan multiplex!

Greenpanel heeft niet alleen een kleinere ecologische voetafdruk; het heeft ook tal van andere groene eigenschappen:

  • FSC-keurmerk
  • CARB2-gecertificeerd
  • Minder grondstoffen dan voor traditionele plaatmaterialen
  • Minder CO2-uitstoot tijdens productie en transport
  • Biologisch afbreekbaar
  • Recyclebaar
  • Zuinig qua transport

Mooi design met DecorTop en TopLaminaat

Dat duurzaamheid en design ook hand in hand kunnen gaan, bewijst het keukenblad van DecorTop of TopLaminaat in combinatie met Greenpanel. Een blad van DecorTop oogt robuust en heeft een diepe, voelbare structuur. Dankzij de diepe structuur van DecorTop heeft dit blad en natuurgetrouwe uitstraling van hout en steen. Net als TopLaminaat is het verkrijgbaar in mooie kleuren. Deze bladen zien er dus niet alleen mooi uit maar zijn tegelijkertijd duurzaam.

Duurzaamheid en gemak

Milieuvriendelijkheid gaat ook hand in hand met gemak. Greenpanel wordt namelijk afgewerkt met een toplaag van laminaat (HPL) zoals TopLaminaat en DecorTop, waardoor het keukenblad makkelijk in onderhoud is. Bovendien zijn de bladen trendy door de ruime keuze in modieuze kleuren en dessins en de diversiteit aan randafwerkingen.

Kortom, DecorTop en TopLaminaat met Greenpanel is een milieuvriendelijk keukenblad met nog betere eigenschappen dan traditionele keukenbladen.

Bron: Dekker Zevenhuizen


 

Woensdag 16 januari 2019

Trendy afzuigkap met maximale afzuiging

Trendy afzuigkap met maximale afzuigingDe cirkel staat voor perfectie. Vanuit dat uitgangspunt ontwikkelde Falmec Circle.Tech, de nieuwe revolutionaire oplossing voor recirculatie. De nieuwe afzuigkappen van Falmec, met filters met revolutionaire technologie, worden gekenmerkt door een gemakkelijke installatie en onderhoud. Deze trendy afzuigkap met maximale afzuiging is verkrijgbaar in verschillende modellen en staat naast maximale afzuiging garant voor uitstekende filterwerking. Het pachtige ontwerp, de mooie materialen en de deskundige productie zorgen voor een verbetering van jouw keuken en huis. 

Compact en trendy

Door de compacte afmeting en de minimale omvang van Circle.Tech kunnen er afzuigkap modellen worden gebouwd met een minimale dikte, perfect passend bij de nieuwe designtrends. Dankzij deze nieuwe vormen wordt de keukenruimte geoptimaliseerd en wordt tevens een prettiger en functionelere omgeving gecreëerd. 

Horizontale aanzuiging

In tegenstelling tot de traditionele afzuigkappen zuigt Circle.Tech de kooklucht horizontaal in plaats van verticaal aan. De uitgeblazen lucht wordt door een filterinstallatie rondom de motor geleid en gelijkmatig verdeeld. Door zijn ronde vorm bereikt het filteroppervlak de maximale omvang en presteert daardoor uitstekend ten aanzien van de afzuiging, de filterwerking en het geluidsniveau.

Meer informatie: Falmec


 

Donderdag 17 januari 2019

Connect Space voor de kleine badkamer

Connect Space voor de kleine badkamerIn ieder huis hoort een badkamer. En of je nu groot of klein woont, een aantal elementen horen thuis in een badkamer. En omdat je dagelijks best wel wat tijd doorbrengt in de badkamer, wil je wel dat deze ruimte comfort biedt. Daarnaast wil het oog ook wat. Kortom, er worden nogal wat eisen gesteld aan de badkamer, hoe klein deze ook is.

Kleine badkamers met veel ruimte

Ideal Standard ontwerpt prachtige plaatsbesparende badkamers en heeft een paar tips om de kleine badkamer ruimtelijk in te richten:

  1. Bespaar aan ruimte en kies eerder voor een inloopdouche dan een bad. De glazen panelen die het opspattende water afschermen, stroomlijnen de ruimte en bieden tegelijkertijd voldoende ruimte om vrij te bewegen tijdens het douchen. Wil je toch per se een bad, kies dan voor een bad-douchecombinatie.
  2. In compacte badkamers kun je het beste ook de hoeken optimaal benutten. Kies een hoekdouche, hoekwastafel met hoekmeubel of zelfs een hoek-wc om meer beschikbare plaats vrij te hebben. De collectie Connect Space werd speciaal hiervoor ontworpen.
  3. Houd je badkamer netjes opgeruimd door voor elke potje en flesje een vaste opbergplek te voorzien. Door de juiste meubels te kiezen kunnen al je badkamerspullen zorgvuldig opgeborgen worden en creëer je een ruimtelijk en geordend effect.

De juiste meubels

Het Connect Space assortiment biedt een hoog aantal ruimtebesparende oplossingen aan; fontein, wastafels met geringe diepte, slim gebruikte opbergruimte van meubels en een compact wandcloset en wandbidet met een diepte van 48 cm. Of je nu kiest voor modern of klassiek, afgeronde of meer geometrische vormen, het brede gamma van Ideal Standard biedt verschillende oplossingen om je te helpen bij het ontwerpen van jouw ideale (kleine) badkamer.

Meer informatie: Ideal Standard


  

Vrijdag 18 januari 2019

Connected oplossingen voor in huis: de laatste trends

Connected oplossingen voor in huisSiemens Home Appliances heeft een duidelijk doel voor ogen met de connected producten en diensten. Het merk wil de infrastructuur voor een ‘seamless life’ creëren, een levensstijl waarbij alles op rolletjes loopt dankzij slimme technologie, digitalisering en design. Siemens heeft in 2018 met de uitbreiding van het aanbod apparaten met netwerkconnectiviteit en verschillende nieuwe samenwerkingen weer belangrijke stappen gezet richting dit doel.  “We zijn op dit moment de enige aanbieder van een volledig assortiment connected huishoudelijke apparaten, en onze digitale leefomgeving heeft zonder meer het grootste partnernetwerk in de markt”, benadrukt Roland Hagenbucher, CEO Siemens Home Appliances Duitsland.

Connected diensten van nu

In samenwerking met externe partners en dienstverleners illustreert het merk de mogelijkheden middels verschillende gebruikscases. Stembediening, producten bestellen, recipeWorld en voedselherkenning komen samen in verschillende themagebieden. Bijna alle connected apparaten van Siemens kunnen met elkaar communiceren via slimme spraaktechnologie zoals Amazon Alexa. Een nieuwe innovatie is de koelkast met camera om zo voedingsmiddelen in de gaten te kunnen houden. Daarnaast hebben ovens en kookplaten online toegang tot nieuwe recepten, via partner Kitchen Stories.

Toekomstbeeld Connected Living

Iedereen die vandaag kiest voor connected apparatuur haalt een stukje toekomst in huis. De mogelijkheden van het connected partnernetwerk worden steeds verder uitgebreid. Zo biedt bijvoorbeeld Connected Living een interessante blik in de toekomst: Siemens heeft een fitnessruimte ingericht met een roeimachine en een crosstrainer, waar bezoekers kunnen ontdekken wat hun fysieke inspanningen betekenen voor hun eetgewoonten. De nadruk ligt op slimme ondersteuning van individuele doelstellingen en een evenwichtige leefstijl.

Een smartwatch en keukenapparatuur, kunnen in de toekomst samen worden gebruikt om bijvoorbeeld fysieke inspanning, fitnessdoelen en calorie-inname te synchroniseren. Als de inspanningen achterblijven bij het trainingsschema, dan zal de Home Connect-app via een receptenportal een lichtere maaltijd voorstellen dan bijvoorbeeld de geplande varkensrollade. Een ander voorbeeld laat zien dat slim voedingsmanagement niet alleen over de inname van calorieën gaat. Als de fitnesstracker aangeeft dat de gebruiker bij het opstaan niet genoeg of niet goed heeft geslapen, kan de koffiemachine aanbieden om deze keer een íets sterkere cappuccino te bereiden.

Voorbeeld

Stel je voor dat de werkdag erop zit, je maag rommelt en de Home Connect-app op jouw mobiele telefoon vindt een smakelijk recept. Een snelle blik in de koelkast via de geïntegreerde connected camera laat zien dat je niet alle ingrediënten in huis hebt. De app voegt deze toe aan het boodschappenlijstje en verstuurt het lijstje naar het navigatiesysteem van de auto, dat op zijn beurt de beste winkelroute weergeeft. Met beste wordt enerzijds bedoeld dat je zo min mogelijk stops hoeft te maken onderweg naar huis. Maar het betekent ook dat rekening wordt gehouden met persoonlijke voorkeuren van de gebruiker. Met andere woorden: het navigatiesysteem begeleid je naar een grote supermarkt of plant een route langs de slager of groenteboer. Terwijl je boodschappen doet, stelt de koelkast de temperatuur alvast iets lager in voor een optimale temperatuur bij thuiskomst om de aankopen te bewaren dankzij de Smart Storage Guide. Gaat het om een gerecht dat de oven in moet? Dan verwarmt de oven alvast automatisch voor tot de vereiste temperatuur.

Meer informatie: Siemens


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.