Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 04

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen. 

Maandag 21 januari 2019

Nieuwe keukenstijl combineert industrieel met een vleugje klassiek

Nieuwe keukenstijl combineert industrieel met een vleugje klassiekDe nieuwste trend onder de keukens is de Staal & Brons keuken. Deze opvallende nieuwe keukenstijl combineert industrieel met een vleugje klassiek. De in het oog springende metalen keukenlook wordt bereikt door het gebruik van een speciale metaal afwerking.

Bijpassende accessoires

Bijzonder mooie kranen en spoelbakken gemaakt van rvs in elke gewenste finishing sluiten prachtig aan bij een Staal & Brons keukenstijl. Je stelt de kraan helemaal naar eigen wens samen, van greep tot aan de vorm. Tot slot maak je de kraan af met een van de vijf finishing, wij kiezen in deze keukenstijl natuurlijk voor: zwart of met een koperglans.

Klassiek en industrieel komen samen

De combinatie van twee van zichzelf al aanwezige stijlen – klassiek en industrieel – maakt de Staal & Brons keuken opvallend. Deze keuken weet zonder meer je blik te vangen. Om een Staal & Brons keuken kun je niet heen. Het is een pronkstuk in je woning en je blijft ernaar kijken.

Accessoires en keukengerei zijn echte blikvangers

In de Staal & Brons keuken trekken de accessoires de aandacht. Deze zijn vooral glimmend en opvallend van vorm en ze nodigen je uit om aan de slag te gaan. Accessoires voor functioneel gebruik en persoonlijke details wisselen elkaar af. 

Bron: Keukenspecialisten.nl


 

Dinsdag 22 januari 2019

Verwarmende kunst aan de muur

Verwarmende kunst aan de muurEen radiator met een fraaie strakke vormgeving, die volledig opgaat in het interieur. Verwarmende kunst aan de muur!

Tubone-V

De Tubone-VV bestaat uit een verticale ovale ronde buis. De ronde buis heeft een diameter van 60mm. De Tubone-V kan solo geleverd worden maar het is ook mogelijk meerdere element te koppelen. Zo kun je twee of drie elementen naast elkaar plaatsen of twee elementen achter elkaar. De aansluitingen van de Tubone-V bevinden zich aan de achterzijde van de radiator. Deze hebben een hart op hart maat van 100mm. door toepassing van de standaard meegeleverde verchroomde aansluitset is de aansluiting 50mm indien het leidingwerk uit de muur komt.

Tubone-H

De Tubone-H is exact hetzelfde als Tubone-V alleen dan horizontaal aan de wand geplaatst. Het koppelen van verschillende elementen is mogelijk tot twee elementen achter elkaar of maximaal drie elementen boven elkaar. De aansluitingen bevinden zich altijd achter de radiator, zodat het leidingwerk nauwelijks zichtbaar is. Maar het is ook mogelijk de Tubone-H te verkrijgen met de aansluitingen aan de onderzijde waardoor plaatsing op de grond mogelijk is.

Tubone in kleur

Standaard wordt deze designradiator geleverd in de kleur sanitair wit (RAL 9016). Uiteraard is levering in een groot aantal RAL en andere speciale kleuren mogelijk. Laat de radiator wegvallen tegen de muur door dezelfde kleur te kiezen of kies voor een contrasterende kleur en laat de Tubone lekker in het oog vallen als verwarmende kunst aan de muur. Het ophangmateriaal wordt meegeleverd in de kleur van de radiator.

Meer informatie: Instamat


 

Woensdag 23 januari 2019

Poggenpohl +VENOVO wint opnieuw een designprijs

Tot in de puntjes doordacht ontwerp

Poggenpohl +VENOVO wint opnieuw een designprijsDe vrijstaande keuken van Poggenpohl +VENOVO wint opnieuw een designprijs: Meest Innovatieve Interieur 2019 bij de ICONIC AWARDS. Het designteam, onder leiding van Sören Jungclaus, had zich tot doel gesteld om de kamer minder keuken en tegelijkertijd de keuken meer ruimte te geven.

German Design Award én ICONIC AWARD

Zowel de ICONIC AWARDS als de German Design Awards worden internationaal gezien als de meest belangrijke prijzen in topdesign. Niet voor het eerst weet Poggenpohl beide prijzen in de wacht te slepen. Daarmee bevestigt de keukenfabrikant zijn lange traditie als ontwikkelaar van duurzame en evolutionaire ontwerpen. “Wij zien +VENOVO als een iconisch product om onze veeleisende klanten te inspireren om innovatief te denken als het gaat om hun woonkamers, keukens en dromen,” zegt Gernot Mang, managing director van Poggenpohl. “In geen enkele andere, nagenoeg mobiele, keuken worden alle functies zo nauwgezet geïntegreerd. Wij zijn hier erg trots op.”

Wat is de ICONIC AWARD

Elk jaar, erkent het ICONIC AWARDS innovatieve interieur panel producten van negen categorieën, van badkamer en wellness tot keuken en huishouden tot meubels, textiel en outdoor producten. In 2019 is + VENOVO geselecteerd uit honderden internationale kandidaten als “Beste van beste” winnaar in de categorie keuken en huishouden. “Met zijn heldere, lineaire ontwerp is het keukenblok tijdloos elegant. Door het op twee frames te plaatsen als een woonkamermeubel waardoor het praktisch lijkt te zweven, krijgt de keuken een geheel eigen karakter,” is de beoordeling van het panel. Over het geheel genomen prijst het een “stijlvol ontwerp dat formeel overtuigt zowel als functioneel tot in het detail en dat een uniek effect sorteert, vooral in open ruimten.”

Deze conclusie van het panel komt overeen met het doel van de ontwerpers Sören Jungclaus en Mathias Knigge dat +VENOVO als een vrijstaand meubelstuk van alle zijden esthetisch dient te zijn zodat het in overeenstemming is met huidige trends zoals stedelijkheid en mobiliteit. Tegelijkertijd is het ontwerp een waar organisatietalent dat alle functies met elegantie en verfijning samenbrengt, van het aanrecht en de oven naar de koelkast en de gootsteen.

Onopvallend of leidend

In de meeste gevallen past +VENOVO onopvallend in de bestaande architectuur (in minimalistische mode als hier in het beeld). Maar het kan ook de stilistisch leidende rol aannemen, bijvoorbeeld in de exclusieve houten versie Makassar structuur in combinatie met fittingen en handgrepen in zwart mat en aanrechtbladen in satinised Nero Assoluto. Hoge kasten en audio vullen het individuele meubelstuk aan tot een volledige keuken-ensemble. Vaarwel inbouwkeuken.


  

Donderdag 24 januari 2019

Meer mensen zetten hun woning te koop

Meer mensen zetten hun woning te koopDe gekte op de Nederlandse woningmarkt begint iets af te nemen. “In sommige regio’s en met name Amsterdam zien we dat het plafond van voortdurende prijsstijgingen langzaam bereikt wordt”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. De NVM merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn.

“We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen.” Dat uit zich volgens Jaarsma onder andere in een zekere afkoeling op de meest verhitte delen van de woningmarkt, hoewel hij de woningmarkt als geheel nog steeds als oververhit typeert. “Dit is een nieuwe ontwikkeling voor de woningmarkt. Afgelopen kwartaal heeft de NVM aangegeven dat het Code Rood is voor de woningmarkt – met name voor de nieuwbouw – en het is nog steeds Code Rood, maar wel met enkele lichtpuntjes.”

“Consumenten zijn aanhoudende prijsstijgingen beu”

Jaarsma constateert dat in 2019, net als in 2018 en daarvoor, wederom niet de benodigde nieuwbouwaantallen worden gehaald. “Waar we zeker 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar nodig hebben, blijft ook dit jaar de teller steken op minder dan 70.000 woningen.” De NVM-voorzitter zegt dit bij de bekendmaking van de woningmarktcijfers over het vierde kwartaal 2018. 

Prijsafvlakking wordt in stedelijke regio’s zichtbaar

Dat de woningmarkt ‘verzadigd’ is, wil de NVM-voorzitter graag toelichten. “De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10% niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge niveau van de prijzen is de betaalbaarheid van woningen, zeker voor huishoudens met een minder gevulde beurs, gedaald en haken consumenten af.” 

Dat consumenten afhaken, blijkt volgens Jaarsma uit het aantal woningen dat te koop staat. Voor het eerst in 18 kwartalen is het aanbod in vergelijking met een kwartaal eerder met 5% toegenomen. “Het toenemende aanbod komt vooral doordat er meer woningen te koop worden gezet. Ook de hoge prijzen zorgen voor meer aanbod. Het is niet voor niets dat in regio’s met een hoog prijsniveau, zoals Amsterdam, Haarlem en ’t Gooi het aanbod het afgelopen jaar fors is toegenomen.” 

Dat niet aanhoudend een hogere prijs voor een woning gevraagd kan worden, is een besef dat volgens de NVM langzamerhand doordringt tot de markt. “In met name de stedelijke regio’s zien we de prijsstijgingen afvlakken”, weet Jaarsma. Het hoge prijsniveau zorgt er ook voor dat de snelheid waarmee woningen verkocht worden, begint af te nemen. De verkoopkans van woningen die te koop komen, is voor het eerst sinds lange tijd gedaald. “Het is ook voor het eerst in jaren dat de prijsstijging in Amsterdam onder het landelijke gemiddelde ligt”, aldus Jaarsma.

Nederlandse woningmarkt al anderhalf jaar overspannen

Makelaars van de NVM hebben in het vierde kwartaal van 2018 ruim 8% minder woningen verkocht dan een jaar geleden. Het is het zesde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor. In totaal verkochten de NVM-makelaars het afgelopen kwartaal bijna 39.300 woningen, 3.500 minder dan een jaar eerder. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM bijna 148.000 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars. Voor de totale markt betekent dit 214.000 transacties. Dat is 10,7% minder dan een jaar eerder. De gemiddelde transactieprijs is in het vierde kwartaal 2018 gestegen tot een recordniveau van 298.000 euro. Vergeleken met een jaar eerder zijn woningen daarmee 10,3% duurder geworden. Maar liefst 38% van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. 

De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 39 dagen, 11 dagen minder dan een jaar geleden. Jaarsma: “Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest.” Het woningaanbod is echter voor het eerst in 4,5 jaar toegenomen (met 5%) in vergelijking met een kwartaal ervoor. De looptijd van de in aanbod staande koopwoningen is opnieuw afgenomen, namelijk tot 136 dagen. Nog slechts 23% van de woningen staat een jaar of langer te koop. Een potentiële koper kon in het vierde kwartaal 2018 uit 3,6 woningen kiezen. “Hier zie je duidelijk de regionale verschillen”, zegt Jaarsma. “In sommige regio’s aan de randen van ons land hebben kopers nog ruime keuze, al neemt het ook daar af. Maar in de grote steden kunnen mensen nog maar kiezen uit iets meer dan 2 woningen.” Ruim 70% van de nieuw in aanbod gekomen woningen (in het derde kwartaal 2018) is binnen 90 dagen verkocht.

Te weinig aanbod en hoog prijsniveau speelt ook nieuwbouw-koopmarkt parten

Het afgelopen kwartaal daalde ook de verkoop van nieuwbouwwoningen; met 7%. Er werden in heel 2018 door NVM-makelaars, inclusief vrije kavels, 30.900 nieuwbouwwoningen verkocht. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met bijna 14% toegenomen tot gemiddeld 361.000 euro in het vierde kwartaal 2018. Jaarsma: “Er is enorme interesse voor nieuwbouwwoningen, maar dit resulteert niet in meer transacties.” Volgens de NVM-voorzitter is dit voor een deel te verklaren door een gebrek aan aanbod en het hoge prijsniveau, maar er is volgens hem meer aan de hand. “In een jaar waar de Rijksoverheid stuurt op het aanjagen van de nieuwbouw, zijn er in de eerste drie kwartalen van 2018 juist aanzienlijk minder nieuwbouw-koopwoningen te koop gezet dan een jaar eerder.

Het vierde kwartaal van 2018 maakt een hoop goed: door een uitstekend kwartaal is het nieuwe aanbod in heel 2018 beperkt gebleven tot -2% ten opzichte van 2017.” Net als in de bestaande bouw stijgen de prijzen in nieuwbouw sterk door de enorme vraag naar woningen. Jaarsma: “De nieuwbouwprijzen worden verder opgestuwd door hoge bouwkosten, gasloos bouwen en de focus op binnenstedelijk bouwen.

Onze makelaars in en rond de grotere steden schetsen een negatief beeld van onbetaalbare nieuwbouw voor een steeds grotere groep geïnteresseerden.” Voor het eerst worden volgens de NVM-nieuwbouwwoningen in de vier grote steden trager verkocht dan daarbuiten. “De kwaliteit van de nieuwbouw stijgt niet met de prijs, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding onder druk staat. De koper, die steeds dieper in zijn buidel moet tasten, wordt terecht steeds kritischer”, weet Jaarsma.

Trend van prijsstijgingen en minder transacties zet door

Jaarsma: “Ik verwacht voor 2019 een stabilisering tot lichte daling van het aantal transacties, tot -5%. Daarnaast voorzie ik dat de huizenprijzen in 2019 met gemiddeld 4% tot 7% zullen toenemen.” De komende periode zal de woningmarkt een wisselend landelijk beeld laten zien, volgens de NVM-voorzitter. Regionaal bestaan er nog steeds grote verschillen op de koopwoningmarkt. Oververhitte gebieden zullen naar alle waarschijnlijkheid afkoelen, met een afvlakkende prijsstijging. Ruime gebieden aan de randen van Nederland worden juist krapper.

Bron: NVM


 

Vrijdag 25 januari 2019

Wandpaneelsysteem Floating Spaces

Keuken of woonruimte? Waarom of? Het wandpaneelsysteem SieMatic Floating Spaces biedt veel elegante varianten aan vloeiende overgangen tussen ruimtes en hun functies. De tot op de millimeter precies op maat te bestellen panelen en planken zijn verkrijgbaar in de meeste uitvoeringen van oppervlakken in het veelzijdige SieMatic-programma. De panelen kunnen individueel worden samengesteld, gestructureerd en op de interieurarchitectuur afgestemd.

Vloeiende overgangen maken

Het materiaal van het wandpaneelsysteem van Floating Spaces kan ook gebruikt worden voor de deuren van de keukenkasten. Zo ontstaat er een elegante visuele eenheid. Van de zit- en eethoek tot aan het compleet uitgeruste kookgedeelte van uw woonkeuken.

Nog wand of al kast?

De wandplanken zijn er in twee sterktes en in elke lengte tot 260 cm. Ze kunnen ton-sur-ton of contrasterend met het oppervlak van de paneelwand worden gebruikt. Bijvoorbeeld gefineerde wandpanelen en deuren van een hoge kast in ‘oak graphite’ en onderkasten in glanzende SQ-lak in lotuswit. De gefineerde planken voegen zich harmonieus naar het beeld, en tegelijkertijd zorgt de witte tint voor een spannend contrast. 

Open voor iets nieuws

Design kan boekdelen spreken. De vormgeving van de dingen waarmee we ons omgeven, getuigt van onze wensen, dromen en gevoelens. Dit geldt niet alleen voor tafels, stoelen en lampen, maar ook voor de gebruiksvoorwerpen in de woonkeuken die je met liefde hebt gekozen. Vervang de gebruikelijke gesloten bovenkasten door het zeer flexibele wandpaneelsysteem Floating Spaces. De variabele planken met een bijna zwevend karakter bieden zoveel ruimte als je wilt voor alle mooie en nuttige accessoires. Zelfs een wasemkap kan worden geïntegreerd. 

Meer informatie: SieMatic


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.