Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 06

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen. 

Maandag 4 februari 2019

Tips voor gezellige verlichting

Tips voor gezellige verlichtingWanneer je verlichting in huis installeert, doe je dat meestal niet alleen omdat het nuttig is: het kan ook heel gezellig zijn. Tenminste, als je kiest voor de juiste verlichting. Want lang niet alle verlichting geeft een even gezellige sfeer! Denk maar eens aan tl-buizen, die wel praktisch zijn maar bijzonder koud, kil licht geven. Niet zo leuk om die in de woonkamer te hangen dus. Maar hoe weet je nu welke verlichting je nodig hebt om het lekker knus en gezellig te maken in huis? Wij geven 5 handige tips voor gezellige verlichting in huis.

1. De juiste lichttemperatuur

De lichttemperatuur bepaalt voor een groot deel hoe gezellig een ruimte aanvoelt. Dit wordt gemeten in graden Kelvin en staat vrijwel altijd op de verpakking vermeld. Koud licht (met name wit en blauw licht), wordt als bijzonder ongezellig ervaren. Eigenlijk geldt de regel voor binnenverlichting: hoe warmer het licht, hoe gezelliger. Toch kun je beter niet kiezen voor het warmste licht, omdat dit gewoon niet praktisch is. Voor sfeerverlichting gebruik je lampen van ongeveer 2700 Kelvin, voor praktische verlichting wordt meestal 3000 Kelvin gebruikt.

2. Directe verlichting

Directe verlichting is vooral heel praktisch, maar kan zeker ook gezellig zijn. De verlichting boven de eettafel is bijvoorbeeld vrijwel altijd directe verlichting. Je kunt kiezen voor inbouwspots, maar boven de eettafel wordt ook vaak gekozen voor een mooie en gezellige plafondlamp. Daarbij is ook het armatuur belangrijk: een mooi armatuur zorgt ook voor meer gezelligheid in huis als de lamp niet brandt. Hang dus niet de eerste lamp op die je tegenkomt, maar zoek naar een mooi model dat past in je inrichting.

3. Indirecte verlichting

Als het gaat om sfeer, scoort indirecte verlichting hoog. Dat komt omdat het licht wordt weerkaatst, bijvoorbeeld op de muur, waardoor het zachter wordt. Het licht verspreid zich op een andere manier en is veel vriendelijker en knusser. Indirecte wandverlichting kan bijvoorbeeld bestaan uit inbouwspotjes. Deze spots zorgen voor zacht strijklicht op de wand en zijn zelf nauwelijks te zien. De verlichting moet het dus niet hebben van het uiterlijk, maar van het effect dat wordt bereikt wanneer de lamp brandt.

4. Kies voor led

Wanneer je goed let op het aantal lumen en de lichttemperatuur, is er geen enkele reden waarom led minder gezellig zou zijn dan andere verlichting. Bovendien zijn halogeenlampen en gloeilampen verboden, dus heb je nog maar twee keuzes: spaarlampen of ledlampen. Daarbij zijn ledlampen de verstandigste keus, omdat ze veruit het zuinigst zijn. Bovendien hoeven ze niet eerst op te warmen, dus zijn ze ook veel praktischer. Een ledlamp geeft tegenwoordig vrijwel hetzelfde licht als gloeilampen, dus qua gezelligheid of sfeer maakt het eigenlijk geen verschil.

5. Behoud je praktische verlichting

Ongeacht hoe gezellig je het vindt om knus te zitten met weinig verlichting: zorg dat je genoeg praktische verlichting overhoudt. Zo moet je in de keuken en in de badkamer goed kunnen zien wat je doet. Bedenk dat praktisch en gezellig best samengaan! In de keuken kun je ook kiezen voor inbouwspotjes of een ledstrip, waardoor het licht direct op je werkvlak schijnt. Van een afstandje zie je alleen het indirecte licht, wat dus wel mooi en gezellig is.

Gezellige verlichting is in vrijwel elke ruimte te realiseren – zelfs in de kelder! Hou altijd in je achterhoofd dat het vooral de combinatie is van mooie armaturen, een warme lichttemperatuur en zacht indirect licht die zorgt dat het gezellig wordt in huis. Zorg ervoor dat je verlichting er niet alleen gezellig uitziet, maar ook praktisch is. En dat de verlichting ook gezelligheid in huis geeft als het licht niet aanstaat. Zo bereik je de perfecte combinatie van praktisch en gezellig!

Bron: Bouw & Wonen


 

Dinsdag 5 februari 2019

Begin de dag goed met een dubbele wastafel

Begin de dag goed met een dubbele wastafel’s Ochtends is het in de meeste gezinnen spitsuur. Iedereen moet ongeveer om dezelfde tijd de deur uit en iedereen wil zo lang mogelijk in bed blijven liggen. Dat betekent dat iedereen haast heeft in de badkamer en dat het dringen is voor de wastafel. Begin de dag goed met een dubbele wastafel, dat scheelt een hoop ergernis.

Tegelijk wassen en tandenpoetsen

Is het bij jou thuis ook altijd dringen voor de wastafel? Met een kleine aanpassing in de badkamer kun je de filevorming verkleinen. Met een dubbele wastafel voor de badkamer kun je met meerdere personen tegelijk in de badkamer zijn. Een dubbele wastafel is eenvoudig te monteren. Tegelijkertijd bespaar je met een dubbele wastafel ruimte in vergelijking met twee enkele wastafels. Dat betekent dat je daardoor niet per se de badkamer hoeft te vergroten. Je kunt namelijk al dubbele wastafels kopen van 100 cm breed. Bij Dansani vind je een ruime selectie dubbele wastafels voor de badkamer in verschillende designs.

Dubbele wastafel is functioneel

De badkamermeubels van Dansani worden gekenmerkt door duurzame materialen van goede kwaliteit, die ook na vele jaren gebruik mooi blijven. Een mooie, functionele, dubbele wastafel met een fraaie en praktische onderkast kan jouw badkamer op een prachtige, stijlvolle manier een geheel nieuwe look geven.

Voor een groot gezin of voor mensen die graag de ruimte hebben, is de unieke 160 cm brede dubbele wastafel een ideale oplossing. Lades en kasten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en er zijn werkbladen van minimalistische tinten tot sfeervolle houtstructuren. Alle lades bevatten ruimtebesparende bakjes en ingebouwde dempers, die ervoor zorgen dat de lades geruisloos sluiten.

Meer informatie: Dansani


 

Woensdag 6 februari 2019

Natuurlijk mozaïek voor vloer en wand

Natuurlijk mozaïek voor vloer en wandJe hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking monnikenwerk. Die uitdrukking wordt gebruikt bij zeer arbeidsintensieve werkzaamheden zoals het leggen van een mozaïek. Kloosters en kerken werden vroeger rijkelijk voorzien van dergelijke versieringen, maar het kostte enorm veel tijd om zo’n klus te klaren. Het waren vaak de monniken die zich met dergelijke werkzaamheden bezighielden, vandaar de term monnikenwerk.

Modern mozaïek

Tegenwoordig is mozaïek nog steeds populair, maar wel in een moderne variant. De kleine steentjes of tegeltjes worden niet meer een-voor-een met de hand gelegd. Met de kant-en-klare tegelmatjes is het leggen van een tegelmozaïek een fluitje van een cent. Je kunt kiezen voor glasmozaïek of keramisch mozaïek in allerlei kleuren, maar voor een meer natuurlijke look zijn er ook matjes met kiezels. Het gevoel van blote voeten op een kiezelstrand in je eigen badkamer creëer je met natuurstenen tegels Stone Pebbles. Deze matjes meten 30 x 30 cm en ze sluiten perfect op elkaar aan, waardoor ze makkelijk te zetten zijn. Stone Pebbles zijn verkrijgbaar voor zowel vloer als wand.

Meer informatie: Terre d’Azur


 

Donderdag 7 februari 2019

Badderen met bubbels en muziek

Badderen met bubbels en muziekWie vindt het niet heerlijk om af en toe een dagje wellness in te plannen. Even een dagje niets moeten behalve ontspannen en genieten. In de praktijk valt het niet mee om regelmatig zo’n dagje in te plannen. Het blijft vaak bij dromen aan zo’n heerlijk dagje badderen met bubbels en muziek. Maar het kán ook thuis!

Bad met whirlpool

Wanneer je in jouw badkamer ruimte hebt voor een bad, dan heb je ook ruimte voor een bubbelbad of whirlpool. Verschillende baden in het assortiment van Duscholux kunnen namelijk ook worden uitgerust met een luchtsysteem. Er zijn drie mogelijke uitvoeringen: alleen luchtjets, een combinatie van luchtjets en massagejets en de luxe uitvoering met fluisterjets en geïntegreerde luidsprekers die gekoppeld zijn aan een MP3-speler. Bij alle versies zijn ingebouwde ledspots met kleurlichtwisselaar optioneel. Badderen met bubbels en muziek doe je voortaan gewoon lekker thuis.

Meer informatie: Duscholux


 

Vrijdag 8 februari 2019

Zo creëer je zelf een urban woonstijl

Zo creëer je zelf een urban woonstijlDe urban woonstijl neemt snel in populariteit toe. Urban betekent letterlijk stedelijk; in deze woonstijl zie je het stadse goed terug. De stijl bevat een combinatie van industrieel en botanisch wonen. Gebruik de juiste meubels, kleurenpalet en woonaccessoires, zo creëer je zelf een urban woonstijl.

Uitstraling van urban

Wat kun je allemaal bij urban verwachten? Veel contrasterende elementen en stoere, onbewerkte materialen zie je veel terugkomen. Denk daarbij aan industriële meubels, vintage decoratie en een plantrijke omgeving. De kleur groen hoeft niet alleen doorgetrokken te worden in de aankleding, maar kan ook op de muren en in de meubels zelf te vinden zijn. Ook de betonlook is weer helemaal terug van weggeweest, net als leer, het onbewerkte hout en de metalen buizen. Het maakt de uitstraling van deze woonstijl een tikkeltje ruiger, maar ook erg stijlvol mits de juiste balans wordt gevonden.

Koken in stijl

Sta je graag in de keuken te koken of kom je er graag vanwege de lekkere inhoud van de koelkast? Dan kan de urban uitstraling niet ontbreken in jouw keuken. Leuke potjes met planten en een stoere muurtint met betonlook maken de keukenstijl helemaal compleet. Kijk voor meer inspiratie bij Siematic keuken(s), voor hen is de emotionele meerwaarde net zo belangrijk als de functionaliteit van een keuken. Zij maken keukens waar je elke dag plezier door mag beleven en door wordt verrijkt. Waar vroeger hard werd gewerkt, wordt nu ontspannen geleefd: industriële gebouwen zijn woonruimtes geworden, bedrijfsterreinen zijn veranderd in tuinen. Dat is de basis van de urban woontrend. Nieuwe levensruimtes worden in de stad gecreëerd en er wordt meer natuur naar de steden gebracht. Steden en natuur vormen daardoor tegenwoordig geen tegenstrijdigheid meer, maar deze lifestyle weet Siematic goed te vertalen in mooie keukendesigns.

Urban accessoires

Een betaalbare manier om de urban woonstijl door te voeren in huis, is het aanschaffen van de juiste woonaccessoires. Daardoor hoef je geen drastische veranderingen door te voeren om toch van deze woonstijl te kunnen genieten. Denk aan het kopen van mooie kamerplanten in stoere potten, bijvoorbeeld de Monstera Deliciosa, ook wel de gatenplant genoemd. Let op: deze kan snel groeien, maar deze plant is een echte eyecatcher in elke woonkamer. Geen groene vingers? Dan shop je bijvoorbeeld een kapstok waar je kleding ophangt op metalen buizen, stoere kussens voor op de bank of een mooi kaarsenplateau van beton. Ook kan je in kringloopwinkels interessante details kopen die de urban woonstijl een unieke twist geven. Maak de urban woonstijl persoonlijk en kies de look die past!

Bron: Wonen.nl


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.