Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 08

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen.

Maandag 18 februari 2019

Woning van afvalplastic

Woning van afvalplastic

Foto: Save Plastics

Het Nederlandse bedrijf Save Plastics heeft een woning ontworpen waarvan grote delen zijn gemaakt van afvalplastic. De woning is ook nog eens makkelijk te verplaatsen en zelfvoorzienend qua warmte en elektriciteit. De conceptwoning werd gepresenteerd bij de opening van de manifestatie Arnhem Plasticvrij?

Veel laagwaardige plastics, zoals de verpakkingsplastics polyetheen en polypropyleen, eindigen na eenmalig gebruik op de vuilstort, of in de verbrandingsoven. Doodzonde, vindt Save Plastics. Daarom maakt het Arnhemse bedrijf al dertig jaar lang nuttige producten van afvalplastic, zoals schuttingen, straatmeubilair en onderdelen van bruggen.

Nu komt het bedrijf met een woning waarvan onderdelen van dit afvalplastic zijn gemaakt. Het gaat vooralsnog alleen om de buitenmuren, planken in de isolatie van de wanden, en de vlonderplanken op het terras. ‘Hoe groot het percentage plastic precies is, laten we nu berekenen. Maar het is een flink deel van de woning’, vertelt initiatiefnemer Bram Peters van Save Plastics.

Veilig gebruik

De gebruikte kunststoffen polyetheen en polypropeen zijn vooral afkomstig van verpakkingen van levensmiddelen. Het zijn volgens Peters materialen die niet uitlogen en dus veilig in een woning gebruikt kunnen worden. ‘Maar omdat we streven naar een veilige en comfortabele woning, nemen we het zekere voor het onzekere en gebruiken we aan de binnenkant van de woning geen hergebruikt plastic. Daar ziet de bewoner enkel mooie materialen als hout of gips.’

Vijftig jaar

Het bedrijf denkt dat het hergebruikte plastic vijftig jaar mee kan. ‘Maar misschien wel langer’, zegt Peters. Volgens wetenschappelijk onderzoek is het plastic tot negen keer opnieuw te smelten zodat het een nieuwe bestemming in de bouw kan krijgen. ‘Dat betekent dat je elke keer het gebruik van ander materiaal, zoals hardhout of aluminium, voorkomt.’

Uv-licht is de enige vijand van het hergebruikte kunststof. Na langere tijd aan zonlicht blootgesteld te zijn, kunnen op moleculair niveau de polymeerketens beschadigd raken, waardoor het materiaal op den duur bros wordt. Om dit te voorkomen voegt Save Plastics aan het hergebruikte plastic een zogeheten uv-stabilisator toe. Dit additief geeft het materiaal ook zijn lichtgrijze kleur.

Complete woning

Save Plastics heeft een modulaire unit ontworpen die precies op een vrachtwagen past. Voor de stevigheid zit in zo’n unit een kooi van staal; de onderdelen van hergebruikt plastic worden nog niet of nauwelijks constructief belast.

Koppel je drie van deze units aan elkaar, dan heb je de complete woning. Die is overigens zoveel mogelijk zelfvoorzienend gemaakt. De verwarming van de lucht en het water gaat elektrisch, met stroom die komt van zonnepanelen. Om dit mogelijk te maken is de woning extreem goed geïsoleerd. De wanden zijn dik en bestaan uit meerdere lagen. Van binnen naar buiten: gips, onbehandeld vurenhout, hennep óf gerecycled textiel, en dan het hergebruikte plastic. Om de donkere dagen in de winter te kunnen overbruggen, is energiebuffering aan boord in de vorm van een grote accu en een warmtevat.

Gezin

Om dit nieuwe type woning in de praktijk te testen, wil Peters er zelf in gaan wonen met zijn gezin. ‘We willen weten welke problemen je tegenkomt als je hem echt gaat bouwen en je erin gaat wonen. Is het comfortabel wonen, kun je voorzien in je energiebehoefte?’ Het bedrijf is met de gemeente Arnhem in overleg om een geschikt stukje grond te vinden om de woning neer te zetten.

Beeldmateriaal Save Plastics

Bron: De Ingenieur


 

Dinsdag 19 februari 2019

Box Center is een praktische keukenoplossing

In een goed georganiseerde keuken wordt effectief gewerkt. De Box Center is het toppunt van efficiëntie. De belangrijkste keukenaccessoires worden netjes binnen handbereik bewaard – precies waar je deze nodig hebt op ieder moment van de dag.

YouTube voorvertoningsafbeelding

 

Praktische keukenoplossing

De Box Center is een slimme en zeer praktische keukenoplossing met een mooi en overtuigend ontwerp. De twee minimalistische samengevoegde bakken bieden ruimte voor het opbergen en drogen van de meest gebruikte keukenaccessoires en laten niets te wensen over. De twee op maat gemaakte snijplanken zijn verkrijgbaar in hout en kunststof voor het snijden van elke vorm van voedsel. Het messenblok met drie professionele koksmessen is zo gemaakt dat het op zichzelf kan staan. Het roestvrijstalen inzetbakje kan als vergiet over de spoelbak glijden, zodat je makkelijk alles wat je nodig hebt, kunt wassen en verzamelen. Het afdruiprek doet waarvoor het is gemaakt, en houdt de accessoires op hun plaats.

Meer informatie: Franke


 

Woensdag 20 februari 2019

+SEGMENTO Y: luxe keuken voor jonge mensen

+SEGMENTO YPoggenpohl creëert met +SEGMENTO Y een verbluffende nieuwe interpretatie van een bestaande collectie en stelt zich daarmee open voor jonge doelgroepen. De keukens worden uitsluitend geleverd in zwart, wit en grijs. Minder kleuren dus, maar zeker niet minder mogelijkheden door grafische accenten of vrije combinaties van witte, zwarte en grijze vlakken.

Kleur en hun betekenis

Wit is de kleur van de stilte, een ‘non sound’. Zwart is mysterieus, bescheiden en arrogant. Grijs is zowel het nieuwe wit als zwart. Het is meer dan een modegril. Het geeft de wereld om ons heen meer orde en rust.

Alles kan

Poggenpohl presenteert met +SEGMENTO Y een frisse nieuwe interpretatie van de +SEGMENTO- collectie. Een keuken die niets wil, maar alles kan. Met tot op de centimeter nauwkeurig aangepaste panelen en plafonds die van ruimtes een gesloten geheel maken. Met matte oppervlakken die het totale ensemble een tijdloos modern uiterlijk geven en die van vingerafdrukken geen lelijk keuken-tattoo maken. Bijzondere effecten ontstaan bijvoorbeeld door contrasterende greeplijsten. Het lijkt wel alsof Piet Mondriaan hieraan heeft meegewerkt of dat het futurisme van de jaren ’60 zijn sporen heeft achtergelaten.

Jonge doelgroep

Poggenpohl stelt zich met +SEGMENTO Y duidelijk en nadrukkelijk open voor jonge doelgroepen. Gernot Mang, Managing Director van Poggenpohl, daarover: „Luxe is tegenwoordig in verschillende prijsklassen te vinden. Waarom zouden jonge mensen niet profiteren van de kwaliteit en het design van ons bedrijf. Bovendien geeft +SEGMENTO Y de handel de mogelijkheid om met een nieuw, esthetisch concept ook nieuwe consumentengroepen aan te spreken en door het samenspel van de kleuren meer op de individuele wensen van klanten in te gaan. Iets nieuws maken uit iets bestaands, is zowel efficiënt als duurzaam. “

Meer informatie: Poggenpohl


 

Donderdag 21 februari 2019

In 3 stappen de badkamer van jouw dromen

In 3 stappen de badkamer van jouw dromenMet de jaren zijn badkamers aan verandering onderhevig. Dit heeft niet alleen te maken met inrichtingstrends en nieuwe technologieën, maar ook met veranderende wensen en behoeften. Als een van de toonaangevende fabrikanten in badkamerinrichting heeft Duscholux zich hierop ingesteld en slimme ideeën en systemen voor badkamerrenovatie ontwikkeld.

Je wilt veranderingen in jouw badkamer? Een nieuwe uitstraling, andere functies en meer plezier? Duscholux laat zien hoe uitzonderlijk eenvoudig dit kan! De producten zijn bijzonder variabel en de medewerkers helpen je om jouw persoonlijke ideeën om te zetten naar een nieuwe badkamer. Zo realiseer je in 3 stappen de badkamer van jouw dromen, want zo eenvoudig gaat vandaag de dag een badkamerrenovatie!

3 stappen

1.Maak een lijstje van uw persoonlijke wensen

  • Ga met je partner of een goede vriend(in) aan tafel voor brainstorming
  • Bezoek enkele showrooms
  • Maak gebruik van vakkundige ondersteuning van experts!
  • Gebruik een 3D-badkamerplanner om jouw eerste ideeën te visualiseren

2.Vind jouw favoriete oplossing

  • Test jouw gewoonten uit
  • Denk aan opslagruimte en decoratie
  • Stem de gewenste badkamerinrichting af met de vakman

3.De renovatie wordt concreet.

Meer informatie: Duscholux


 

Vrijdag 22 februari 2019

Tegelvloer schoonmaken

Tegelvloer schoonmakenEen tegelvloer schoonmaken is misschien geen leuk, maar zeker geen moeilijk klusje. Droog vuil is makkelijk op te vegen en ander vuil verwijder je door te dweilen. Maar zo af en toe is het nodig om de tegelvloer professioneel te laten reinigen. Bijvoorbeeld wanneer jouw tegelvloer al een aantal jaren ligt. Maar ook als je verhuist naar een woning waarin vloertegels liggen van de vorige bewoners, is het fijn om deze vloer grondig te laten reinigen.

Een bestaande tegelvloer schoonmaken

Bestaande tegelvloeren worden niet altijd op de juiste wijze gedweild. Vaak gebeurt dit met te veel schoonmaakmiddel of met middelen die minder geschikt zijn, zoals de bekende huishoudmiddelen. Hierdoor blijft er een residu (kleine vetlaag) achter op de keramische tegels, waarop vuil zich makkelijk hecht. Als dit keer op keer gebeurt, dan wordt deze laag dusdanig hardnekkig, dat het lijkt of vloer altijd vies is, ook als je net gedweild hebt. Je ziet dit ook wanneer je “strepen” trekt in de vloer bij het schuiven met eetkamerstoelen.

Om deze vetlaag helemaal goed te verwijderen en jouw vloer er weer als nieuw uit te laten zien, is het noodzakelijk om dit op een professionele manier te laten schoonmaken.         

Een nieuwe tegelvloer schoonmaken

Het professioneel laten reinigen van een tegelvloer is ook belangrijk bij het verwijderen van de cementsluier. Deze cementsluier blijft achter nadat de vloer net gelegd en afgevoegd is. Vaak is de cementsluier lastig met de hand te verwijderen. Om de vloer mooi en makkelijk onderhoudbaar te maken, is het wel noodzakelijk dat deze cementsluier goed verwijderd wordt.

Werkwijze schoonmaken tegelvloer

Eerst wordt een gieter gevuld met water en afhankelijk van de mate van cementsluier of vervuiling wordt hier een scheut van het juiste schoonmaakmiddel (R163 bij cementsluier, R157 bij vervuiling) in gedaan. Dit water wordt over de vloer gegoten en met een mop verdeeld over de vloer. Hierna wordt er ±5 minuten gewacht. Daarna gaan de schoonmakers met de 1-schijfs boenmachine aan de slag. Afhankelijk van de vervuiling wordt er gekozen voor de groene, rode (lichtste) of zwarte (zwaarste) pad. Nadat de hele vloer gedaan is, wordt het water verwijderd met een waterstofzuiger. Hierna wordt de vloer nog eenmaal met een mop met schoon water na gedweild. Als de vloer droog is, wordt deze met de boenmachine met een witte pad opgewreven.

Het eindresultaat: een prachtige nieuwe vloer!

Let op!

Het reinigen van een tegelvloer met een stoomreiniger is sterk af te raden: dit gaat ten koste van de voegen.

Meer weten: Schoonmaakadvies

Bron: Lingen Keramiek


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.