Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 14

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen.

Maandag 1 april 2019

Tips voor de keukenindeling van chefkok Chiara

Tips voor de keukenindeling van chefkok ChiaraWist je dat je in een volgens de regels ingedeelde keuken gemakkelijk de helft aan opbergruimte kunt winnen? Chef-kok Chiara voegt voortaan de daad bij het woord en zal klanten van Van Hoecke die Blum- en Orgalux-systemen voor hun keuken kiezen, begeleiden in het proces. Met haar jarenlange kookervaring weet ze beter dan wie ook hoe je praktisch en ergonomisch in een keuken te werk gaat.

Chiara van Emrik was in 2011 de eerste vrouwelijke chef op het Njam!-scherm, een Belgische televisiezender volledig gewijd aan kookprogramma’s. Vandaag vervoegt ze naast haar kookwerk ook het team van Van Hoecke. Haar taak: begeleiden van klanten voor een optimale keukenindeling.

Nu we met z’n allen kleiner gaan wonen en dus compactere keukens hebben, is een uitgedachte indeling en opbergstrategie geen overbodige luxe meer. Blijkt immers dat heel wat consumenten nog altijd struggelen om tijdens het koken het nodige kookmateriaal binnen handbereik te hebben.

Als het van Chiara afhangt is dat voorgoed verleden tijd: “Nadenken over de toestellen en het werkblad van je keuken is belangrijk, maar even belangrijk is wat er in de kasten en lades gebeurt.”

Chiara heeft altijd al belang gehecht aan een goed georganiseerde keuken. De professionele keuken van haar restaurant (Mise en Place, tot 2013) heeft ze zelf uitgetekend: “Intuïtief hield ik toen al rekening met de afstanden, de looplijnen en de indeling van mijn lades. Daar was het vooral de uitdaging om die relatief kleine ruimte zo in te richten dat ik er het maximum kon uithalen.” Nu deelt ze haar expertise met de klanten van Van Hoecke.

Chiara geeft meteen vijf tips mee waar elke consument rekening mee moet houden voor de inrichting van de keuken.

Vijf tips voor een praktische keuken volgens Chiara

Tip 1: gebruik lades in je onderkasten

In je onderkasten kies je beter voor lades in plaats van draaideuren. Zoek je iets? Trek een lade open en je hebt onmiddellijk een overzicht op de volledige inhoud. Bovendien is alles gemakkelijk bereikbaar. Zo hoef je je nooit meer te bukken om een product te zoeken.

Tip 2: deel je keuken op in zones

Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen (voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden, koken/ bakken) en berg alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je ze bij de hand op de plaats dat je ze nodig hebt en moet je minder afstand afleggen.

Tip 3: gebruik de juiste lade-indelingen

Maak gebruik van lade-indelingen om jouw lades heel gemakkelijk te organiseren, precies zoals jij het graag hebt. Alles krijgt een vaste plaats en je lades worden overzichtelijk ingedeeld. Gedaan met zoeken!  Want wie houdt er niet van wat orde en rust?

Tip 4: koop je keuken ook voor later

Gemiddeld worden keukens zo’n 20 jaar gebruikt. Denk dus bij aankoop van een keuken al even na hoe je leven er binnen 20 jaar zal uitzien. Misschien vind je het nu niet erg om veel heen en weer te moeten lopen of in een kast te duiken om het achterste potje te pakken te krijgen, maar dat verandert misschien wel met de jaren.

Tip 5: stem je keuken af op je winkelgewoontes

Hoe groot is jouw (toekomstige) familie en hoe vaak ga je naar de winkel? Spring je elke avond snel binnen in je plaatselijke supermarkt om de ingrediënten voor het avondeten te kopen of ga je één keer per week en kom je met een boordevolle kar terug buiten? Belangrijk om even bij stil te staan en de beschikbare opbergruimte in je keuken op af te stemmen.

Toekomstperspectief

Chiara is in het belevingscentrum één van de consulentes, maar ook haar collega Danielle ontvangt dagelijks bezoekers. Zij heeft een meer technische achtergrond en een uitstekende kennis van alle producten. Op die manier vullen ze elkaar perfect aan en kan Van Hoecke aan professionele klanten en consumenten een totaalbeleving aanbieden.

En die praktische inrichting, daar wil Van Hoecke zich op focussen. Stap één is de showroom met consulentes die hun ervaring doorgeven. Stap twee is het nieuwe belevingscentrum dat komend najaar op de planning staat. Daarin willen ze nog meer de focus leggen op hun professionele klanten en willen ze hen laten beleven wat hun filosofie is achter de praktische keuken.

Meer informatie: Van Hoecke


  

Dinsdag 2 april 2019

Jansen & de Bont verlichting: geraffineerd design

Jansen & de Bont verlichtingEen functionele oplossing voor verlichting in de héle keuken: daarvoor kies je Jansen & de Bont. Jansen & de Bont biedt een totaalpakket van producten die stuk voor stuk opvallen door hun geraffineerde design. De Shelf en de Wall zijn geschikt voor bevestiging op een muur of op een achterwand, de pendant voor boven de eetkamertafel of bar.

De voordelen van Jansen & de Bont verlichting:

  • bedienbaar met handgebaren
  • energiezuinige ledverlichting
  • lichtkleur instellen mogelijk
  • geraffineerd design
  • alle producten zijn volledig recyclebaar

Jansen & de Bont wordt geleverd door Dekker Zevenhuizen.

Meer informatie: Dekker Zevenhuizen


 

Woensdag 3 april 2019

Je huis duurzamer maken: 6 tips

Je huis duurzamer makenDuurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen doen we zo onze bijdrage aan een gezonde leefomgeving, maar we zorgen er ook voor dat we minder geld uitgeven aan vaste lasten. Bovendien verhoog je de waarde van je woning. Maar hoe kun je je huis duurzamer maken? We geven je graag een aantal handige tips.

1. Begin bij het begin

Voordat je op zoek gaat naar allerlei manieren om je woning duurzamer te maken, is het belangrijk om even naar je opstalverzekering te kijken. Niet bij alle verzekeringsmaatschappijen worden zonnepanelen automatisch in de opstalverzekering opgenomen. Het is natuurlijk wel fijn om te weten of je nieuwe investeringen ook daadwerkelijk verzekerd kunnen worden. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

2. Investeren in zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen is natuurlijk dé manier om geld te besparen én te investeren in een duurzame woning. Mocht je geen budget beschikbaar hebben om deze panelen te kopen, ga dan na bij je gemeente of je in aanmerking komt voor subsidie. Mocht dit niet het geval zijn dan zijn er ook een aantal energiemaatschappijen die zonnepanelen te huur aanbieden. Zonnepanelen zorgen zo’n 7 tot 10 jaar voor een lagere energierekening en na deze periode is je energie over het algemeen helemaal gratis!

3. Verbeter de isolatie

Hoewel nieuwbouwwoningen vaak een geweldig goede isolatie hebben, is dit bij oudere woningen niet altijd het geval. Investeren in isolatie betekent een lagere energierekening, een verhoogde waarde van de woning en natuurlijk meer wooncomfort. Denk aan mogelijkheden tot muur- en dakisolatie, maar ook gevel-, vloer- en raamisolatie. Alle beetjes helpen!

4. Gebruik slimme systemen

Er zijn tegenwoordig steeds meer slimme systemen op de markt die het wonen niet alleen makkelijker, maar ook duurzamer maken. Een slimme thermostaat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je verwarming nooit onnodig aanstaat en een slim verlichtingssysteem zorgt ervoor dat je lampen in de woning nooit onnodig branden.

5. Plaats een regenton

Een regenton in de achtertuin is natuurlijk de ideale manier om regenwater op te vangen. Hoewel dit water gebruikt kan worden voor de tuin, kun je het middels een irrigatiesysteem ook in de woning gebruiken. Dit verlaagt de kosten voor het water (je vangt immers je eigen water op) en zorgt ervoor dat we alleen producten uit de natuur gebruiken.

6. Ledverlichting

Mocht je nog geen ledlampen in de woning hebben, dan is het tijd om dit te doen. Ledverlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting op de markt.

Bron: Bouw & Wonen


  

Donderdag 4 april 2019

Een vloerkleed maakt de ruimte af

Elke mooie vloer verdient een vloerkleed. Een kleed zorgt niet alleen voor (nog) meer comfort en een betere akoestiek, het brengt ook samenhang in een ruimte.

Vloerkleden zijn mooi én functioneel

Of de woonkamer nu heel ruim is of juist aan de kleine kant, er past altijd een vloerkleed in. Bijvoorbeeld bij de zithoek. Het kleed kan worden gebruikt om een woonruimte af te bakenen of juist om de zitmeubels te groeperen. Veel losse meubels bij elkaar (de bank, fauteuils, bijzettafeltjes…) kunnen rommelig ogen. Door een ruim kleed te kiezen, is het eenvoudig om samenhang tussen al deze elementen te creëren.

Een kleed van formaat

Heb je een ruime zitkamer? Kies dan een kleed dat zo groot is dat alle zitmeubels erop kunnen staan. Dat betekent dat het karpet zeker 20 centimeter aan weerszijden van de bank uitsteekt en groot genoeg is om ook een plek te bieden aan de fauteuils en tafeltjes. Zo wordt eenvoudig een zit-eiland gecreëerd.

Is de ruimte wat kleiner, zorg dan wel dat het kleed minstens zo breed is als de bank, maar zet van de bank en de fauteuils alleen de voorpoten op het kleed. Zo is er wel de samenhang tussen de meubelen, maar blijft de kamer ruimtelijk ogen. Goed om te weten: wanneer wordt gekozen voor een vloerkleed dat eigenlijk te klein is, wordt de kamer eerder rommelig.

Kies voor de eethoek een karpet dat zo ruim is dat de stoelen nog steeds op het karpet staan, wanneer zij naar achteren zijn geschoven. Dat voorkomt dat de stoel blijft steken bij het aanschuiven.

Hoogpolig of laagpolig?

Of je een hoogpolig of een laagpolig vloerkleed kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur én van de plek waarop het kleed komt te liggen. In de woonkamer en in de slaapkamer (naast of onder het bed) is een hoogpolig kleed heel comfortabel. Een hoogpolig vloerkleed oogt chique. Past dat bij de rest van het interieur? Of is een wat stoerder, laagpolig kleed meer jouw stijl? Onder de eethoek is een laagpolig kleed een must. Op een laagpolig karpet kunnen de stoelen zonder moeite worden aangeschoven, iets wat op een hoogpolig vloerkleed erg moeizaam gaat.

Een vloerkleed van sisal

Sisal is een ruwe, tropische vezel. Deze vezels worden samengebonden tot strengen waarvan de sisal vloerkleden worden gevlochten. Dit natuurlijke materiaal past prachtig bij de nog altijd populaire botanische trend. Ook fijn: een sisal kleed oogt elegant én heeft een hoge slijtvastheid. Bovendien kunnen de sisal karpetten uit de collectie van Lingen Keramiek goed worden gecombineerd met vloerverwarming en vloerkoeling.

Warm en zacht: wol

Nog zo’n prachtig, natuurlijk materiaal is wol. Mooi voor zowel hoogpolige als laagpolige karpetten. Wol doet wonderen voor de akoestiek en is door zijn natuurlijke laagje vet vuilafstotend. Ideaal in de woonkamer. De wollen kleden uit de collectie van Lingen Keramiek zijn geschikt voor zowel vloerverwarming als vloerkoeling. Wel zo comfortabel.

Antislipondertapijt

Komt jouw kleed op een gladde vloer te liggen? Voor alle vloerkleden van wol en sisal die Lingen Keramiek verkoopt, is antislipondertapijt op maat verkrijgbaar. Dat voorkomt glijpartijen.

Meer informatie: Lingen Keramiek


 

Vrijdag 5 april 2019

Perfecte resultaten in de keuken in een handomdraai

Ontdek het gemak van Bosch inbouwapparatuur

Perfecte resultaten in de keuken in een handomdraaiAl generaties lang maken de huishoudelijke apparaten van Bosch het dagelijks leven makkelijker, beter en aangenamer. Bij Bosch gebruiken ze hun kennis op het gebied van sensortechnologie om met tal van innovatieve oplossingen voor jouw huishouden te komen. Zo zijn er verschillende mogelijkheden binnen alle productgroepen om jou meer gemak te bieden in het dagelijks leven. Het ligt echt voor iedereen binnen handbereik; perfecte resultaten in de keuken in een handomdraai.

Ovens met PerfectBake

De PerfectBake-functie haalt het giswerk uit je bakwerk, door automatisch het bakproces en de bereidingstijd in te stellen. Wat je ook gaat klaarmaken, je hoeft nooit meer te twijfelen wanneer het gebak gaar is.

Inductiekookplaten met PerfectFry

De PerfectFry-sensor helpt jou om elke keer weer dezelfde perfecte resultaten te krijgen tijdens het koken. Zo smaakt het niet alleen deze keer heerlijk, maar ook de volgende keer. De PerfectFry-sensor houdt de temperatuur van de pan tijdens het bakken in de gaten en past deze waar nodig aan. Zo bak je bijvoorbeeld elke keer weer een perfecte biefstuk.

Afzuigkappen met PerfectAir

De PerfectAir-sensor houdt de lucht tijdens het koken in de gaten en past zijn vermogen aan op de opstijgende damp en geur – voortdurend, precies en onafhankelijk van de instellingen. Tegelijkertijd wordt het geluidsniveau beperkt, omdat alleen het minimaal vereiste afzuig- vermogen wordt geactiveerd. Een positieve bijkomstigheid: geen vervelende vingerafdrukken meer op de knoppen. Als je klaar bent met koken blijft de ventilatie werken tot alle onprettige geuren uit de keuken zijn verwijderd.

Vaatwassers met PerfectDry

Broodtrommels, plastic borden of babyflesjes: we gebruiken veel plastic in ons dagelijks leven dat geregeld nog met de hand moet worden nagedroogd. Met PerfectDry vaatwassers is dat verleden tijd: plastic vaat kan direct weer worden opgeborgen in de kast, zonder deze eerst met de hand te drogen.

PerfectDry vaatwassers zijn namelijk voorzien van Zeoliet. Dit zijn natuurlijke korrels die het vermogen hebben om vocht op te nemen en dit om te zetten in warme lucht. De hete, droge lucht wordt teruggevoerd naar het interieur van de vaatwasser, wat het droogproces sterk verbetert en versnelt. Hierdoor verbruiken de vaatwassers met PerfectDry minder energie: tot wel 30% minder dan andere vaatwassers met energieklasse A. Zeoliet korrels gaan de gehele levensduur mee.

Koelkasten met VitaFresh Plus

De Serie 6 koelkasten zijn uitgerust met het vershoudsysteem VitaFresh plus, waarmee jouw verse groente en fruit 2x langer vers blijft dan in een normale groentelade. Dankzij de gebruiksvriendelijke bediening kun je eenvoudig aangeven of je een grote hoeveelheid fruit of een combinatie van groente en fruit op wilt slaan. De luchtvochtigheid past zich dan automatisch aan.

Meer informatie: Bosch


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.