Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 15

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen.

Maandag 8 april 2019

SieMatic PURE-collectie bekroond

SieMatic PURE-collectie bekroond “Het markante spel van rechte lijnen en dito oppervlakken, gekoppeld aan perfect uitgebalanceerde proporties, heeft een keuken gecreëerd die schoonheid combineert met tijdloze elegantie.” Dat was het klinkende oordeel van de Deutsche Rat für Formgebung tijdens de uitreiking van de German Design Award aan SieMatic. Het Duitse premiummerk ontving de prestigieuze award voor de keukencollectie PURE in de categorie ‘Excellent Product Design – Kitchen’.

De kunst van het weglaten, elegant omlijst

Het Frame Design is kenmerkend voor de SieMatic-lifestyle PURE, die internationaal gelanceerd werd in 2018. Een doorlopende, twee centimeter dikke omlijsting van de minimalistische meubels geeft dit concept zijn kenmerkende contouren en unieke karakter. Het design, dat is ontwikkeld in samenwerking met de Berlijnse architectuur en designstudio KINZO, geeft alle ruimte voor een persoonlijke configuratie en biedt veel designopties.

Van kastenwanden tot schappen: de keuken wordt een sculptuur die zich voegt naar de architectuur als een schilderij. Bij de minimalistische vormentaal hoort een scala aan materialen en kleuren die subtiel zijn afgestemd op het design. De keuze aan rustige wit-, grijs- en zwarttinten met details in hout onderstreept het puristische ontwerp en staat voor een tijdloos elegante uitstraling. 

Timeless by Tradition

Tijdloze elegantie is altijd een kenmerk geweest van het keukendesign van SieMatic. Dit jaar viert het merk zijn 90-jarige bestaan onder het motto ‘Timeless by Tradition’. Het winnen van de German Design Award kon bijna niet passender in dit jubileumjaar van het premiummerk dat traditiegetrouw een pioniersrol heeft in het design van keukens en interieurs.

Meer informatie: SieMatic


 

Dinsdag 9 april 2019

Het perfecte licht in de badkamer

Het perfecte licht in de badkamerJe hoeft voor de verlichting in jouw badkamer niet langer meer te kiezen tussen sfeerverlichting of taakverlichting. Je kunt nu namelijk beide opties realiseren.

Verlichting die lijkt daglicht

In het ’s winters donkere Scandinavië hebben licht en verlichting altijd een grote rol gespeeld. Het maakt een wereld van verschil, wanneer verlichting lijkt op daglicht en wanneer de verlichting op gezellige plekjes in huis is ontworpen om de juiste sfeer te creëren tijdens lange, donkere winteravonden. Maar licht is meer dan alleen zichtbaarheid en sfeer; het heeft veel invloed op de hersenen en kan bepalend zijn voor je humeur en je nachtrust.

Verlichting in de badkamer

Waar onderzoekers en ontwerpers decennialang hebben gewerkt aan goede verlichting in de meeste ruimtes in huis, is er beduidend minder aandacht geweest voor de badkamer en zijn bijzondere uitdagingen. Want hoe zorg je voor de perfecte verlichting in een ruimte, waar de behoefte van het ene op het andere moment radicaal kan veranderen en waar veiligheidsmaatregelen vanwege vocht voor beperkingen zorgen?

Het juist licht voor elk moment

Dansani is een designproducent, die de afgelopen jaren in Denemarken de uitdaging is aangegaan om de perfecte verlichting voor de badkamer te ontwikkelen.

“De grote uitdaging is dat onze behoeften in de badkamer extreem verschillend zijn. Als we naar bed gaan, hebben we warm, gedempt licht nodig dat de natuurlijke productie van slaaphormonen in onze hersenen niet verstoort. Ook als we net wakker zijn vinden we gedempt licht fijn. Maar we moeten ons natuurlijk wel opmaken, scheren of ons ervan vergewissen dat onze kleding matcht. Daarom hebben we verlichting nodig die zoveel mogelijk lijkt op daglicht”, legt Rasmus Kjær, CDO bij Dansani, uit. 

Heb jij dat ook wel eens meegemaakt? Je gaat van huis en ontdekt later dat je teveel make-up op hebt of dat de kleuren in jouw kleding niet matchen, ook al zag dat er thuis wel zo uit. Dat komt meestal doordat de verlichting in jouw badkamer warmgeel is en niet op daglicht lijkt. 

Ambient verlichting

Als je ervaart dat je details over het hoofd ziet in de spiegel, komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat het in jouw badkamer ontbreekt aan ambient verlichting. 

“Ambient light is ontzettend belangrijk voor de ogen. Alleen een goed verlichte spiegel is niet voldoende. Het is namelijk belangrijk dat het rondom de spiegel niet te donker is, want daardoor moeten je pupillen hard werken en zich voortdurend vernauwen en verwijden. Dat is inspannend voor de ogen en zorgt ervoor dat je details niet goed kunt zien. Daarom is het enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de hele badkamer goed verlicht is”, zegt Rasmus Kjær.

Serie toepassingen

Dansani heeft een hele serie toepassingen ontwikkeld, die alle aspecten van de badkamer omvatten. Van daglichtlampen rond de spiegel tot prettig ambient light voor indirecte verlichting in kasten en lades. Door de intrede van de ledtechnologie zijn de mogelijkheden verveelvoudigd, maar één ding bleef Rasmus en zijn collega’s uitdagen: 

“We hebben vele uren besteed aan het onderzoeken van en discussiëren over de juiste sterkte en toon van ons licht. Welke oplossing we ook kozen; er zou altijd sprake zijn van een compromis ten opzichte van de vele verschillende behoeften die men in de badkamer heeft. Tegelijkertijd verschillen de voorkeuren per persoon, waardoor we geen andere manier konden bedenken dan verschillende producten te maken.”

Regel zelf de lichtsterkte en -toon

Maar ook voor die uitdaging bleek de snel ontwikkelende ledtechnologie een oplossing te hebben. Het is nu namelijk mogelijk dat Dansani zijn klanten zelf het licht kan laten regelen. Niet alleen de sterkte, maar ook de toon van het licht, dus of het warm of koel moet zijn.

“De ledtechnologie en de bediening daarvan zijn zo geavanceerd geworden, dat je tegenwoordig zowel de sterkte als de kleur van het licht nauwkeurig kunt regelen. Dat betekent dat je nu in bad kunt liggen bij het schijnsel van kaarslicht en je daarna met een druk op de knop kunt opmaken in helder daglicht”, zegt Rasmus Kjær.

Geïntegreerde bediening

Dansani’s lichtbediening is elegant geïntegreerd in de spiegel en geeft u de mogelijkheid om de sterkte van het licht te regelen en te switchen tussen warm en koel licht in de badkamer. De bediening functioneert traploos, maar biedt tegelijkertijd vier vaste instellingen, zodat u met een druk op de knop kunt switchen tussen bijvoorbeeld sfeerverlichting en taakverlichting.

Spiegel met corona-effect

Eén van de nieuwste producten in het verlichtingsaanbod van Dansani is een cirkelvormige spiegel met een opzienbarend corona-effect, zoals dat rond de maan optreedt bij een zonsverduistering. Dat creëert een effectief licht voor het aanbrengen van make-up, accentueert de vorm van de spiegel en laat de muur tegelijkertijd baden in een zacht licht. 

Zwevende wastafel

De wastafel zweeft boven een lint van licht, terwijl de indirecte verlichting onder de kasten de wastafel en de muur verlicht. Kasten en lades bevatten lichtsnoeren, die dusdanig zijn gemonteerd dat het licht daarvan elkaar nooit kruist. De indirecte verlichting in de lades schijnt in een hoek van 45 graden wanneer je de lades uittrekt, zodat ook geopende lades volledig zijn verlicht. De lades zijn natuurlijk ook voorzien van stopcontacten voor uw elektrische apparaten.

Meer informatie: Dansani


 

Woensdag 10 april 2019

De groene keuken

De groene keukenVoor de keuken kies je al snel een veilige kleur zoals (gebroken) wit, grijs en natureltinten. Kijk maar eens rond bij familie en vrienden. Jammer, want kleur kan heel veel doen voor een keuken. Het geeft net dat beetje extra sfeer en gezelligheid. Maar welke kleur moet je dan kiezen? Tja, dat is heel persoonlijk. Daarom geven wij jou een beetje kleurinspiratie. 

Deze keer kiezen wij voor groen in de keuken. Waarom groen? Omdat groen een rustgevende kleur is, omdat groen heel veel nuances kent en omdat groen doet denken aan de natuur, aan verse groenten en frisse appels.

Groene fronten

Als je kiest voor groen in de keuken en een beetje lef hebt, kies je voor groene fronten. Zoals gezegd zijn er heel veel tinten groen, dus je kunt voor een heftige, harde kleur groen kiezen of voor een wat zachtere en frisse tint. Hoe dan ook, kies zorgvuldig en weloverwogen, want je keuken gaat gemiddeld twintig jaar mee! 

Groen in de keuken als accentkleur

Vind je groen wel mooi, maar mag het iets subtieler? Met groen als accentkleur is ook heel veel mogelijk. Een groene plank aan de wand, groene greeplijsten of dat ene kastje in zachtgroen zorgen net voor dat beetje kleur om je keuken een frisse uitstraling te geven.

Groen keukenblad

Waar je misschien minder snel aan denkt, maar wat zeker een overweging waard is, is een groen keukenblad. Keukenbladen zijn in heel veel materialen verkrijgbaar en in nog veel meer kleuren. Kies voor een composiet voor een stevige groene kleur of voor glas met een mooie groene gloed. En vind je het hele werkblad in groen een beetje heftig, dan is een groene opbouw als bar een optie. 

Keukenachterwand in groen

Een keukenachterwand is een zeer in het oog springend onderdeel in de keuken. Zeker als je kiest voor een opvallende kleur als groen. Er zijn groene tegeltjes in allerlei tinten en formaten, maar ook een groene glasplaat is mogelijk. Of je verft de achterwand groen. Kies dan wel voor verfsoort die je makkelijk schoon kunt maken. 

Groene planten

Geheel in urban jungle stijl voeg je planten toe aan je keuken. Planten geven een ruimte kleur en sfeer. Heb je een mooie woonkeuken dan kun je helemaal losgaan. Zet een grote plant of kleine boom in een pot op de grond of vul een sidetable met diverse planten groot en klein. Heb je niet zoveel ruimte? Geen nood. Hoe klein je keuken ook is, er is altijd wel een klein plekje te vinden voor een plantje. Al is het maar een cactus op een plankje of een hangplantje bovenop een keukenkastje. Of hang een plantje in een emmertje aan een haak of rails aan de wand. Verticaal tuinieren is dé oplossing bij ruimtegebrek, want je hebt groen in je keuken en je houdt je keukenblad vrij om te werken. Planten hebben wel een beetje licht nodig, dus zet ze niet te donker.

Groene kruiden in je keukenlade

Verse kruiden zijn een must in de keuken van een ware foodie. Maar je moet er wel plaats voor hebben. Enkele studenten Industrieel Productontwerpen (IPO) uit Kortrijk in België gingen in zee met meubelbeslagexpert Blum. Samen ontwikkelden zij SKOF: een low-tech keukenlade waarin je kruiden en groenten kunt kweken.

Een kruidentuin binnenshuis is niet altijd even gemakkelijk gezegd als gedaan. De basilicum staat er wel eens treurig bij en ook de sla verpietert in menig huis. In de transparante keukenlade SKOF, waarin een kweekbak is verwerkt, krijgen je kruiden en groenten genoeg licht en warmte om te groeien. 

Groen = duurzaam

Bij een groene keuken kun je in plaats van aan de kleur ook denken aan duurzaamheid. Een duurzame keuken is gemaakt van materialen zoals bijvoorbeeld FSC-hout of bamboe. Ook in werkbladen kun je een duurzame keuze maken. En natuurlijk wordt een duurzame keuken voorzien van energiezuinige keukenapparatuur. Lees meer over de duurzame keuken. 


 

Donderdag 11 april 2019

Geen culinair idee is te gek met Vario 400 Serie kookplaten

Geen culinair idee is te gek met Vario 400 Serie kookplatenGepassioneerde koks moeten al hun culinaire ideeën de vrije loop kunnen laten op het kookoppervlak. De Vario 400 serie kookplaten van Gaggenau is perfect op elkaar afgestemd en vrijwel eindeloos uit te breiden. Grill, teppanyaki en werkbladafzuiging kunnen op unieke wijze tot één samenhangende werkplek worden gevoegd met inductie- of gaskookplaten van 38 cm tot wel 90 cm breed. De kookplaten kennen verschillende formaten en indelingen, met vaste kookzones tot aan één flexibel te gebruiken oppervlak en zelfs een wokuitbreiding. Geen culinair idee is te gek met de Vario 400 Serie. Nog een detail waarmee deze kookplaten zich op subtiele wijze onderscheiden: de aan de voorkant gemonteerde knoppen lichten zachtjes op tijdens het koken. Kortom: een gedroomde werkplek met grenzeloze mogelijkheden.

Zoneloze inductiekookplaat

Gaggenau doet er alles aan om ervoor te zorgen dat hun kookplaten perfecte resultaten afleveren. Deze inductiekookplaat biedt jou 80 of 90 cm aan culinaire vrijheid en flexibiliteit. Wat je ook wilt doen, het past eigenlijk altijd. Het complete oppervlak is één grote kookzone. Pannen worden verhit waar je ze neerzet. En als je een pan verplaatst om ruimte maken, onthoudt de plaat de instellingen en neemt ze over op de nieuwgekozen plek. De kookplaat is als het ware één groot doek waarop je met volledige vrijheid jouw meesterwerken creëert. Met de handige scrollfunctie van het TFT-Touchdisplay zijn de temperatuur, de timer en de overige bereidingsfuncties, intuïtief en eenvoudig in te stellen.

400 Serie Flexinductiekookplaat met werkbladafzuiging

De 400 Serie Flexinductiekookplaat met werkbladafzuiging is een set van twee vlak te integreren Vario inductiekookplaten in combinatie met werkbladafzuiging. Dankzij de naadloze integratie in het werkblad voorziet de kookplaat niet alleen in indrukwekkende prestaties, maar ook in schitterend design. De rechthoekige kookzone bestaat uit twee flexibele inductiekookzones. Voor grotere pannen, een teppanyaki, grillplaat of wok (gebruikmakend van een wokring) vormen deze eenvoudig samen één grote kookzone. Naast creatieve vrijheid in de keuken biedt de inductiekookplaat ook een efficiënt geïntegreerde werkbladafzuiging. Deze ligt centraal in het midden, zodat geuren en dampen op beide kookzones direct en discreet worden opgezogen.

Meer informatie: Gaggenau


 

Vrijdag 12 april 2019

Stylingtips voor de zwarte keuken

Stylingtips voor de zwarte keukenGa niet over een nacht ijs als je op zoek gaat naar een nieuwe keuken. Laat jezelf eerst inspireren door te kijken bij anderen of door showrooms te bezoeken. Maar ook het internet is een goede inspiratiebron. Onderstaande blog vonden wij op de site keukenspecialisten.nl.

Marije Develing is Interieurontwerper en stylist bij MAISON BELLE en deelt haar passie voor wonen in de blogs van Keukenspecialisten.nl:

Voor Keukenspecialisten ging ik als stylist op pad om een kale keuken te stylen tot een stoere en sfeervolle woonkeuken. In deze blog geef ik tips en inspiratie voor het stylen van je keuken. 

Stylingtips

Ik koos deze keer voor een zwarte keuken, want zwarte keukens zijn razend populair. Of je die nu combineert met de industriële woonstijl of juist in een landelijke sfeer. Zwarte keukens passen helemaal bij de nieuwste keukentrend. Deze keuken heeft een stoer betonlook werkblad en is gecombineerd met wit waardoor het geheel niet te donker wordt. De kleuren en materialen zorgen voor een fijne, rustige basis. De eettafel bevindt zich in de keuken waardoor het een knusse ruimte geworden is.

Hoe richt je een zwarte keuken nu mooi in? Start bij het uitzoeken van mooie apparatuur. Als het koffieapparaat of de keukenmachine pontificaal op het aanrecht staan is het fijn als ze ook mooi zijn om te zien. Kies voor onopvallend zwart of juist voor een kleuraccent. Zo wordt praktisch ineens heel stijlvol.

Warmte in de keuken

De donkere materialen krijgen extra warmte door de lampen, de houten vloer en houten accessoires in de keuken. Mis je warmte en gezelligheid in je zwarte keuken? Met houten elementen en materialen als koper en messing voeg je er de warmte aan toe. Het oogt meteen heel anders.

Verse kruiden, groenten en frisgroene kamerplanten zorgen voor een natuurlijke sfeer in de keuken. Het liefst kook ik dagelijks met verse kruiden en veel verse groenten. Die hoeven niet verstopt te worden maar krijgen een mooie plaats in de keuken. Zet de kruiden in potten op het aanrecht en knip ze tijdens het koken. Tijdens de wekelijkse boodschappen vul je ze weer aan zodat je altijd verse kruiden bij de hand hebt. Als verse kruiden bij jou niet werken dan zijn vetplantjes voor de styling wat sterker.

De kale wand kreeg een botanische print met groenten; die past er perfect bij! Deze posters zijn bij veel online shops te bestellen en lijst je eenvoudig in. Zo krijgt de keuken meer persoonlijkheid. 

Zwarte keuken

Zwarte keukens, zwart servies en zelfs zwarte kranen zijn niet meer weg te denken in deze tijd. Ik koos ervoor om te stylen met het handgemaakte servies van Dassie Artisan, dat past helemaal in deze keuken stijl. Dit servies is zo mooi dat het een belangrijke rol speelt in de keukenstyling. Daarbij heb ik de styling neutraal gelaten en veel natuurlijke materialen gebruikt. Glazen potten vul ik met rijst, meel of andere ingrediënten. Zo wordt het luchtdicht afgesloten en het staat bijzonder mooi. Ik hou ervan dat styling niet alleen decoratief is maar ook echt gebruikt kan worden. 

Styling tip: Wil je meer kleur in de keuken? Werk dan in de styling met 2 of 3 vrolijke kleuren en herhaal dit in de styling.

Sfeervolle keuken accessoires

Wist je al dat deze mooie producten als dit servies, glaswerk en potten via de dealers van Keukenspecialisten te bestellen zijn? 

Bron: Keukenspecialisten.nl


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.