Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 16

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen.

Maandag 15 april 2019

Nederlanders bewuster bezig met duurzame warmte in huis

Nederlanders zijn bewuster bezig met duurzame warmte in huisKlimaatverandering en duurzame energie hoger dan ooit op de agenda van politiek én burgers. Ook met de duurzaamheid van de verwarming in huis zijn Nederlanders steeds meer bezig, blijkt uit nieuw onderzoek van Direct Research in opdracht van Vattenfall. De gaskraan gaat dicht. Uiterlijk in 2050 moeten onze huizen aardgasvrij zijn. In plaats van een gasgestookte cv-ketel hebben we straks misschien een aansluiting op een warmtenet of een warmtepomp.

Bijna de helft van de Nederlanders (44,2 procent) is nu bewuster bezig met de verschillende mogelijkheden voor aardgasvrije warmte dan vijf jaar geleden. En er is breed maatschappelijk draagvlak voor de warmtetransitie. Slechts 14,2% staat negatief tegenover aardgasvrij wonen. Dat blijkt uit het onderzoek dat werd uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders. Vooral de media-aandacht voor het thema is hierbij een drijvende kracht: bijna een derde van de respondenten zegt bewuster met warmte bezig te zijn als gevolg van mediaberichtgeving.

Betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam én veilig

Van de toekomstige warmtevoorziening vragen Nederlanders vooral dat deze betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en veilig is. Vrouwen vinden de veiligheid van de warmte in huis belangrijker dan mannen. Jongeren hechten meer aan duurzaamheid dan ouderen: 55,6 procent van de 18- tot 30-jarigen verwacht dat warmte in huis in de toekomst duurzaam is. Bij 55-plussers is dit 42,1 procent.

Stadsverwarming populairder dan warmtepomp

Op dit moment maakt tachtig procent van de Nederlandse huishoudens voor verwarming en warm water gebruik van een gasgestookte cv-ketel. Sinds 1 juli 2018 verlenen gemeenten geen vergunningen meer voor nieuwbouwprojecten met een gasaansluiting. Alternatieven zoals stadsverwarming en warmtepompen zijn dan ook in opmars.

Volgens het onderzoek vindt bijna de helft van de Nederlanders stadsverwarming milieuvriendelijker dan gas. Ruim een derde van de respondenten (35,9 procent) zou voor een aansluiting op een warmtenet kiezen als alternatief voor aardgas. Hiermee is stadsverwarming aanzienlijk populairder dan de warmtepomp (die de voorkeur heeft van 14,8 procent) en groen gas (de favoriet bij 9,4 procent van de Nederlanders).

Inwoners van steden positief over stadsverwarming

Een kleine minderheid (12,5 procent) van de Nederlanders staat negatief tegenover stadsverwarming. Als grootste nadeel wordt genoemd dat niet kan worden gekozen voor energieleverancier. Daarnaast denken consumenten – helaas ten onrechte – dat de temperatuur in huis moeilijker te regelen is. Bijna de helft van de respondenten (44,2 procent) is daarentegen positief tot zeer positief over stadsverwarming. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en gemeenten met meer dan 100.000 inwoners zijn bewoners significant positiever over warmtenetten dan in kleine gemeenten.

Onbekend maakt onbemind, denkt Arno van Gestel, commercieel directeur van Vattenfall Warmte. “In de steden kennen bewoners doorgaans al jarenlang stadsverwarming. Gebruikers zijn over het algemeen ook heel tevreden over de werking en het comfort. Daarnaast is de waardering voor de milieuvriendelijkheid van stadsverwarming duidelijk aan het toenemen.” De meeste respondenten in het onderzoek noemen als positieve aspecten van stadsverwarming dat een woning met een aansluiting op een warmtenet geen cv-ketel meer nodig heeft en onafhankelijk is van aardgas.

Bron: Bouw & Wonen


 

Dinsdag 16 april 2019

Met de kruidenhouder van ORGALUX gebruik je nooit meer de verkeerde kruiden

Met de kruidenhouder houdt je overzichtGebeurt het wel eens dat je per ongeluk cayennepeper gebruikt in plaats van paprikapoeder? Of nootmuskaat in plaats van peper? Het overkomt zelfs de meest enthousiaste kruidengebruikers. ORGALUX, ordegoeroe van de keuken, heeft hiervoor een simpele oplossing: de kruidenhouder.

Spice up your kitchen

Kruiden zijn onontbeerlijk in de keuken. Ze tillen elk gerecht naar een hoger niveau. Sommigen hebben genoeg aan een goede snuf peper en een beetje zout, terwijl anderen graag experimenteren à la Ottolenghi en zo de meest complexe kruiden naar boven halen zoals sumac of ras el hanout.

De kruidenhouder van ORGALUX zorgt voor het perfecte overzicht op jouw kruiden. Dankzij de schuine stand zijn de etiketten duidelijk leesbaar en vind je in één oogopslag het juiste potje terug. In de kruidenhouder kun je 12 tot 16 kruidenpotjes opbergen.

In hout

De houten uitvoering kost €179 en kun je krijgen in deze houtafwerkingen:

  • Spicy Stan: Décor Bardolino Eik
  • Spicy Stuart: Décor Nebraska Eik
  • Spicy Steven: Décor Tennessee Noot

In staal

De kruidenhouder in staal kost €169 en is verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen:

  • Spicy Sam: Staal Orion Grijs
  • Spicy Sue: Staal Terrazwart
  • Spicy Sid: Staal Zijdewit

Opmerking: de stalen uitvoering heeft ook een magnetische zijde die de kruidenhouder tegen de zijwand van de lade bevestigt.

Perfect gepast

De kruidenhouder van ORGALUX past in elke lade die voldoet aan de volgende afmetingen:

  • Diepte in de lade: 370 mm
  • Benodigde breedte in de lade: 218 mm
  • Hoogte in de lade: 115 mm

Meer informatie: ORGALUX


 

Woensdag 17 april 2019

Ongebruikelijke trapleuningen

Ongebruikelijke trapleuningenRijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, villa’s, maar ook sommige appartementen zijn ermee uitgerust: een trap. Om via de trap veilig op de volgende verdieping te komen, is een trapleuning wel noodzakelijk. Maar je kunt van dit noodzakelijke element in je woning ook een eyecatcher maken. Door een andere vorm of ander materiaal te gebruiken, krijgt jouw trapleuning ineens een heel andere uitstraling. Wij laten hier een aantal ongebruikelijke trapleuningen zien.

De kronkelige tak of mooie stam

Veel trapleuningen worden vervaardigd van hout. Meestal recht of enigszins gebogen en mooi glad. Iets minder voor de hand liggend, maar wel veel natuurlijker is een lange kronkelige tak te gebruiken als leuning. Ontdoe de tak van schors en schuur de tak mooi glad, want niemand zit op splinters de wachten. Zo krijg je een houten trapleuning met stoere noesten. Liever iets minder kronkelig? Dan is een mooie, jonge berkenstam misschien een idee.

Glazen trapleuning

Heel modern minimalistisch is een glazen trapleuning. Ook de perfecte oplossing voor als de trap zich in de woonkamer bevindt. Door het transparante glas behoud je de ruimtelijkheid van de kamer en kun je toch niet van de trap vallen, tenminste niet aan de zijkant. Vind je het toch veiliger dat het glas iets beter zichtbaar is, dan kun je kiezen voor iets getint glas of een dun aluminium profiel.

Radiator

Woon je klein of splitlevel of bevindt jouw trap zich midden in de woonruimte, dan is deze oplossing super praktisch. In plaats van de radiatoren altijd maar aan de wand te plaatsen, zet je deze gewoon in als trapleuning. Zo vang je geen twee, maar drie vliegen in een klap: een veilige trap, een aangenaam warme kamer én je kunt je wanden maximaal gebruiken om meubels tegenaan te plaatsen.

Steigerbuizen

Heel erg populair zijn tegenwoordig tafels en meubels met steigerbuizen frames. Spreekt deze industriële look jouw ook aan? Dan is het een idee om de trapleuning te vervangen door een van steigerbuizen. Afhankelijk van de trap –recht, met een of twee bochten– heb je een of meer buizen, enkele bevestigingsstukken en een of twee koppelstukken nodig. En klaar is jouw eigen industriële trapleuning.

Touw

Een meer speelse trapleuning maak je met een dik touw. Bevestig enkele leuningdragers op gelijke afstand van elkaar. Leid er een mooi dik touw doorheen. Zwart, wit, naturel, net wat je mooi vindt. Aan beide uiteinden leg je een stevige knoop en klaar ben je. Hoe langer je touw, hoe meer het touw gaat ‘hangen’ tussen de leuningdragers. Dat ziet er misschien mooi uit, maar een strakker touw is wel een veiliger leuning.

Leer

Een product waar je misschien niet zo snel aan denkt, is leer. Maar als je echt iets ander wilt, is leer een hele goede keuze. Leer is stoer en warm en past zowel in een moderne als een klassieke woning. De gebruikssporen die in de loop van de tijd zullen ontstaan, geven de trapleuning een doorleefd karakter.

Nis als leuning

Een wel heel chique oplossing is om de trapleuning niet aan de muur te bevestigen, maar in de muur te verwerken. Een lange nis in de wand fungeert als leuning.

Verlichting in de trapleuning

De trapleuning biedt veiligheid bij het traplopen, maar in het donker is deze houvast soms moeilijk te zien. Naast het verlichten van de treden, kun je er ook voor kiezen om de trapleuning te verlichten. Dat kan natuurlijk door het plaatsen van enkele spotjes langs de muur of een lichtslang aan de trapleuning te bevestigen. Maar ingebouwde verlichting is natuurlijk veel stijlvoller. Je zult in het donker niet meer misgrijpen.

Welke van deze ongebruikelijke trapleuningen kies jij?

Bron foto’s: Pinterest


 

Donderdag 18 april 2019

Welke kraan past bij een waskom?

Welke kraan past bij een waskom?Opbouwkommen in plaats van wastafels zijn nog steeds een trend in de badkamer. De opbouwkommen zijn er in verschillende materialen, maar ook in verschillende vormen en maten zoals vierkant, rechthoekig, ovaal en rond. Op de opstaande rand van zo’n waskom is alleen geen plek voor een kraan, maar je hebt natuurlijk wel een kraan nodig. Welke kraan past bij een waskom?

Hoge kraan Tesi

Achter de waskom is vaak wel plaats voor een kraan. Een ‘normale’ wastafelmengkraan is hiervoor niet geschikt, omdat deze te laag is. Maar er zijn ook hoge kranen verkrijgbaar die wel boven de waskom uitkomen. Mengkraan Tesi is daar een goed voorbeeld van. Kenmerkend voor de Tesi collectie is een geslaagde combinatie van rechte lijnen en zachte rondingen. Het heldere, onmiskenbare ontwerp geeft Tesi een tijdloze moderne uitstraling die perfect past in elke badkamer.

Wandmengkraan Jado IQ

Is er geen ruimte achter de waskom dan kun je ook kiezen voor een kraan uit de muur. Jado IQ is een mooie slanke wandmengkraan waarvan de uitloop sierlijk afbuigt richting de waskom. Deze kraan is verkrijgbaar in een moderne eenhendelvariant of in een driegats versie met kruisvormige bediening.

Meer informatie: Ideal Standard


  

Vrijdag 19 april 2019

Zwart granieten trap als blikvanger

Zwart granieten trap als blikvangerWe kennen Arte als duurzame fabrikant van (natuur)stenen keukenbladen, maar het bedrijf beperkt zich niet alleen tot toepassingen in de keuken. Nuenen, de thuishaven van de beroemde schilder Vincent van Gogh, is nu ook een Arte project rijker.

Zwevende trap

Arte in Projecten heeft in samenwerking met Paul van der Putten Architectenbureau bij Benelux Sign Systems een supermooie zwevende trap mogen realiseren. Het bureau dat gespecialiseerd is in gevelbelettering en lichtreclame, was toe aan een nieuwe entree en ontvangstruimte. De trap is een ware blikvanger geworden. De keuze voor de kleur en het materiaal is op Black Indy gepolijst gevallen tijden een materiaalkeuze gesprek in de showroom van Arte.

Black Indy

Black Indy is een zwart graniet. Deze mooie steen is een van de grootste rijkdommen van de natuur en is letterlijk gemaakt van een plakje uit een berg. Black Indy is verkrijgbaar in leather en gepolijste afwerking. Hierdoor krijgt de trap een luxe afwerking voor een mooi harmonieus geheel.

Meer informatie: Arte


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.