Laatste Woonnieuwtjes 2019 week 18

Wekelijks overzicht van de laatste Woonnieuwtjes van het Voorlichtingsburo Wonen.

Maandag 29 april 2019

Dit moet je weten over badkamertegels

Sta jij op het punt om je badkamer te vervangen? Dan kom je voor de keuze te staan wat je op de vloeren en wanden wilt. Grote kans dat je kiest voor tegels, want daarmee zijn de mogelijkheden immers legio. Dit moet je weten over badkamertegels:

Zijn er speciale badkamertegels die echt bedoeld zijn voor de badkamer?

Het is meer het design en de gewenste stijl dat de keuze bepaalt. Laat je vooral niet beperken in je fantasieën, want de mogelijkheden zijn legio.

Waar moet je specifiek op letten als je tegels uitkiest voor de badkamer?

In principe kun je alle wandtegels gebruiken in de badkamer. Het enige waar je op moet letten is dat de vloertegel niet te glad is. De juiste vloertegel is ook afhankelijk van het gebruik; douche je op de tegelvloer of plaats je een douchebak. Bij het gebruik van natuursteen zul je dit moeten impregneren. 

Zijn er antislip vloertegels en waar kun je die aan herkennen?

Het gebruik van shampoo met water en huidsmeer geeft een gladde uitwerking op tegels. antislip vloertegels zijn meestal tegels met een structuur. Door een fabrikant wordt de tegel getest op antislip en krijgt hij een waarde mee. De stroefheid van een tegel wordt weergegeven in een R-waarde, waarbij de R staat voor rutschremmend oftewel antislip. Deze antislipwaarde moet ook weer niet te hoog zijn, want dat maakt het schoonmaken en onderhouden van de tegel weer lastig. Je hebt in een badkamer eigenlijk minimaal een R10 nodig en als op de vloer staat te douchen een R11.

Wat is momenteel populair in de badkamer als het gaat om tegels?

Ook tegels zijn onderhevig aan trends. Momenteel zijn tegels in grote formaten in een betoonlook of houtstructuur de absolute trend. Als tegenhanger daarvan is nu ook de vintage of retro stijl heel populair, dus de gezellige badkamer met kleinere formaten tegels in vrolijke kleuren. Er is heel veel keuze in tegels en je kunt naar hartenlust mixen en matchen of je nu wel of geen trend volgt. Misschien is het wel handig om in je achterhoofd te houden dat een badkamer gemiddeld 15 tot 20 jaar meegaat, dus wees er wel van overtuigd dat je de tegels die je nu kiest over 5 of 10 jaar ook nog mooi vindt.

Hoe kun je badkamertegels het beste reinigen/onderhouden?

Tegels zijn zeer geschikt voor een vochtige ruimte, mits goed gezet en gevoegd. Om tegels mooi en schoon te houden kun je het beste gebruik maken van een goed onderhoudsproduct als Lithofin KF Sanitairreiniger. Dit product is zowel voor het dagelijkse onderhoud te gebruiken als bij het verwijderen van kalkaanslag op de tegels.

Wat te doen bij schimmel?

In vochtige ruimtes als een badkamer moet je op je hoede zijn voor schimmelvorming. Schimmels zijn een gevaar voor de gezondheid en dienen daarom voorkomen te worden. Er bestaan wel schimmelwerende producten, maar hierin zitten dikwijls gevaarlijke stoffen die net zo slecht zijn voor de gezondheid. De beste oplossing is gewoon beter ventileren. Zorg dat het vocht weg kan door standaard het venilatierooster open te zetten en daarnaast na het douchen en/of badderen het raam minimaal een kwartier open te zetten.

Meer informatie: Terre d’Azur


 

Dinsdag 30 april 2019

Quva: eenvoudig vacumeren

Quva: eenvoudig vacumerenDe Quva vacumeermachine is een doordacht apparaat waarmee iedereen eenvoudig zelf verse producten kan vacumeren. De Quva zorgt ervoor dat etenswaren langer bewaard kunnen blijven en dat de kwaliteit en de smaak ervan behouden blijven. Zo wordt voedselverspilling voorkomen én geld bespaard!

Accessoires bij de Quva

De Quva wordt geleverd met bewaardozen, zakken en wijnstop. Met de bewaardozen blijven de producten langer vers, en blijft de smaak behouden. En door het vacumeren trekt de marinade sneller in het vlees! De herbruikbare zakjes zijn ook geschikt voor sous-vide koken. Met de speciale wijnstop kan een geopende fles langer bewaard worden. 

Strak

De Quva wordt onder het keukenblad gemonteerd en neemt daardoor nauwelijks plek in op het keukenblad. Door een vlakinbouw methode is het ook strak afgewerkt in het blad. 

De Quva wordt geleverd door Dekker Zevenhuizen


 

Woensdag 1 mei 2019

Air Color brengt kleur in de badkamer

Air Color brengt kleur in de badkamerKleuren zijn helemaal in. We schreven al over kleur in je interieur en over de groene keuken. Maar ook in de badkamer verschijnt steeds meer kleur. Spelen met kleur laat je badkamer leven. We zagen de afgelopen jaren gekleurde kranen en douches op de markt verschijnen en ook doucheprofielen in kleur. Maar Air Color brengt pas echt kleur in de badkamer.

Air Color

Air Color is de nieuwe douchewand van Duscholux van gekleurd glas. Zonder zichtbare profielen biedt deze vrijstaande douchewand een bijzonder edele glasoptiek voor een moderne badkamerarchitectuur. Het bijna onzichtbare vloerprofiel zorgt voor duurzame veiligheid en stabiliteit.

4 Kleuren

De minimalistische Duscholux Air Color is leverbaar in 4 complementaire kleuren: Sunset Gold, Ocean Blue, Dessert Sun en Ruby Red. Dit transformeert de transparante en ingetogen Duscholux Air tot een attractief designelement.

Meer informatie: Duscholux


 

Donderdag 2 mei 2019

Tuinmonitor 2019: cijfers en feiten over Nederlanders en tuinieren

Tuinmonitor 2019Waar mannen dromen van een jacuzzi en een buitenkeuken, zouden vrouwen vooral blij worden van een Japanse tuin en een tuinhuis. Dit is een van de uitkomsten van een onlineonderzoek van tuinmerk WOLF-Garten. Het doel was om een beeld te krijgen van het tuiniersgedrag van Nederlanders. Gelukkig zijn de meeste mensen tevreden met hun huidige tuin: mannen geven hun tuin gemiddeld een rapportcijfer 7, vrouwen zijn iets kritischer en geven hun tuin het cijfer 6,5.

Favoriet of niet

De meest favoriete tuinklussen zijn grasmaaien, snoeien en het aanleggen van de tuin. Het bijhouden van de moestuin is een van de geliefde tuinactiviteiten van vrouwen, de mannelijke respondenten worden hier wat minder enthousiast van. Een ander opvallend verschil is dat vrouwen schoffelen in hun top 5 van favoriete tuinklusjes hebben staan, terwijl mannen dit als een van de minst populaire activiteiten beschouwen. Slechts weinigen worden blij van het wieden van onkruid. Zo’n 60% van de Nederlanders noemt dit als het minst leuke onderdeel van tuinieren.

Tijdbesteding

Zowel mannen als vrouwen, 60%, willen graag meer tijd aan tuinieren willen besteden. Desgevraagd zegt 70% dat zij bovendien liever tijd besteedt aan tuinieren dan aan werken of het huishouden. Slechts 9% van de vrouwen geeft de voorkeur aan het huishouden boven tuinieren, bij mannen is dat een magere 2,5%. De huidige tijdsbesteding op wekelijkse basis is al niet gering: bijna een kwart is minimaal een dag per week in de tuin aan het werk en 45% tussen de 2 en 4 uur per week.

Soort tuin

Een weelderige en wilde tuin vol bloemen en groen: daar zegt 50% van de vrouwen ‘ja’ op, ten opzichte van slechts 37% van de mannen.  Zo’n 63% kiest liever voor een strakke, symmetrische tuin. Over het totaal wint de strakke tuin het dan ook van de weelderige tuin.

Wensenlijstje

Hoewel Nederlanders redelijk tevreden zijn over hun huidige tuin, zijn er nog zeker dingen die men wil veranderen. Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen een loungehoek bovenaan hun wensenlijstje hebben staan. Naast het tuinieren wil men toch ook vooral ontspannen genieten van de tuin. Hoe men hier ontspanning vindt, verschilt wel gezien de verdere wensen. Voor mannen zouden een jacuzzi en een buitenkeuken het totaalplaatje compleet maken. Vrouwen noemen vooral een tuinhuis en een Japanse tuin als een van hun tuindromen. Gelukkig zijn mannen en vrouwen het wel met elkaar eens over wat zij niet willen: een vijver is een van de minst genoemde wensen.


 

Vrijdag 3 mei 2019

Vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-vide, nu jij nog

Vrijwel alle restaurants bereiden het eten sous-videWist je dat bijna alle restaurants jouw eten bereiden door middel van sous-vide? Je hebt misschien wel eens van de term gehoord maar wat is het precies? Voor veel mensen klinkt het als een ingewikkelde manier om eten te bereiden maar sous-vide koken is helemaal niet moeilijk. Sous-vide is de enige manier om maaltijden op exact de juiste temperatuur te krijgen, op het juiste moment. Ideaal dus wanneer je vrienden over de vloer hebt omdat je gerechten grotendeels van tevoren klaar kunt maken en vervolgens gelijktijdig op kunt dienen. Gelukkig is sous-vide koken nu niet langer voorbehouden aan chef-koks en zijn er apparaten voor thuis die jou volledig ondersteunen bij dit kookproces.

Sous-vide zorgt voor een perfecte garing

Sous-vide is een techniek waarbij producten vacuüm worden verpakt en vervolgens in een water- of stoombad worden gegaard op een constante temperatuur naar keuze. Omdat de temperatuur in jouw handen ligt, kun je het resultaat altijd voorspellen én manipuleren. Hierdoor heb je de controle op het eindresultaat en wordt bijvoorbeeld jouw vlees, vis of groenten tot in perfectie gelijkmatig gegaard. Je kip zal nooit meer te droog worden en vlees niet te ver doorgaren.

Intense smaken

Een andere reden waarom velen zo fan zijn van de techniek is dat je ook nog eens kruiden of sauzen aan de zak kan toevoegen om je producten extra smaak te geven. Er gaan bovendien, net als bij stomen, geen smaken verloren. Omdat de producten vacuümverpakt zijn, blijft het vocht, de marinade en de voedingsstoffen in de vacuümverpakking zitten. Door het vacuümgaren worden de smaken van kruiden en marinades versterkt. Voor een prachtig goudbruin laagje, kun je de ingrediënten na afloop nog kort bakken in een koekenpan.

Je kunt tijdens het koken gerust met andere dingen bezig zijn, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor het resultaat van je gerecht. Het vlees kan namelijk nog even blijven liggen als je de saus voor je gerecht nog niet klaar hebt, zonder dat het te gaar wordt. Of je vacuümverpakt het eten van tevoren. Zo kan je jouw etentje alvast voorbereiden en trekken de marinades en sauzen alvast goed in.

Sous-vide voor thuis

Sous-vide wordt ook steeds meer onderdeel van de thuiskeukens, zo worden fantastische diners voor je vrienden een eitje. Er zijn inmiddels heel wat sous-vide apparaten op de markt waarmee je de techniek thuis kunt toepassen. AEG introduceerde in 2013 al de eerste combi-stoomoven met sous-vide en er zijn een tal van aanbieders die bijvoorbeeld sous-vide gaarbakken of sous-vide sticks verkopen, die je in een pan kunt hangen om te temperatuur te meten.

De inductiekookplaat als sous-chef

Er is nu zelfs een inductiekookplaat die geleverd wordt met een draadloze voedselsensor die de temperatuur op de graad nauwkeurig kan meten en houden, namelijk de SensePro van AEG. De inductieplaat communiceert met de kerntemperatuurmeter en je kunt direct op het scherm zien hoe warm je stukje zalm of biefstuk van binnen is. Deze combinatie van touchscreen, temperatuursensor en inductie in één past wat ons betreft perfect in de slimme keukens van de toekomst.

Om nog meer de rol van sous-chef op zich te nemen en jou in de keuken te ondersteunen kun je voor praktisch elk gerecht aangeven wat je wilt bereiden en met welk gewenst resultaat (bijvoorbeeld raw, medium of doorbakken) en de kookplaat doet de rest. Of je nu wilt bakken, koken of iets sous-vide wilt bereiden.

Het enige dat je verder nog nodig hebt, zijn water- en luchtdichte zakken. Hiervoor kun je een vacumeerapparaat en vacuümzakken gebruiken. De slager wil ook nog wel eens vacumeren als je het lief vraagt. Probeer het eens en er gaat een culinaire wereld met heerlijke recepten voor je open.

Meer informatie: AEG


 

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal is te vinden in de beeldbank van het Voorlichtingsburo Wonen. In deze beeldbank is een galerij opgenomen met alle afbeeldingen behorende bij de wekelijkse blogberichten.