5 Bespaartips voor de badkamer

Bespaartips zijn altijd welkom! Want als je geld kunt besparen in en om je woning, houd je geld over voor leuke zaken. Deze keer 5 bespaartips voor de badkamer, want in deze ruimte is het heel eenvoudig om water en energie te besparen. Soms is het nodig om te investeren, maar die investering verdient zich op termijn vanzelf terug en dan begint het echte besparen.

Waterbesparende kraan Friendo

Foto: Hotbath

1. Waterbesparende kraan

Badkamerkranen die zijn uitgerust met een perlator verbruiken minder water. De perlator zit aan de uitloop van de kraan. Het apparaatje voegt lucht toe aan de waterstraal waardoor deze minder water bevat, maar wel vol aanvoelt. Met het bijmengen van lucht kun je flink besparen op je waterverbruik, zonder dat je inlevert op comfort.

 

 

Waterbesparende douche

Foto: Hotbath

2. Waterbesparende douche

Douchen met een volle waterstraal en een aangename temperatuur en toch minder water gebruiken. Net als bij de waterbesparende kraan wordt er lucht toegevoegd aan de waterstraal. Zo heb je minder water nodig om te douchen en voelen de waterdruppels toch vol en warm aan.

Hoe werkt dat dan? In dit geval niet met een perlator, maar met een vernauwing in de watertoevoer in het kniegewricht van de douche, het punt vlak voor de douchekop. Het water versneld daardoor en tevens wordt er lucht aangezogen en vermengd met het water. Op die manier lever je niet in op comfort, maar verbruik je wel aanzienlijk minder water per douchebeurt.

 

3. Koude start bespaart energie

Fern kraan koude start

Foto: Damixa

Steeds meer kranen worden ontwikkeld met de milieuvriendelijke koude start functie. Dit betekent dat alleen koud water de kraan uitkomt als de hendel in de middenpositie staat. Bij oudere kranen komt er direct gemengd water uit de kraan en wordt de warmwatervoorziening direct geactiveerd. Vooral bij kort gebruik van de kraan wordt water onnodig verwarmd en koelt het weer af in de leiding. In de praktijk bespaar je dus geld en energie met de koude start functie. Testen van de koude start functie in zowel residentiële als openbare gebouwen laten zien dat tot 30% energie bespaard kan worden, zonder aan comfort in te leveren.

 

Thermostaatkraan

Foto: KWC by Franke

4. Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan bespaar je op twee manieren water. Ten eerste is het water in heel korte tijd op de gewenste comfortabele temperatuur. Je hoeft dus niet lang het water te regelen en spoelt daardoor niet onnodig te warm of te koud water door het putje. Ten tweede zijn thermostaatkranen voorzien van een begrenzer op de bedieningshendel, waarmee het watervolume wordt geregeld. Alleen wanneer je over het voelbare weerstandspunt heen gaat, wordt de waterbesparende zone verlaten.

 

Waterbesparend toilet

Foto: Viega

5. Waterbesparend toilet

Bij elke toiletgang wordt de boodschap doorgespoeld met vers drinkwater. Sanitair fabrikanten hebben daarom aanpassingen gemaakt in het spoelsysteem van toiletten. Bij de meeste spoelsystemen is het waterverbruik inmiddels teruggebracht van 9 naar 6 liter. Met een dubbele spoelknop kan gekozen worden voor een grote of een kleine spoelbeurt. Het waterverbruik kan nog verder worden beperkt door te kiezen voor een systeem met spoelonderbreker of een geavanceerd waterbespaarsysteem, dat per spoelbeurt maar 2,5 tot 4 liter water vergt.

Speak Your Mind

*