Lenteschoonmaak in de badkamer

Zo hou jij je badkamermeubel schoon.

Iedereen houdt zijn badkamermeubel graag netjes. Met een zachte, vochtige doek kan je weinig misdoen, maar specifieke onderhoudstips voor het materiaal van jouw meubel zijn praktisch om jarenlang te kunnen genieten van je badkamer. We lijsten hieronder vaak voorkomende materialen op en geven tips per soort zodat jij aan de slag kan met je spons.

B&W-220420-5.jpegfoto, Bouw & Wonen

Natuurlijk en sterk: massief hout

Hout is een prachtig natuurlijk materiaal en de gezelligheid ervan komt goed tot uiting in de badkamer. Kleur, schakering en print zijn verschillend van kast tot kast, waardoor elk houten product een uniek stuk is. Met deze tips gaat je badkamermeubel lang mee en blijft het zijn
warme uitstraling behouden.

De plaats van je meubel is essentieel. Het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt. Een houten meubel kan immers uitzetten door de warmte. Daarom plaats je het liefst niet al te dicht tegen een badkamerradiator. Ook lucht en licht kunnen een rol spelen in de kleur van je meubel. Vermijd in elk geval contact met fel zonlicht.

Na levering van je meubel, laat je het best even- minstens 24u, idealiter 48u – rusten. Zo kan het wennen aan de nieuwe omgeving. Nadien kan je een protector aanbrengen om je meubel een beschermend laagje mee te geven.

Frisse lak

Badkamermeubelen in glanzende lak gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Een polisher is voldoende om mee te reinigen. Het verzorgt en verschoont oneffenheden. Doffe lagen worden weer glanzend en dat zonder strepen. Dit product wrijf je met een zachte doek over je meubel. Herhalen voor een optimale bescherming doe je zo’n 4 keer per jaar. Het dagelijks onderhoud kan met een stofdoek. Vermijd het gebruik van zuren want laklagen zijn er niet bestand tegen.

Meubelen in matte lak hebben geen polisher nodig, dat kan de lak zelfs beschadigen. Voor de rest kan het onderhoud op dezelfde manier als bij de glanzende lak. Met deze reiniger verwijder je alle vlekken. Let wel op dat je het product niet rechtstreeks op het meubel laat inwerken, maar altijd een schone, droge doek gebruikt.

B&W-220420-8.jpeg

foto, Bouw & Wonen

Fijn en stijlvol fineer eik

Fineer is een dun laagje hout dat op een MDF-plaat wordt aangebracht. De natuurlijke uitstraling en de andere topkenmerken van massief hout blijven behouden. Fineer is minder gevoelig aan wisselende luchtvochtigheid. Authentieke kleurschakeringen komen dus ook voor bij badkamermeubelen in fineer.

Voor installatie raden we aan om het meubel tegen vocht en vuil te behandelen met een protector. Met eenvoudige cirkelbewegingen wrijf je op het meubel en laat maximum 5 minuten intrekken. Dit herhaal je ongeveer twee keer per jaar. Een universele houtreiniger kan een uitweg bieden bij hardnekkige vlekken.

Bijzonder soepel melamine

Met een zachte spons en een melamine reiniger in de aanslag, verzeker je het duurzame karakter van je badkamermeubel. Product op het meubel spuiten, kort laten inwerken, met water de rest verwijderen en klaar is kees. Ziezo, de lenteschoonmaak van je badkamermeubel kan van start gaan!

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*