Tegeltrends 2016 voor sfeer in de badkamer

Tegeltrends 2016 Tegels bepalen grotendeels de uitstraling van de ruimte waarin je ze gebruikt. Er is dan ook volop keuze in vormen, kleuren, maten en legpatronen. Enkele vragen die je kunt stellen bij het aanschaffen van tegels zijn; leggen we de tegels recht, diagonaal of in halfsteensverband? Is een vloertegel geschikt voor zowel de badkamer als de keuken? Welke tegelmaat kies ik? Is de tegel geschikt voor vloerverwarming? Hoe zit het met onderhoud? Genoeg vragen dus om mee aan de slag te gaan.

Geschiedenis van de badkamertegel

Over de hedendaagse trend kunnen we duidelijk zijn: groot en wit voor op de wand. Groot en donkergrijs voor op de vloer. Ruim een halve eeuw geleden was dat een heel ander verhaal. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog waren huizen niet standaard voorzien van een badkamer. Maar als die er wel was, zaten er witte of ivoorkleurige tegeltjes tegen de muur en er was Tegeltrends 2016slechts één afmeting, 15 bij 15 centimeter. Op de vloer lagen de zogenoemde dubbel hardgebakken tegels. Die waren er in donkere kleuren, zoals bruin en zwart. Daarbij waren er naast de effen tegels ook gevlamde varianten en gespikkelde tegels.

In de jaren zestig volgden de gekleurde tegels. Daarin voerde donkerrood en donkergroen de boventoon. Nog wat later kwamen de bruine en oranje tegels in de mode, kort hierna volgden de gedecoreerde tegels met o.a. vogels, bloemen en reliëfjes.

Hedendaagse trends

Grote tegels zijn op het ogenblik helemaal in. De afmeting van 30 bij 60 centimeter is veruit de grote favoriet. Vaak wordt bij badkamers toch gekozen voor tijdloze, witte tegels Tegeltrends 2016op de wand en donkergrijs op de vloer. Toch komt het combineren met kleurrijke tegels steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan wit in combinatie met een hout-look vloer of aan mozaïek tegeltjes voor een stijlvol Zuid-Frans of kleurig Marokkaans effect. Om een industriële ‘look’ te creëren kun je met tegels in diverse zwart-grijze tinten spelen. Je ziet het: er zijn wel 101 ideeën om sfeer te brengen met tegels!

Kleuren

Trends in kleuren zijn vooral de natuurtinten of natuursteen zoals marmer en leisteen. Verder is er volop keuze uit antraciet tegels en tegels in verschillende grijs- en bruintinten. Wit blijft het altijd goed doen en zie je gecombineerd worden Tegeltrends 2016met zwart, antraciet en bruin. Het geheel blijft rustig en bijna tijdloos. Verder valt op dat er reliëf of patronen in tegels een steeds belangrijke rol gaan spelen.

Formaten

Qua formaten van tegels is de keuze groot. Er zijn veel kleine tegels te vinden, bijvoorbeeld glasmozaïek van 2 bij 2 cm of wandtegels van 10 bij 10 cm. Maar er zijn ook tegels Tegeltrends 2016waarbij het lijkt dat het kleine strookjes zijn, feitelijk dit is eigenlijk een grote tegel maar met gefreesde stroken. Behalve de kleuren, zijn de afmetingen van tegels gedurende de jaren enorm veranderd. Duidelijk is wel dat ze langzaam steeds groter zijn geworden, zowel die voor tegen de wand, als de vloertegels. Als je zo’n flinke tegel van 30 bij 60 centimeter horizontaal plaatst, krijg je een breedte effect. Zet je ‘m op zijn kant en plaats je de tegels dus verticaal, dan benut je de hoogte en krijgt het op een wand heel ander effect. Naast deze populaire afmeting, zijn tegels tegenwoordig in allerlei formaten verkrijgbaar. Tot wel een meter breed! Veel mensen kiezen nu ook voor een gerectificeerde tegel. Daarvan Tegeltrends 2016zijn de kantjes afgezaagd. Dat zorgt ervoor dat de tegel kaarsrecht is en de voegen tussen de tegels klein zijn. Dit geeft een badkamer een strak effect. Grote tegels brengen rust in de ruimte, maar zijn wel lastiger om aan te brengen. Let wel: voor het goed plaatsen van dit soort tegels moet de muur ook helemaal vlak zijn. Het is tevens vakwerk voor een goede tegelzetter!

Tips voor de badkamer

Tip 1: Laat de vloertegels doorlopen in de wandtegels. De badkamer lijkt hierdoor groter.

Tip 2: Kies voor mozaïek om het accent te leggen op bepaalde delen van de badkamer.

Tip 3: Keramische tegels hebben veel voordelen en zijn leverbaar in bijna elke denkbare uitstraling (hout, natuursteen, etc.)

Tip 4: Glanzende tegels zorgen voor een luxere uitstraling

Tip 5: Kies in de basis voor witte of grijze tegels. Deze zijn tijdloos en met vrijwel alles te combineren.

Sanitair

Praktisch gezien valt alles wat in de badkamer staat of hangt onder badkamer sanitair. Dus het sanitair zelf zoals de douche, het bad, de wastafel en het toilet, maar ook de badmeubelen, verlichting en alle andere accessoires. Je kunt dit allemaal geheel in jouw eigen stijl samenstellen zodat er een compleet geheel ontstaat, volledig naar jouw eigen smaak. Ook qua materiaal kan je alle kanten op met kleuren en vormen. Bij keramisch sanitair zal je zien dat er veel verschillende kleuren wit zijn. Het is dan ook echt aan te raden dat als je voor keramisch sanitair kiest, je zoveel mogelijk uit dezelfde serie kiest, zodat je minder kans loopt op kleurverschillen.

Heb je verbouwplannen in de badkamer maar je hebt geen idee waar je moet beginnen? Dan ben je bij de Mijn BAD sanitairspecialist aan het goede adres voor al jouw vragen en/of advies.

Meer informatie: Mijn Bad

Speak Your Mind

*