(Ver)lichte badkamer

Op elk moment van de dag moet je gebruik kunnen maken van de badkamer. ’s Ochtends voor een snelle douche, ’s middags om je make-up bij te werken, s’ avonds om uitgebreid te badderen en ’s nachts voor een toiletbezoek. Een goed (ver)lichte badkamer is erg belangrijk. Voldoende licht om je te kunnen scheren, maar niet te fel licht voor als je ’s nachts de badkamer bezoekt. Voor elk moment de juiste verlichting.

(Ver)lichte badkamer

Soorten licht

Het meest prettige licht is natuurlijk daglicht. Een groot (dak)raam in de badkamer zorgt overdag voor voldoende licht in de ruimte. Maar voor alle andere momenten of als er geen raam aanwezig is, ben je aangewezen op kunstlicht. Bij het maken van een lichtplan wordt er onderscheid gemaakt tussen basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. 

(Ver)lichte badkamer    

Basisverlichting

Met de basisverlichting in de badkamer wordt de verlichting bedoeld die in een keer de gehele ruimte verlicht. Deze basis badkamerverlichting kan bestaan uit een plafonnière, opbouwspots of inbouwspots in het plafond. De lichtsterkte van deze verlichting is persoonlijk. De basisverlichting dient dan wel de gehele ruimte te verlichten, maar dat betekent niet dat er een bouwlamp hoeft aan te gaan.

(Ver)lichte badkamer

Sfeerverlichting

De mate van licht in de badkamer is persoonlijk. Zeker in een meerpersoonshuishouden is het een aanrader om de badkamerverlichting te voorzien van dimmers. Zo kan iedereen eenvoudig de gewenste lichtsterkte instellen. Gedempt licht is wel zo prettig als je er ’s nachts een keer uit moet om naar het toilet te gaan. Bovendien is gedimd licht een echte sfeermaker, ook in de badkamer. 

Accentverlichting

De meest bekende accentverlichting is die bij de spiegel. Bij de spiegel is het juist prettig iets feller licht te hebben. Er bestaat een heel scala aan speciaal voor de badkamer ontwikkelde verlichtingsarmaturen. Romantisch, klassiek, modern of strak, voor elke smaak is er voldoende keuze. Deze badkamerverlichting kan boven of naast de spiegel worden gemonteerd. 

(Ver)lichte badkamer

Geïntegreerde spiegelverlichting

Er zijn tegenwoordig spiegels waarin de verlichting volledig is geïntegreerd. De verlichting in deze spiegels zijn in sommige gevallen ook nog eens dimbaar, wat wel zo prettig is als je net ontwaakt.

(Ver)lichte badkamer

Andere accentverlichting

Verder kun je bij accentverlichting denken aan verlichting in de spiegelkast of het badmeubel. Net als bij de koelkast gaat het licht aan zodra je de deur of de lade opent. Handig als je in het donker even snel iets uit het kastje wil pakken. Ook zie je steeds meer led-strips die de lijnen in de badkamer benadrukken. Bijvoorbeeld langs de wastafel of langs de onderrand van het bad, waardoor deze lijkt te zweven in de ruimte. 

Meer informatie: Dansani

Speak Your Mind

*