7 Boeken over duurzaam wonen en leven

7 Boeken over duurzaam wonen en leven

Zo langzamerhand is iedereen er wel van overtuigt dat we met zijn allen bewuster moeten leven. Duurzaamheid is niet hip of cool, maar noodzakelijk. Steeds meer mensen willen duurzaam leven, maar weten misschien niet zo goed hoe. Gelukkig zijn er altijd koplopers en onderzoekers die hun kennis en ervaring graag delen in boeken. Wij geven je hier een overzicht van 7 boeken over duurzaam wonen en leven. Laat je inspireren door de auteurs en kijk wat jij kunt doen voor een betere wereld.

Voorbij duurzaamheid

Voorbij duurzaamheidSam Verwaijen is een onorthodox spreker als het om duurzaamheid gaat. Ongekunsteld schopt hij ‘heilige huisjes’ in de duurzaamheidsbranche omver. Niet om te shockeren, maar juist om tot de kern door te dringen. Als eigenaar van twee conferentieoorden en als aannemer en bouwer wordt hij regelmatig, of hij nou wil of niet, met duurzaamheidsvraagstukken geconfronteerd. Hij is door ervaring en schade en schande ‘wijs’ geworden. Niet geleid door bestaande overtuigingen en niet beknot door regelgeving vindt hij zijn eigen weg in de duurzaamheidsjungle. Hij praat uit ervaring en verbaast zich nog elke dag over de misverstanden als het om duurzaamheid gaat. Sam Verwaijen noemt zich ambassadeur van duurzaamheid tegen wil en dank. Hij is de criticaster van de duurzaamheidswereld en nodigt mensen en bedrijven uit geen volgers van de massa te zijn, maar authentiek en slimmer met duurzaamheid om te gaan. Hij is de grondlegger van ‘Slimme Duurzaamheid’.

>> Voorbij duurzaamheid

 

Ecodesign

EcodesignEcodesign wordt bij de implementatie van de circulaire economie gezien als een van de cruciale hefbomen voor succes. Met dit boek bieden de auteurs inzicht in het vakgebied ecodesign en de relatie met de circulaire economie en moedigen ze ontwerpers aan om duurzame producten te ontwikkelen.

Ecodesign staat voor het integreren van ecologie in het ontwerpproces van alle mogelijke producten, gaande van speelgoed, verpakkingen, huis-tuin-en-keukenproducten tot technische producten zoals vorkliften of medische scanners. De rode draad bij ecodesign is levenscyclusdenken: voor elke fase van de levenscyclus van producten, van het ontginnen van de grondstoffen tot het afdanken van het product, streeft de ontwerper ernaar om de milieu-impact te minimaliseren.

De ecodesign-hulpmiddelen die ingezet worden tijdens het ontwerpproces worden in dit boek grondig besproken. Deze hulpmiddelen dienen enerzijds om bestaande producten te screenen op hun milieu-impact en anderzijds om de ontwerper te gidsen om milieuverantwoorde producten te ontwerpen. Verder komen ook actuele trends aan bod zoals biomimicry en de vierde industriële revolutie, die gericht zijn op de transitie naar een duurzame maatschappij en die de ontwerper kunnen inspireren.

>> Ecodesign

 

Puur tuinieren

Puur tuinieren(H)eerlijke producten uit eigen tuin!

Je eigen groenten verbouwen is in, want ze zijn gezond en het is leuk om te doen. En het kan prima op een organische manier: zonder pesticiden en kunstmest. Puur tuinieren is een volledig en fraai geïllustreerd handboek dat laat zien hoe je eerlijke producten kunt verbouwen in je eigen tuin. Alles komt aan bod: de aanschaf van zaai- en plantgoed, de groeicyclus, biologische meststoffen en plaag- en ziektebestrijding.

Kortom: alles wat leidt tot gezonde, organische en vooral eetbare planten!

>> Puur tuinieren

 

Duurzaam erfgoed

Duurzaam erfgoedAls het gaat om energievriendelijk beheer en onderhoud van monumenten zijn er veel vragen: dubbelglas bijvoorbeeld is in veel gevallen niet toegestaan, maar wat zijn dan de alternatieven? Zo spelen er tal van vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik.

Dit boek behandelt het algemene beleid én de praktijk op dit vlak, besteedt volop aandacht aan materialen en geeft uitgebreide informatie over energie(verbruik). Het meest complete en praktische boek over dit onderwerp, met uitgebreide aandacht voor de nieuwste technieken en ontwikkelingen. Een onmisbaar handboek voor iedereen die een monument bezit, huurt of er beroepsmatig mee bezig is.

>> Duurzaam erfgoed

 

In transitie

In transitie‘In transitie’ is een tweeluik over de transitie naar een duurzame samenleving.

‘In transitie: onderweg naar een duurzame samenleving’ is geschreven als een persoonlijke ontdekkingsreis. Aan de hand van gids Peter-Paul van den Berg onderzoekt auteur Dik Bijl de betekenis van duurzaamheid voor de toekomst van onze wereld. Hij doet tijdens de reis niet alleen kennis op, maar verandert daarbij ook zijn eigen gedrag. Dit zeer toegankelijke boek is geschreven voor een breed publiek.

‘In transitie: duurzaamheid en innovatie in de bouw’ is het tweede boek uit dit tweeluik. De bouwsector loopt nog fors achter als het gaat om de transitie naar duurzaamheid en is daarnaast ook weinig innovatief. Via de zeven pijlers van het circulair bouwen kan de bouwsector zich omvormen van een ‘vervuiler en verspiller’ naar een koploper in duurzaamheid en innovatie. Het circulair bouwen wordt de komende jaren in de praktijk gedemonstreerd met het ontwikkelen van het eerste circulair gebouwde bedrijventerrein in Vlaanderen. Dit tweede boek is primair geschreven voor hen die werkzaam zijn in de bouwsector.

Peter-Paul van den Berg is directeur van Kamp C. Hij speelt in dit tweeluik respectievelijk de rol van gids in het eerste boek en de rol van stuurman in het tweede boek. Zijn visie op de transitie naar een duurzame samenleving en de visie op het circulair bouwen vormen de basis van beide boeken.

>> In transitie

 

Duurzaam en zelfvoorzienend

Duurzaam en zelfvoorzienendHeruitgave van ‘Overleven op je eigen km2 : stap voor stap naar een duurzame levensstijl’ (2011)*. Dit handboek om duurzamer te leven behandelt stap voor stap talloze onderwerpen. Zowel binnenshuis als buiten. Recyclen, groenten kweken, zonnepanelen, wijn en bier maken, alles passeert de revue. De schrijvers hebben op basis van trial and error op hun lap grond in Cornwall alles zelf ervaren. Het is helder geschreven en van duidelijke tekeningen en foto’s in kleur voorzien. De toon is enthousiasmerend. Je blijft bladeren en zoeken naar ideeën. Ideaal voor doe-het-zelfvers. Of die nu op een groot terrein wonen of alleen een dakterras hebben. Met bronnenoverzicht, nuttige websites, aanbevolen boeken en register.

>> Duurzaam en zelfvoorzienend

 

Het zero waste project

Het zero waste projectDenk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit hét boek voor jou. Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland.

In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!

>> Het zero waste project

 

 

Speak Your Mind

*