Top 10 boeken over duurzaam bouwen, wonen en leven

Top 10 boeken over duurzaam bouwen, wonen en leven

Duurzaamheid is geen hype, het is noodzaak. Willen wij de wereld goed achterlaten voor ons nageslacht, dan zullen wij duurzaam moeten bouwen, wonen en leven. Dat velen van ons al begaan zijn met dit maatschappelijke thema, blijkt uit de grote hoeveelheid boeken die er over geschreven zijn. Tijdens de Week van de Duurzaamheid lichten wij graag een aantal van die boeken voor jou uit in onze Top 10 boeken over duurzaam bouwen, wonen en leven. 

1. Duurzaam wonen

Duurzaam wonenWat is duurzaam wonen, en in wat voor soort huis woon jij? Waarom wordt het grootste deel van het water dat we in huis gebruiken door de wc gespoeld? Hebben jullie thuis gewone of groene elektriciteit? Waarom is thuis werken beter voor het milieu? Duurzaam wonen gaat over het gebruik van duurzame bouwmaterialen, over hoe je kunt besparen op gas en elektriciteit, waarom dat goed is voor het milieu, en waarom duurzaam wonen een prettige manier van leven is. Er staat ook in wat je zelf kunt doen om op een meer duurzame manier te leven.

Ga naar: Duurzaam wonen

 

 

2. De winst van duurzaam bouwen

De winst van duurzaam bouwenHet ontwikkelen van duurzaam vastgoed wint steeds meer terrein. Duurzaam bouwen is een van de gebieden waarop snel en doeltreffend winst valt te behalen. In ecologisch en maatschappelijk, maar zeker ook in economisch opzicht. Met De winst van duurzaam bouwen wil Anne-Marie Rakhorst aantonen dat de bouw de basis legt voor een schone, leefbare en duurzame toekomst. Door duurzame bouwtechnieken en duurzame materialen te gebruiken. Door innoverende, betaalbare technieken voor energieopwekking, klimaatbeheersing en waterzuivering toe te passen die CO2-neutraal zijn. Rakhorst wil met dit boek argumenten aandragen, drempels wegnemen en inspireren. Aan de hand van overtuigende voorbeelden van duurzame vastgoedontwikkelingen in binnen- en buitenland maakt ze duidelijk dat de tijd van energieverslindende gebouwen voorbij is. De tijd is gekomen dat vastgoed zelf energie opwekt, lucht en water zuivert, en afval benut voor de opwekking van energie. Een utopie? Geenszins. Rakhorst bewijst het zelf door een duurzaam kantoor te bouwen dat daartoe in staat is.

Ga naar: De winst van duurzaam bouwen

3. Duurzaam erfgoed

Duurzaam erfgoedAls het gaat om energievriendelijk beheer en onderhoud van monumenten zijn er veel vragen: dubbelglas bijvoorbeeld is in veel gevallen niet toegestaan, maar wat zijn dan de alternatieven? Zo spelen er tal van vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik. Dit boek behandelt het algemene beleid én de praktijk op dit vlak, besteedt volop aandacht aan materialen en geeft uitgebreide informatie over energie(verbruik). Het meest complete en praktische boek over dit onderwerp, met uitgebreide aandacht voor de nieuwste technieken en ontwikkelingen. Een onmisbaar handboek voor iedereen die een monument bezit, huurt of er beroepsmatig mee bezig is.

Ga naar: Duurzaam erfgoed

 

4. Cradle to Cradle: afval = voedsel

Cradle to Cradle afval = voedselHet huidige milieudenken spoort aan tot ‘beperken, hergebruiken en recyclen’, ofwel: doe meer met minder om de schade te beperken. Maar dat leidt, zoals chemicus Michael Braungart en architect William McDonough in dit visionaire boek aangeven, alleen maar tot het instandhouden van het productiemodel van ‘cradle to grave’, dat enorme hoeveelheden afval en vervuiling produceert.

De visie van Braungart en McDonough klinkt provocerend: ‘We moeten niet minder consumeren, maar juist meer.’ Dat kan. Als we ophouden met het maken van ‘minder slechte’ producten en uitsluitend nog intelligente producten ontwerpen, gemaakt van materialen die we steeds weer kunnen teruggeven aan technische of biologische kringlopen.

Met dit grondbeginsel als richtlijn leggen de auteurs uit hoe dingen van meet af aan kunnen worden ontworpen. Puttend uit hun ervaringen met het (her)ontwerpen van producten voor grote opdrachtgevers als Ford, Unilever, Nike, Herman Miller, BP en Rohner Textil bouwen Braungart en McDonough een revolutionaire argumentatie op om eco-effectiviteit in de praktijk te brengen.

Ga naar: Cradle to Cradle: afval = voedsel

5. Wat LED je?

Wat Led jeDuurzaam ondernemen is hot. In een realistisch en inspirerend verhaal neemt succesvol ondernemer Ruud Koornstra je mee in zijn zoektocht naar oplossingen voor een betere wereld. Hij laat de lezer delen in zijn successen, zijn missers en bijzondere ontmoetingen met o.a. Bill Clinton, Tony Blair en Kofi Annan. Koornstra toont aan dat de oplossingen voor vele mondiale bedreigingen voor het oprapen liggen en dat er met duurzaam ondernemen geld te verdienen valt. De LED-lamp is voor de ondernemer hét lichtend symbool voor hoe het anders kan. Als we bereid zijn de oogkleppen af te doen en zelf verantwoordelijkheid durven te nemen, zo betoogt Koornstra, dan komt het veel sneller goed met de wereld dan we ooit hadden kunnen bevroeden. Wat LED je? is daarmee een krachtige en oprechte oproep aan ieder individu om op te staan en mee te helpen de wereld van de ondergang te redden. Duurzaam ondernemen biedt oneindig veel kansen, voor een betere wereld én voor ondernemers.

  • In 1904 vlogen de gebroeders Wright voor het eerst 1 mijl met een vliegtuig. Nog geen 10 jaar later vlogen er 300.000 vliegtuigen over de hele wereld. Waarom zouden we dan nu (ruim 100 jaar later) niet in 5 jaar tijd de wereld kunnen verduurzamen?
  • 19% van de elektriciteit in de wereld gaat op aan licht en 98% van die energie is verspilling.
  • Als alle huishoudens in Nederland 5 gloeilampen van 60 watt vervangen voor LED-lampen bespaart dat het elektriciteitsverbruik van 800.000 huishoudens, oftewel Den Haag, Utrecht en Amsterdam samen.

Ruud Koornstra (1964) is ondernemer en medeoprichter van de initieringmaatschappij Tendris, bekend van successen als Oxxio, Visa Greencard en de Pharox Ledlamp. Hij staat op nummer 12 in de Duurzame 100 van Trouw, een ranglijst van de honderd duurzaamste ondernemers. Tendris-dochter Lemnis Lighting won dit jaar de “Pioneer Award” van het World Economic Forum.

Ga naar: Wat LED je?

6. Duurzaam & gezond bouwen 7 – Elektrostress & gezondheid

Duurzaam en gezond bouwenDe gsm kookt je hersenen. Wonen vlakbij een hoogspanningsleiding veroorzaakt kanker of leukemie bij kinderen. Van radon in je huis krijg je longkanker. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Geruchten over ongezonde effecten van straling zijn er genoeg. Maar moeten we ons echt zorgen maken? Dit boek geeft uitsluitsel. Het laat zien waar we werkelijk moeten oppassen en wat we moeten afdoen als geruchten die geen feitelijke basis hebben. Het laat de samenhang zien tussen de verschillende natuurkundige verschijnselen en verklaart de invloeden van elektromagnetische velden en stralingen. Daarnaast geeft het een overzicht van de huidige stand van het wetenschappelijk onderzoek naar de risico’s van elektromagnetische velden die tot nu toe nauwelijks bij een breed publiek bekend zijn. En, minstens zo belangrijk, het boek geeft praktische tips om eventuele schadelijk effecten te minimaliseren. Elektriciteit en zenders bieden vele ongekende nieuwe mogelijkheden. De risico’s van de huidige elektronische samenleving moeten echter wel serieus genomen worden. Elektrostress is een problematiek waar iedereen in meer of mindere mate mee te maken heeft. Ligt u op een elektrische deken, dan kunt u net zo goed nabij een hoogspanningsleiding gaan wonen. Wist u dat niet? Dan is dit boek wel erg belangrijk voor uw verdere leven.

Ga naar Duurzaam & gezond bouwen 7 – Elektrostress & gezondheid

7. Nieuwe ecohuizen

Nieuwe ecohuizenNatuurlijke materialen als bamboe en recycleproducten als polyetheen van hoge dichtheid zijn slechts voorbeelden van bouwkundige antwoorden op de groeiende vraag naar ecologische woningen. Alternatieve energiebronnen (zonne- of aardwarmte); de juiste oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon- en windrichting; de inzet van planten en groene zones: het zijn oplossingen die in hoge mate bijdragen aan een efficiënt energieverbruik.

Nieuwe ecohuizen toont een breed scala aan dergelijke ecologische en duurzame bouwoplossingen die zijn toegepast in huizen over de hele wereld. De hoogstaande ontwerpen vormen een weerspiegeling van de toenemende zorg voor milieu en energiebesparing in de woningbouw.

Ga naar: Nieuwe ecohuizen

8. Eco Chic wonen

Eco chic wonenDat een bewuste manier van leven prima samengaat met comfortabel en stijlvol wonen zonder afbreuk te doen aan de manier waarop we leven, laat Oliver Heath zien in zijn nieuwste boek Eco chic wonen. Het boek is opgebouwd rondom de elementen: technologie, natuur en vintage. Oliver laat zien hoe je met behulp van de nieuwste technologieën in combinatie met duurzame materialen en het recyclen van meubels een geheel nieuw en modern interieur kunt creëren. Een eigentijds interieurboek waar je niet omheen kunt!

Oliver Heath is een van de populairste Engelse interieurontwerpers van dit moment. Hij is presentator van diverse woonprogramma’s en zet zich in voor een duurzame manier van leven. Eco chic wonen is zijn tweede boek. Eerder verscheen bij Kosmos Uitgevers Oliver Heath’s woonboek.

Ga naar: Eco Chic wonen

9. Oude meubels in een nieuw jasje

Oude meubels in een nieuw jasjeIn Oude meubels in een nieuw jasje staan 65 projecten om oude meubels een moderne look te geven.

  • Ik wil de slaapkamer graag een nieuwe look geven zonder dat mij dat veel geld kost.
  • Ik zou dat saaie, oude kastje in de kelder graag een tweede leven geven.
  • Ik heb leuke stoelen gevonden op de rommelmarkt. Hoe geef ik ze een modern tintje?

Wie zijn interieur liefst op een eenvoudige en goedkope manier in een nieuw jasje wil steken, kan met dit boek meteen aan de slag. Aan de hand van een twintigtal originele stap-voor-stapprojecten en meer dan 40 creatieve ideeën ontdekt u hoe u die oude meubels en versleten spullen binnen enkele uren omtovert in moderne en stijlvolle blikvangers voor de woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer. Voor deze projecten hebt u geen speciaal materiaal of vakkennis nodig, meer zelfs: u krijgt talrijke tips en technieken aangereikt die u in het hele huis kunt gebruiken. Laat u door dit boek inspireren en geef uw interieur een complete make-over!

Ga naar: Oude meubels in een nieuw jasje

10. Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken

Doe het zelf ecologie op hoge hakkenElke dag probeert Anne haar impact op het milieu te verkleinen. Ja, ze woont in een villa. En ja, ze draagt hoge hakken. Maar haar ecologische voetafdruk was nog nooit zo klein. Sinds ze drastisch consumindert en haar eigen verzorgings- en poetsproducten creëert, heeft ze uitzonderlijk weinig afval. Bovendien spaarde ze in haar eerste jaar als zero waster maar liefst 5000 euro.

In ‘Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken’ bewijst Anne Drake dat ecologisch leven ook stijlvol kan zijn. Het boek staat boordevol haalbare tips & tricks om het verschil te maken in je dagelijks leven, handige lijstjes van te vermijden schadelijke stoffen en gemakkelijke recepten om onder meer zero waste tandpasta, bruisballen en wasmiddelen te maken.

Ga naar: Ecologie op hoge hakken

Speak Your Mind

*