Drie-generatiehuis voor één familie in Buiksloterham

In het Amsterdamse gebied Buiksloterham is een drie-generatiehuis naar ontwerp van BETA opgeleverd. Het gaat om een mini-appartementengebouw waarin twee huishoudens wonen. Een jong gezin woont op de benedenverdieping met tuin, terwijl de grootouders het bovengelegen appartement met dakterras bewonen.

Drie-generatiehuis voor één familie in Buiksloterham

De familie heeft met het oog op de zorg tussen generaties besloten om samen een huis te laten bouwen. Het gezin woonde al in de stad, de in de provincie woonachtige grootouders waren voor hun oude dag op zoek naar de nabijheid van stedelijke voorzieningen.

De grootouders wonen in een volledig gelijkvloers appartement met een eigen liftinstallatie en een riant uitzicht over de stad. In plaats van de verticale ontsluiting van de woning te reduceren tot een noodzakelijkheid, neemt deze een centrale en prominente plek in het gebouw in. De ontsluiting transformeert naar boven toe in een serie vides en open trappen.

Drie-generatiehuis voor één familie in Buiksloterham

‘Wisselverdieping’

De benedenwoning bestaat naast gebruikelijke voorzieningen als een keuken en slaapkamers uit een kantoorverdieping. Dankzij de centraal gelegen ontsluiting kon er ook een ‘wisselverdieping’ tussen beide woningen worden gerealiseerd. In eerste instantie wordt deze ingezet als logeerverdieping voor het bovengelegen appartement, maar met enkele kleine technische aanpassingen kan deze verdieping worden betrokken bij de benedenwoning.

Het gebouw beschikt over twee sterk contrasterende gevels. De noordelijke gevel is grotendeels gesloten om thermisch verlies en geluidshinder te beperken. Naar het zuiden toe opent het gebouw zich volledig om gebruik te maken van passieve zonnewarmte en de verbinding met buiten.

Drie-generatiehuis voor één familie in Buiksloterham

Van de gesloten naar de open gevel ondergaat de plattegrond een bijpassende transformatie. Waar de plattegrond aan de noordkant gecompartimenteerd is, is er aan de zuidelijke zijde sprake van een open plattegrond. Aan de tuinkant wordt de woning beëindigd met een balkonlaag, die de gevel een informeel karakter geeft en voor de woning werkt als een filter.

Drie-generatiehuis voor één familie in Buiksloterham

Doel

Zoals het gebouw zijn samenstelling communiceert, communiceren de materialen hun doel. Zo is de zuidelijke gevel louter met glas bekleed om de relatie met buiten te onderstrepen. De constructieve wanden zijn opgetrokken uit grootformaat betonsteen, bekleed met hoogwaardige isolatie. De acht meter overspannende betonnen vloeren tussen deze wanden vormen een solide vlak waarop zachte elementen de ruimtes definiëren.

Bron: Architectenweb

Speak Your Mind

*