Ondernemers schrijven tijdens lockdown boek over duurzaam bouwen

Ondernemers schrijven tijdens lockdown boek over duurzaam bouwenDuurzaam en energieneutraal bouwen zit in de lift. Bouwen zonder gasaansluiting is intussen de norm vanwege klimaatafspraken en beperking van de gaswinning. Om de aanpak van deze issues kracht bij te zetten – en ze zaten door de lockdowns toch veel thuis – schreven twee ondernemers het boek Eenvoudig duurzaam bouwen. Freelancer Atty van de Brake interviewde haar partner Ing. Theo Smidt over zijn bijzondere bouwconcept. Zo ontstond een praktisch handboek voor mensen die duurzame keuzes willen maken bij nieuwbouw waarin eenvoud en betaalbaarheid centraal staan.

Ing. Theo Smidt richtte samen met een partner in 2004 het bedrijf Esdec BV in Deventer op. In 2013 verkocht hij zijn belang en focuste zich op duurzaam bouwen. Door zijn jarenlange ervaring in de installatie, bouw en zonnepanelen(montage), heeft hij al experimenterend en rekenend het Enadco-bouwconcept uitgewerkt. En wat blijkt: een energieneutrale woning met voldoende isolatie heeft geen warmtepomp nodig.

Enadco-bouwconcept

Het bouwconcept in dit boek focust op 6 duurzame keuzes:

  • Kies (bij voorkeur) voor houtskeletbouw
  • Isoleer maximaal
  • Leg het hele dak vol met zonnepanelen (wek je eigen energie op)
  • Verwarm elektrisch
  • Bouw dampopen en ventileer goed
  • Houd het simpel

Zonne-energie

Aan de basis van dit boek ligt de passie van Theo Smidt voor zonne-energie. “Ik experimenteerde al vroeg met zonnepanelen, omvormers en loodaccu’s. Door van alles te proberen – zelfs het opwekken van windenergie – weet ik uit ervaring veel over energie opwekken, omvormen en opslaan. Al had ik zelf nooit bedacht dat ik er een boek over zou schrijven. Daarvoor had ik echt Atty nodig. Zij haalde me over om mijn bouwconcept te delen met de wereld.”

Ondernemers schrijven tijdens lockdown boek over duurzaam bouwen

Alpha meets Bèta

De samenwerking lag niet direct voor de hand tussen de ondernemers Atty van de Brake, freelance tekstschrijver, en Ing. Theo Smidt, adviseur duurzaam bouwen. Toen het in de liefde klikte en zij na twee jaar begreep wat Theo aan het doen was, gooide Atty een lijntje uit om samen een boek te schrijven over zijn anders-dan-anders duurzame bouwconcept. Theo stond eerst niet te springen, hij is niet zo’n preacher. Na de nodige overtuiging schreef het stel tijdens de corona lockdowns het boek Eenvoudig duurzaam bouwen dat vanaf nu te koop is.

Energieneutraal en duurzaam bouwen

In dit boek nemen Van de Brake en Smidt de lezer mee in de stappen die gemaakt moeten worden bij duurzame en energieneutrale nieuwbouw. Ze beschrijven voor- en nadelen van de vele keuzes bij nieuwbouw en geven ook praktische tips. Hierdoor ligt het bouwen van een comfortabel klimaatneutraal droomhuis voor iedereen binnen handbereik. Smidt heeft zijn huidige huis gebouwd volgens zijn bouwconcept en heeft al diverse particulieren geadviseerd bij hun nieuwbouw.

Speak Your Mind

*