Wat is het verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen?

Natuurlijk willen we allemaal het beste voor onze huizen. Niet alleen het type vloer en de dakbedekking, maar ook kozijnen zijn belangrijk voor de kwaliteit van een woning. Alleen het allerbeste product is goed genoeg. Maar tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende soorten kozijnen. Wat is het verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen?

Wat is het verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen?

Kunststof kozijnen versus houten kozijnen

Goede ramen en kozijnen mogen niet ontbreken in een mooie woning, omdat ze voor een belangrijk deel de uitstraling bepalen. Er bestaat al lange tijd discussie over de vraag welk type kozijnen beter is: kunststof of hout. Ze hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Sommige huiseigenaren geven de voorkeur aan een klassiek houten kozijn, terwijl anderen niet zonder het gemak van moderne kunststof kozijnen kunnen. Laat jouw keuze afhangen van je eigen smaak. Bedenk goed welke stijl jouw woning heeft. Is het een oud pand? Dan zijn houten kozijnen vaak mooier. In een moderne woning passen kunststof kozijnen juist beter.

Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Kunststof is een van de meest gebruikte materialen in Nederland en heeft veel te bieden wanneer het om kozijnen gaat. Niet voor niets kom je ze in steeds meer woningen tegen. Het is erg sterk, gemakkelijk aan te passen en heeft weinig onderhoud nodig. Zodoende wordt het vaak gebruikt voor moderne raamsystemen. Het systeem kan op allerlei manieren worden aangepast. Sommige ontwerpen bootsen zelfs het uiterlijk van houten kozijnen na. Alle voordelen van kunststof kozijnen even op een rij:

 • Het is zeer sterk en duurzaam.
 • Je hebt de keuze uit veel stijlen en ontwerpen.
 • Het is erg mooi als je het juiste ontwerp hebt uitgekozen.
 • Het is goed betaalbaar.
 • Het biedt meerdere opties voor veiligheidsmaatregelen.
 • Het vergt weinig onderhoud.

Wat is het verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen?

Wat zijn de nadelen van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen bieden voornamelijk voordelen, maar er zijn ook een paar mindere punten. Hou er rekening mee dat je in een beschermd gebied een bouwvergunning nodig hebt om het te mogen installeren. Ook vereisen de kozijnen vaak inwendige metaalversterking en zijn ze minder mooi bij een verkeerd frame. Besteed dus voldoende aandacht aan het frame wanneer je kunststof kozijnen laat installeren.

Welke voordelen bieden houten kozijnen?

Houten kozijnen geven je huis klassieke charme. Je komt ze voornamelijk tegen in oudere woningen. Ook in een nieuwe woning staan houten kozijnen mooi. Een van de voordelen is dat je de keuze hebt uit verschillende soorten hout, zoals hardhout, naaldhout of eikenhout. Bovendien heb je de keuze uit diverse stijlen, zoals kantelkozijnen en draaikozijnen. De voordelen van houten kozijnen op een rij:

 • Het geeft je woning een klassieke uitstraling.
 • Je kunt het eenvoudig aanpassen.
 • Je hebt de keuze uit verschillende stijlen.
 • Hoogwaardige frames hebben een goede levensduur.

Welke nadelen hebben houten kozijnen?

Helaas brengen houten kozijnen ook een aantal nadelen met zich mee. Het heeft meer negatieve punten dan kunststof kozijnen. Wees je bewust van deze nadelen:

 • Het is gevoelig voor zwelling en kromtrekken.
 • Het is gevoelig voor schade veroorzaakt door insecten.
 • Het is geen goedkope optie.
 • Bij slecht onderhoud kan er rot en schimmel ontstaan.
 • Veel onderhoud is noodzakelijk, zoals het opnieuw schilderen van de kozijnen.
 • Je hebt minder keuze qua ontwerpen en veiligheidssystemen.

Meer of minder onderhoud aan kozijnen: de keuze is aan jou

Het grootste verschil tussen kunststof kozijnen en houten kozijnen is het onderhoud. Kunststof kozijnen zijn sterk en modern en lopen minder risico om beschadigd te raken door rot, schimmel, zwelling en kromtrekken. Houten kozijnen geven een woning charme en stijl, maar moeten regelmatig worden onderhouden. Heb je dit ervoor over? Dan zijn houten kozijnen zeker een goede optie. Wil je liever zo weinig mogelijk tijd besteden aan je kozijnen? Dan beleef je meer plezier aan kunststof kozijnen. De keuze is helemaal aan jou!

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*