10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Je koopt niet elk jaar een nieuwe keuken, maar als je er dan een uitzoekt, wil je wel de juiste keuzes maken. Je gebruikt de keuken per slot van rekening wel elke dag. Orgalux geeft je 10 tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Deze tips helpen je om niet zomaar een keuken te kopen, maar een droomkeuken!

1. Denk na over je gewoontes

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Hoe groot is je gezin? Kook je regelmatig voor vrienden of familie? Wat zijn je aankoopgewoontes? Belangrijke zaken om even bij stil te staan en te bespreken met je keukenbouwer/ architect/ keukenzaak. Het geeft hen een idee van wat de functie van jouw keuken zal zijn. Op die manier kunnen ze deze volledig afstemmen op jouw gewoontes. Denk bijvoorbeeld maar aan hoeveel opbergruimte er voorzien moet worden.

2. Gebruik je ruimte optimaal

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Je kunt misschien niet veel meer veranderen aan de beschikbare oppervlakte van jouw keuken, maar je kunt nog wel bepalen hoe je daarmee omgaat! Laat zeker genoeg plaats voor doorgangen. Werk je bijvoorbeeld met een wand en een eiland? Zorg er dan voor dat de afstand tussen de twee zeker 1m tot 1m20 bedraagt. Deze ruimte heb je nodig om lades en kastdeuren te kunnen openen terwijl je er nog voor kunt staan of om vlot te kunnen passeren als er nog iemand anders in de keuken rondloopt.

3. Kies voor lades onder het werkblad

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Win (opberg)ruimte door met lades te werken en benut de hoogte/ diepte/ breedte van je kasten optimaal. Lades verhogen het overzicht op en de bereikbaarheid van de inhoud in je kasten.

4. Kies de juiste werkbladhoogte

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Ideaal is als het werkvlak zo’n 10-15 cm onder je ellebogen ligt. Is je partner groter of kleiner? Denk dan even kritisch na wie het meeste tijd in de keuken spendeert en stem de werkbladhoogte af op deze persoon. Brengen jullie allebei evenveel tijd door in de keuken? Dan is er zeker een compromis mogelijk!

5. Deel je keuken op in 5 zones

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Als alles staat op de plaats waar je het nodig hebt, leg je minder afstand af en bespaar je tijd.   Deel je keuken op in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen (voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden, koken/bakken) en berg alle benodigdheden op in de juiste zone.

6. Ben je links- of rechtshandig?

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Door de zones van links naar rechts de plaatsen, creëer je een rechtshandige keuken. Ben je linkshandig? Dan is de volgorde omgekeerd. Op die manier volgen de acties zich op aan je sterke hand. Zijn er meerdere gebruikers in de keuken? Dan geldt hier ook de regel even te kijken naar de persoon die het meeste tijd in de keuken doorbrengt. De keuken wordt het best afgestemd op deze persoon.

7. Voorzie voldoende opbergruimte

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Meer dan 60% van de gezinnen die een nieuwe keuken heeft geplaatst, is na 6 maanden ontevreden over de opbergruimte in zijn/haar keuken. Uiteraard ligt de ruimte waar je keuken zal komen vast, maar dit wil niet zeggen dat je daarom beperkt bent. Door creatief om te springen met de ruimte die er voorhanden is, kun je tot 30% aan ruimte winnen! De moeite om even te bekijken toch? Met diepere meubels, hoge en gesloten lades en een slimme planning, wordt veel ruimte gecreëerd die anders onbenut zou blijven. Maak je lade in plaats van 50cm diep bv. 65 cm diep en je hebt al heel wat opbergruimte gewonnen. Of werk met een voorraadkast met lades in plaats van legplanken.

8. Denk niet alleen aan het design, maar ook aan het comfort

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Meubels die gelijkmatig en eenvoudig openen, ook zwaarbeladen vederlicht lopen en gedempt sluiten; dat is comfort dat je niet ziet, maar wel onmiddellijk voelt! Elektrische of mechanische openingssystemen zorgen voor een uitstekend bedieningscomfort en gaan hand in hand met moderne designtrends zoals greeploze fronten.

9. Hou rekening met bestaande aansluitingen en de oppervlakte van de ruimte

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Droom je al helemaal weg van je nieuwe keuken met groot eiland? Staar je niet blind op de mooie en grote keukens uit magazines, maar denk in functie van je eigen ruimte. Zo voorkom je planningsfouten en ergernissen achteraf. Misschien past een L-keuken veel beter in je ruimte of is een gezellige U-vormige keuken de perfecte aanvulling voor jouw woning.

10. Koop je keuken niet alleen voor nu, maar ook voor later

10 Tips bij de aanschaf van een nieuwe keuken

Gemiddeld worden keukens zo’n 20 jaar gebruikt. Denk dus bij aankoop van een keuken al even na hoe je leven er binnen 20 jaar zal uitzien. Misschien vind je het nu niet erg om veel heen en weer te moeten lopen of in een kast te duiken om het achterste potje te pakken te krijgen, maar dat verandert misschien wel met de jaren.

Bron: ORGALUX

Speak Your Mind

*