Afwerking van het keukenfront

Heb jij enig idee wat jouw keukendeuren en -lades moeten doorstaan? Hoe vaak per dag trek je ze open en doe je ze weer dicht? En gaat dat altijd even zachtzinnig? De meeste pech heeft het keukendeurtje naast de oven. Deze moet de hitte en eventueel vrijkomend stoom verdragen, maar zelfs zonder dat is er het vet en de olie en het zuur, en ja, de kinderhandjes. Je kookgewoonten én je gezinssituatie, zijn ook bij de frontkeuze een belangrijke afweging. Welke afwerking van het keukenfront kies jij?

Afwerking van het keukenfront

Foto: SieMatic

Basis

De meeste keukens (massief hout daargelaten) hebben spaanplaat of MDF (een ‘verbeterde’ spaanplaat met een hogere dichtheid)
als basismateriaal. Dit wordt ook gebruikt voor het corpus van de keuken. MDF is gladder dan spaanplaat en kan gemakkelijker worden verwerkt, bijvoorbeeld gelakt. Beide materialen kunnen worden bekleed met fineer, folie, acryl of melamine.

Afwerking van het keukenfront

Foto: SieMatic

Houtfineer

Vaak is het verschil tussen gefineerde houten fronten en massief hout niet eens te zien en ook qua kwaliteit laten ze niets te wensen over. En gelukkig maar, want hout is nog altijd een geliefd materiaal in de keuken. Niet zo vreemd, gezien de warme, natuurlijke uitstraling. Eiken blijft onverminderd populair, maar daarnaast zijn er prachtige notenhouten keukens, grenen, beuken en de warme ‘roden’ als kersen en mahonie. Wel handig om te weten hoe je favoriete houtsoort bewerkt is om bestand te zijn tegen de keukeninvloeden.

Kunststof

Het spaanplaat of MDF kan ook worden bekleed met kunststof: melamine of acryl. Een mooie en betaalbare keuze voor de
fronten. Deze kunnen in elke kleur worden geleverd en zijn tevens verkrijgbaar in veel decoren en motieven. Onderhoud is eenvoudig.

Folie

Folie is de betaalbare variant voor een gelakt front. De kwaliteit hiervan is de laatste jaren sterk verbeterd. Voor een leek is een foliefront vaak niet van echt te onderscheiden, omdat de folie naadloos op de fronten is aangebracht. Dat is ook nodig, want zodra er vocht onder zou komen bestaat het gevaar dat de folie loslaat. Een basis van MDF komt de kwaliteit ook ten goede.

Poggenpohl: Luxe keuken met gechromatiseerde fronten

Foto: Poggenpohl

Lak

Mateloos populair tegenwoordig is het gelakte keukenfront. Vooral de hoogglans is geliefd. Basis voor een lakfront is altijd MDF en de kwaliteit
zit hem in het lakprocedé bij de producent zelf. Sommigen lakken het front drie keer. En in een aantal gevallen is de laklaag zo hard als autolak. Behalve de hoogglanslak is er de matte lak, de satijnlak en een structuurlak.

Meer keukeninformatie op het Voorlichtingsburo Wonen

Speak Your Mind

*