Dagelijks gebruik van de oven te tijdrovend?

Nederlanders staan gemiddeld per dag 37,5 minuten in de keuken voor de avondmaaltijd en willen daar in het weekend best wat langer aan besteden. Vooral op werkdagen laten zij de oven vaak links liggen omdat het teveel tijd kost. Op maandag is de magnetron door diens snelheid de ster van de keuken voor 15% van de respondenten. Toch zijn er ook nog wat misverstanden over het juist gebruiken van de magnetron. Dat blijkt uit onderzoek van naar het oven- en magnetrongebruik van Nederlanders dat Siemens heeft laten uitvoeren voor de introductie van de supersnelle varioSpeed-ovens. Met deze nieuwe ovens kan de bereidingstijd tot de helft worden ingekort. Deze oven is zeer welkom in de Nederlandse huishoudens, want ook op werkdagen willen we met de oven koken. Maar dan wel in een mum van tijd.

Siemens iQ700 keukenapparaten

Haastige spoed…

Op maandagen gebruiken Nederlanders de magnetron het vaakst om een snelle maaltijd op tafel te zetten en het probleem zit hem in het woord ‘snel’. Veel Nederlanders zetten de magnetron namelijk op vol vermogen aan om het eten snel te verwarmen. Daardoor beschadigt het voedsel: de structuur verandert en het droogt uit. Het is dan ook niet gek dat ruim een kwart van de Nederlanders vindt dat de magnetron de smaak en kwaliteit van voedsel verpest. Maar als voedsel langer gelijkmatig op een lager vermogen wordt verwarmd, dan gebeurt dat niet. Of het nu gaat om aardappelen, groenten, vlees of kip: het kan allemaal!

Opwarmen of bereiden?

Maandag is misschien ‘maandag magnetrondag’, maar 42% van de Nederlanders denkt door het foute gebruik onterecht dat de magnetron alleen gebruikt kan worden om eten op te warmen en niet om een maaltijd te bereiden. Bovendien zorgt de toevoeging van de magnetronfunctie op laag vermogen aan de oven dat het voedsel nog sneller verwarmd wordt, maar met behoud van de structuur, kwaliteit en smaak van het eten. De varioSpeed-oven schakelt op laag wattage de magnetron in voor een snellere maar even smaakvolle bereiding van een ovenmaaltijd. Optioneel voegt het multifunctionele apparaat ook stoom toe om het resultaat verder te optimaliseren.

Siemens iQ700 oven menu

Oven populaire weekendgast

De oven als losse functie wordt het vaakst in het weekend gebruikt (23% op zaterdag en 22% op zondag) en Nederlanders willen juist op hun vrije dagen ook iets meer de tijd nemen voor het avondmaaltje: gemiddeld ongeveer drie kwartier. Toch vindt 44% van de respondenten vaak dat het te lang duurt om de oven te gebruiken, waarbij ze zowel het voorverwarmen als het garen van de maaltijd benoemen.

Het is dan ook niet gek dat Nederlandse thuischefs de oven vaker zouden inschakelen als hij sneller was in gebruik. En dat maar liefst 42% een apparaat dat de bereidingstijd drastisch verkort interessant vindt. Voor hen is er goed nieuws!

In de volgende versnelling

Die behoefte om tijd te besparen en stress te verminderen neemt duidelijk toe en Siemens geeft hier gehoor aan door de snelste oven ooit te introduceren: de iQ700-oven met varioSpeed-functie. Met deze ovenlijn is de combinatie stoominjectie- en magnetronfunctie mogelijk, en zijn de functies varioSpeed en coolStart toegevoegd om het kookproces naar de volgende versnelling te schakelen. Bovendien is het apparaat een allemansvriend en makkelijk in gebruik, dus kunnen alle Nederlandse thuiskoks de functies juist gebruiken. Een aantal highlights:

  • De varioSpeed-functie zorgt voor een supersnel resultaat. Deze bakoven met ingebouwde magnetron schakelt de magnetronfunctie op laag wattage in om eten gelijkmatig en snel te verwarmen. Voor optimaal resultaat voegt de oven desgewenst stoom toe. Met de varioSpeed-functie kan de bereidingstijd gehalveerd worden, maar behoudt het eten de structuur, smaak en kwaliteit. Koken met de oven was nog nooit zo leuk of smakelijk.
  • De bakoven met magnetron heeft maar liefst 15 verschillende verwarmingsmogelijkheden, zodat alles perfect naar wens bereid kan worden.
  • De ovens zijn ook beschikbaar in groot 60 cm-formaat voor wie veel ruimte in de oven wil hebben, maar voor mensen met minder ruimte in hun keuken zijn ze er ook in 45 cm. Voor de echte kookfanaten kunnen varioSpeed-ovens ook geleverd worden met een warmhoudlade.
  • Met de coolStart-functie kan een nog bevroren pizza of ander gerecht rechtstreeks de oven in, zonder deze eerst voor te verwarmen. De tijd die op de verpakking staat, is precies de tijd die nodig is om het gerecht te bereiden vanuit een oven die nog koud is!
  • Bediening door middel van Home Connect zorgt er bovendien voor dat de oven connected ingesteld kan worden, gewoon vanuit de luie stoel. Het digitale kookboek en boodschappenlijstje en bediening op afstand bevorderen snelle ovenmaaltijden verder.

Infographic: dagelijks gebruik van de oven te tijdrovend?

Foutje bedankt

Er gaat in Nederland nog wel eens iets mis met het gebruik van de oven en de magnetron, want sommige Nederlanders gebruiken ze als opslagplaats om dat vervolgens te vergeten. De helft van de respondenten (49%) zet het apparaat daardoor soms in hun haast aan met de verpakte etenswaren als zakken chips en voorverpakte stokbroden er nog in. Andere blunders die mannen én vrouwen begaan zijn het instellen van de verkeerde functie op combi-apparaten en het gebruik van plastic bakjes in de oven of aluminium in de magnetron, met alle gevolgen van dien.

Zoals we allemaal weten: oefening baart kunst, dus misschien moeten we de oven en magnetron toch wat vaker gebruiken om onze avondmaaltijd te bereiden. Vooral nu het niet veel tijd meer hoeft te kosten en het combi-apparaat doorschakelt naar de volgende versnelling.

Meer informatie: Siemens

Speak Your Mind

*