Hoe onderhoud je een gietijzeren pan

Je ziet ze in steeds meer keukens terug: de gietijzeren pan. En terecht, want ze zien er prachtig uit en ze gaan veel langer mee dan Teflon pannen. Maar hoe onderhoud je een gietijzeren pan? Het onderhouden van zo’n pan is geen eitje. Je zult al gauw merken dat je er met enkel een borsteltje en wat afwasmiddel niks van bakt.

Hoe onderhoud je een gietijzeren pan

Tips voor onderhoud

Neff heeft wat tips op een rij gezet over hoe je de gietijzeren pan moet onderhouden:

  • Zorg dat de pan altijd goed heet is. Als je begint te bakken voordat de pan goed heet is blijft je eten plakken. Je kan testen of de pan heet genoeg is door er met de hand een druppeltje water in te gooien. Als de druppeltjes als biljartballen door de pan rollen is het echt goed heet. Voeg dan pas de ingrediënten toe!
  • Maak de pan schoon voordat je hem wast. Door met een velletje keukenpapier en wat zout over de pan heen te gaan schrob je de aangekoekte restjes weg. Zet de pan nog een half uurtje onder water voor je aan stap 3 begint.
  • Gebruik geen afwasmiddel. Was je pan af met water en een borsteltje: geen schuurspons! Door een schuurspons en afwasmiddel verwijder je de – door jou – natuurlijk opgebouwde antiaanbaklaag weer.
  • Droog altijd goed af! Als je de pan laat drogen op het aanrecht ontstaat er roest, en dat willen we natuurlijk niet!
  • Vet de pan altijd weer in. Dit doe je met een nieuw velletje keukenpapier en wat olie. Zet de pan vervolgens kort op laag vuur, of een uurtje in de oven op lage stand. Zo trekt de olie weer in. Je kunt de pan met het laagje olie ook weer wegzetten in de kast, de olie trekt dan in bij het volgende gebruik.

Bron: Neff

Speak Your Mind

*