Ideeën voor de keukenachterwand

Een nieuwe keuken uitzoeken is een leuke, maar intensieve en tijdrovende tocht langs alle mogelijke kastjes, lades, grepen, keukenbladen, spoelbakken, kranen en apparaten. En daarna is er nóg een ding waar je over na moet denken: wat doen we met de keukenachterwand? In een keuken wordt namelijk gewerkt, dus dat betekent spetters op de wand. Dan wil je wel een wand die eenvoudig te reinigen is. Om je een beetje op weg te helpen met de mogelijkheden op het gebied van keukenachterwanden, geven wij jou hier wat ideeën voor de keukenachterwand.

Tegels op de wand

Ideeën voor de keukenachterwand

Ideeën voor de keukenachterwand      Ideeën voor de keukenachterwandVroeger werden keukens standaard geleverd met een keukenachterwand van tegeltjes. Meestal waren dit witte tegeltjes in 10×10 of 15×15. Tegenwoordig is er veel meer variatie in kleuren en formaten van wandtegels. Van marmerlook tegels en terrazzo tegels tot betonlook tegels en metallic tegels. Voor een speelser effect kies je voor tegels in andere vormen dan rechthoekig of vierkant. Wat dacht je van hexagonale tegels, visschub tegels of zelfs 3D tegels.

Rvs spatwand

Ideeën voor de keukenachterwandRvs is een materiaal dat heel geschikt is voor in de keuken. Niet voor niets wordt het overgrote deel van de spoelbakken uit rvs vervaardigd. Het materiaal wordt ook veel toegepast als werkblad in de (professionele) keuken, omdat het goed reinigbaar en dus hygiënisch is. Of je nu wel of geen rvs keukenblad hebt, een spatwand van rvs kan altijd.

Geverfde keukenachterwand

Ideeën voor de keukenachterwand     Ideeën voor de keukenachterwandMisschien wil je wel helemaal niets op de wand. Wanneer je een open keuken hebt, loopt de keukenwand over in de wand van de woonkamer of eetkamer. Kies je voor eenheid, dan verf je de wand in zijn geheel in één kleur. Met een ton-sur-ton kleur voor de keukenachterwand behoud je de eenheid, maar zorg je toch voor enige afscheiding tussen keuken en kamer. Of verf heel praktisch een baan schoolbordverf, handig voor recepten en boodschappenlijstjes. Kies in de keuken wel voor een verf die je met een vochtige doek kunt afnemen. En zorg voor een goede afdichting bij de overgang van keukenblad naar muur met bijvoorbeeld kit of een afwerkstrip.

Keukenblad op de wand

Ideeën voor de keukenachterwand     Ideeën voor de keukenachterwandGaat jouw voorkeur uit naar een strakke, rustige keuken? Dan kun je overwegen om het keukenblad door te laten lopen op de wand. De spatwand vormt een harmonieus geheel met het keukenblad. Bestel wand en blad bij voorkeur gelijktijdig, dan heb je geen problemen met eventuele kleurverschillen.

Glazen keukenachterwand

Ideeën voor de keukenachterwandMooi, strak en makkelijk in onderhoud is een glazen keukenachterwand. En met glas is meer mogelijk dan je denkt. Niet alleen kan de achterkant van de glasplaat worden voorzien van elke denkbare kleur, het is ook mogelijk om een print op het glas af te laten drukken. Wil je echt iets bijzonders, dan moet je eens informeren bij een echte glaskunstenaar. Jouw keukenachterwand wordt dan helemaal naar jouw wens gemaakt met kleurverloop, reliëf, druppels of kleine stukjes gekleurd glas die in een grote plaat worden gesmolten. Niets is te gek.

AluSplash keukenachterwand

AluSplash keukenachterwand detail

Ideeën voor de keukenachterwandHet nieuwe materiaal AluSplash is een sandwichpaneel van 2 x 0,5mm dik aluminium met daartussen een vuur vertragende minerale kern. Dit samengestelde paneel voldoet aan verschillende internationale brandnormen. Bij uitstek geschikt dus als spatwand achter en/of naast gasfornuizen en kookplaten. Het paneeloppervlak is voorzien van een duurzame, hoogglanzende en uv-bestendige transparante coating die qua uitstraling kan worden vergeleken met glas.

Keukenachterwand van kurk

Ideeën voor de keukenachterwand

Misschien niet een materiaal dat direct in je opkomt als mogelijkheid voor je keukenachterwand, maar kurk is echt een materiaal dat weer in opkomst is. Het is een natuurlijk materiaal dat gewonnen wordt van de kurkeik. De kurk wordt geoogst door de schors van de boom te pellen. Na 8 tot 10 jaar kan een boom opnieuw gepeld worden. De boom blijft dus gewoon in leven; een duurzaam product dus. De schors wordt vervolgens verwerkt tot allerlei producten waaronder kurktegels die gebruikt kunnen worden op vloeren en wanden. Bij gebruik als keukenachterwand zal de kurk wel gelakt moeten worden. Na aflakken is de kurk goed te reinigen.

Ideeën voor de keukenachterwand

Ideeën voor de keukenachterwand        Ideeën voor de keukenachterwandIs een kurktegel nog niet bijzonder genoeg? Kijk dan eens op Pinterest wat er nog meer mogelijk is met kurk. Als je een beetje creatief bent en genoeg geduld hebt voor een monnikenklus, dan zijn er ideeën genoeg voor een prachtige keukenachterwand van kurk.

Speak Your Mind

*