Lekkende keukenkraan repareren

Een lekkende keukenkraan repareren is vaak eenvoudig en scheelt een hoop ergernis en waterverspilling. De oorzaak van de lekkage kan verschillende oorsprongen hebben. Hieronder bespreken we de meest voorkomende lekkages aan een kraan en hoe je deze eenvoudig kunt oplossen.

Lekkende keukenkraan repareren

Kraan lekt uit de uitloop

Als het water uit de uitloop blijft stromen ook als de kraan dicht is, dan is het binnenwerk van de kraan lek.

Wat is een binnenwerk of cartouche?

Een binnenwerk wordt ook wel cartouche genoemd. Onder een binnenwerk van de kraan verstaan we het onderdeel dat het watervolume en de temperatuur van het water regelt. Aan het binnenwerk is de hendel van de kraan bevestigd. Een binnenwerk is opgebouwd uit 2 keramische schijven die over elkaar bewegen en ervoor zorgen dat koud en warm water gemengd worden. De keramische schijven versperren meer of minder de toevoer van koud en warm water, waardoor je de waterhoeveelheid kunt sturen en de watertemperatuur kunt instellen.

Hoe ontstaat een lekkage in het binnenwerk?

Door slijtage of kleine zand- of vuildeeltjes kan er een beschadiging ontstaan in het binnenwerk. Via deze beschadiging kan het water zich een weg banen naar buiten toe. Dit veroorzaakt de lekkage uit de uitloop.

Vervangen van het binnenwerk

Bekijk onderstaande video voor het vervangen van het binnenwerk.

YouTube voorvertoningsafbeelding

 

Kraan lekt bij de hendel

Naast dat het water zich een weg naar buiten kan banen via de uitloop is dit ook mogelijk via de hendel of de hendelkap. Ook hier kan een beschadiging van het binnenwerk de oorzaak zijn van de lekkage. Voor het oplossen van de lekkage vervang het binnenwerk, zie bovenstaande instructie video.

Kraan lekt bij handdouche/uittrekbare uitloop

Als je een kraan hebt met een handdouche of een uittrekbare uitloop, kan de lekkage veroorzaakt worden door een lekkend binnenwerk, kapotte handdouche/uitloop, kapotte slang of een kapotte afdichtingsring tussen handdouche/uittrekbare uitloop en slang.

Voor het vervangen van het binnenwerk zie bovenstaande video. Is de handdouche/uitloop of de uittrekbare slang defect, dan kun je een nieuw passend onderdeel kopen bij de leverancier van de kraan. Is het afdichtingsringetje kapot? Dit is te koop bij de dichtstbijzijnde doe-het-zelf zaak.

Kraan lekt op het werkblad

Ontstaat er een plasje water op het werkblad aan de voet van de kraan, dan kan de oorzaak liggen in lekkende o-ringen. Vervang dan de O-ringen in de kraan.

Kraan lekt in de spoelkast

De laatste mogelijkheid waar een kraan kan lekken is in de spoelkast. Hierbij kan de oorzaak liggen in: niet goed aangesloten flexibele slangen of een kapotte afdichtingsring tussen flexibele koud of warm waterslang en kraanhuis. Indien de flexibele slang(en) los zit(ten) draai deze dan handvast aan. Is de flexibele slang kapot, vervang deze. Deze kun je verkrijgen bij de leverancier van de kraan.

Bron: Franke

Speak Your Mind

*