Onderhoud je keukenblad op de juiste manier

Onderhoud je keukenblad op de juiste manierHet keukenblad wordt dagelijks gebruikt om eten op te bereiden. Een hygiënisch keukenblad is dus een vereiste. Maar je wilt ook zo lang mogelijk een mooi werkblad behouden. Dat betekent dat je secuur moet zijn in het uitkiezen van de schoonmaakmiddelen die je gebruikt. Agressieve onderhoudsmiddelen kunnen het keukenblad onherstelbaar beschadigen. Fabrikant in keukenbladen Arte zet enkele tips voor je op een rijtje.

Kalk verwijderen

Vooral bij de kraan en rond de spoelbak kan kalkvorming optreden. Bij de meeste materialen kun je de kalk eenvoudig verwijderen met blanke natuurazijn. (Dit geldt alleen niet voor hardsteen.) Leg een doekje met de azijn op de plek waar de kalk zich bevindt en laat dit geruime tijd liggen. Na enkele uren is de kalk in het doekje getrokken. Vergeet niet nog even na te spoelen met water. Let op: om kalk op hardsteen te verwijderen, adviseert Arte om met een heel fijn sponsje van staalwool de kalk weg te poetsen.

Gebruik geen ontkalkers

De meeste ontkalkers zijn zuur en bevatten chemicaliën waar keukenbladen niet tegen kunnen. Of het nu gaat om een granieten-, composieten-, keramische- of Dekton bladen. Het feit blijft dat een niet zuurvrije ontkalker het keukenblad doffer van kleur maakt en dat aangetaste delen wit uitslaan.

Andere schadelijke middelen

Het gebruik van aceton is sterk af te raden. Aceton, dat bijvoorbeeld in nagellak remover zit, is zo hardnekkig dat het spul het blad als het ware ‘uitbijt’ waardoor het bladoppervlak ruw wordt. Hetzelfde geldt voor verfafbijtmiddel (bijvoorbeeld om kwasten mee te reinigen), gootsteenontstopper, bleekmiddel en metaal- en ovenreinigers. Deze bevatten allen bijtende stoffen die schadelijk zijn voor het keukenblad.

Geen zuren voor hardstenen keukenbladen

Kenmerkend voor harstenen keukenbladen is dat het poreus is. Dat betekent dat zuren gemakkelijker in het blad kunnen trekken, doordat het oppervlak niet geheel gesloten is. Wees daar dus erg voorzichtig mee. Voor hardstenen keukenbladen geldt dat je nooit middelen mag gebruiken die citroen of andere zuren bevatten. Deze middelen zullen het hardstenen blad beschadigen.

Een laatste tip…

Zet tijdens het reinigen van het keukenblad de afzuigkap aan om nare schoonmaakluchtjes te voorkomen.

Meer onderhoudsadvies: Arte

Speak Your Mind

*