Oven met artificial intelligence kan voorspellen

Artificial intelligence biedt steeds meer mogelijkheden. Bosch is erin geslaagd om de toegevoegde waarde van AI te tonen in het ovensegment. Dit najaar lanceert Bosch namelijk de eerste oven in de Serie 8 die wordt ondersteund door sensoren. De connected oven voorspelt wanneer baksels en gebraden vlees perfect bereid zijn op basis van het garingsproces in de oven.

Oven met artificial intelligence kan voorspellen

Gepatenteerde sensortechnologie

De gepatenteerde sensortechnologie van Bosch garandeert al een perfect resultaat voor taarten en braadstukken dankzij de PerfectBake-sensor en de PerfectRoast-vleesthermometer, maar leert nu ook altijd bij. Dit betekent dat de oven niet alleen geavanceerde sensortechnologie gebruikt voor een perfect resultaat, maar ook continu leert van geanonimiseerde data van ontelbare bak- en braadprocessen. De oven weet steeds beter wanneer het baksel of gerecht perfect bereid is. Naarmate meer huishoudens zelflerende ovens gebruiken en daarnaast ook vaker gebruiken, kan de oven steeds nauwkeuriger voorspellen wanneer iets perfect bereid is. De sleutel tot succes is een digitale verbinding via Home Connect. In het voorjaar van 2020 hoopt Bosch alle ovens van de Serie 8 Accent Line te hebben uitgerust met artificial intelligence – deze zijn allemaal al uitgerust met Home Connect en PerfectBake of PerfectRoast.

Oven met artificial intelligence kan voorspellen

Perfectie in braden en bakken

De geavanceerde ovens van Bosch worden ondersteund door sensoren en zijn voorzien van een geïntegreerde technologie. De PerfectBake-sensor meet constant de vochtigheidsgraad in de oven. Het bakproces wordt automatisch aangepast aan de gaarheid van het baksel. De gebruiker hoeft alleen maar de juiste bak-instelling te selecteren, afhankelijk van of bijvoorbeeld op de plaat of in een springvorm wordt gebakken, en de oven doet de rest. Het resultaat? Perfect bereide broden, taarten en quiches. De PerfectRoast-vleesthermometer biedt vergelijkbaar gemak. Dankzij drie meetpunten bepaalt de thermometer de kerntemperatuur van het vlees tot op de graad nauwkeurig in de oven, magnetron of stoomoven.

Oven met artificial intelligence kan voorspellen

Zelflerend systeem

Wanneer je bijvoorbeeld flatbread bakt in de nieuwe oven uit de Serie 8, zorgt de PerfectBake-sensor bij de juiste programma-selectie voor het allerbeste resultaat. Terwijl het brood in de oven staat, worden de metingen van de PerfectBake-sensor continu via Home Connect naar een cloud computing-systeem gestuurd. Dit systeem is gekoppeld aan een voorspellingsmodel dat is gebaseerd op zelflerend vermogen op basis van geanonimiseerde data van eerdere bakprocessen in de flatbread-categorie. Elke 30 seconden wordt het bakproces getoetst aan het model, zodat de oven weet wanneer het flatbread klaar is. Er komen steeds meer gegevens in de database en dankzij het lerend vermogen wordt de nauwkeurigheid van de voorspellingen steeds beter. Voor toekomstige consumenten betekent dit nog meer mogelijkheden om recepten naar hun eigen voorkeuren aan te passen en om hun tijd thuis flexibel te plannen. Ze kunnen zelfs een nauwkeurige voorspelling krijgen voor het bakken van hun eigen favoriete flatbreadrecept – bijvoorbeeld met een hoger vochtgehalte op basis van de gekozen topping of een andere deeg consistentie. Het blijft daarnaast ook mogelijk de PerfectBake- en PerfectRoast-sensoren volledig onafhankelijk van alle aanvullende digitale diensten te gebruiken.

Nieuw tijdperk voor huishoudelijke apparatuur

Bosch is de eerste fabrikant van huishoudelijke apparatuur op de Duitse markt die artificial intelligence – en de mogelijkheden die deze biedt – heeft geïntegreerd in een sensorgestuurde inbouwoven. Deze ontwikkeling biedt consumenten ondersteuning op maat in hun dagelijkse leven en maakt hun leven gemakkelijker en overzichtelijker. Voor algemeen directeur Harald Friedrich is de nieuwe apparatuur een eerste stap in een nieuw tijdperk van klantgerichte technologieën. “Bij Bosch willen we inspelen op de echte behoeften van mensen. De toepassing van artificial intelligence kan huishoudens veel brengen. Met de integratie van artificial intelligence in onze succesvolle sensortechnologie hebben we een eerste mijlpaal bereikt. We werken nu aan versnelling van deze ontwikkeling om de vele mogelijkheden van artificial intelligence in huishoudelijke apparatuur werkelijkheid te laten worden voor onze klanten.”

Meer informatie: Bosch

Speak Your Mind

*