Pizzasteen voor een krokante bodem

In Italië worden pizza’s in een steenoven gebakken, en zijn vaak in enkele minuten klaar. Dit komt omdat pizza’s eigenlijk op een hoge, constante temperatuur gebakken moeten worden. Het liefst rond de 400 °C. De heteluchtovens in Nederland bereiken deze temperaturen natuurlijk niet. En zodra je de ovendeur opent, ontsnapt er warme lucht, waardoor de temperatuur weer daalt. Zo bak je de pizza nooit op een constante temperatuur en wordt deze ook niet krokant. Gebruik een pizzasteen voor een krokante bodem.

De pizzasteen

Pizzasteen voor een krokante bodem

Om de temperatuur in een normale oven constanter te houden is er de pizzasteen. Deze plaats je in de oven voor je die voorverwarmt. Leg de pizza, zodra de oven de juiste temperatuur heeft bereikt, op de pizzasteen. Bak op de normale manier, maar houd rekening met een kortere baktijd omdat de pizza nu ook verwarmd wordt door de steen. De korst van de pizza wordt krokanter en de bodem goed gaar.

Wel of geen bakpapier op een pizzasteen?

Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen. Daardoor wordt de bodem niet krokant genoeg, en blijft deze slap.

Hoe onderhoud je de pizzasteen?

Een pizzasteen is niet moeilijk te onderhouden. Met een borstel of sponsje kun je de eventuele etensresten er makkelijk afschrobben. Was de steen niet af met water! Pizzastenen nemen water op. Als je een volgende keer bakt kan de steen breken. Na veelvuldig gebruik kan de steen vlekken krijgen of verkleuren. Dat is heel normaal, niks om je zorgen over te maken.

Gebruik van de pizzasteen

Pizzasteen voor een krokante bodem

De pizzasteen kun je in iedere oven gebruiken, let wel goed op welk formaat en vorm je aanschaft. Ook de dikte maakt uit: hoe dikker, hoe langer je ‘m moet voorverwarmen. Pizzastenen kunnen in ovens, maar ook op de barbecue gebruikt worden. De stenen kunnen ook gebruikt worden voor brood!

Verschillende soorten pizzastenen

Pizzastenen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, en zijn gemaakt van verschillende materialen. Maar wat zijn nou de verschillen, en de voor- en nadelen van de diverse pizzastenen? 

Pizzasteen voor een krokante bodem

Dunne of dikke pizzasteen: welke is beter?

Hoe dikker de pizzasteen, hoe meer thermische massa deze heeft. Thermische massa zorgt dat de hitte beter behouden blijft. Omdat de warmte bij dikke pizzastenen beter blijft hangen wordt de korst goed knapperig. Dikke pizzastenen zijn echter bijna niet te krijgen in Nederland. Een dun model ziet er mooier uit, en heeft alsnog meer effect dan geen steen. 

Keramische pizzasteen: de voor- en nadelen

Keramiek is het klassieke materiaal dat wordt gebruikt voor pizzastenen. De pizzasteen is makkelijk te verkrijgen, niet te zwaar en zorgt voor een goede knapperige bodem. Het nadeel is dat een keramische pizzasteen een half uur voorverwarmd moet worden in de oven. Let op: een keramische steen kan barsten als je deze koud in een voorverwarmde oven legt.

Gietijzeren pizzaplaat: de voor- en nadelen

Pizzasteen voor een krokante bodem

Gietijzeren platen nemen erg snel warmte op, waardoor deze maar kort voorverwarmd hoeven worden. Ze zijn ook makkelijk schoon te maken. Het nadeel van gietijzeren pizzaplaten is dat ze erg zwaar zijn. 

Stalen pizzaplaat: de voor- en nadelen

Staal is het beste materiaal voor het bakken van een pizza. Staal hoeft maar kort voorverwarmd te worden en verdeelt de warmte beter dan keramiek of gietijzer. Stalen pizzaplaten zijn alleen best lastig te verkrijgen in Nederland, behalve als je een op maat gesneden plaat besteld. Daarnaast zijn ze, net als gietijzeren pizzaplaten, erg zwaar.

>> Recept pizza met pizzasteen

Speak Your Mind

*