Reinigen van roestvrijstalen spoelbakken en werkbladen

Het roestvrijstaal dat Franke voor zijn producten gebruikt is van een premium AISI 304 kwaliteit. De toepassing van dit hoogwaardige roestvrijstaal zorgt ervoor dat de spoelbakken er glanzend uitzien, voorzien zijn van een fijne micro polijsting en bestand zijn tegen roest en corrosie. Een sopje van warm water is voldoende voor de dagelijkse reiniging. Door 1 x in de week de spoelbak of het werkblad te reinigen met Franke Twister houd je de spoelbak glanzend en in een topconditie.

Franke Twister is speciaal ontwikkeld voor het reinigen  van roestvrijstalen spoelbakken en werkbladen. Let op, het is niet geschikt voor warmgewalste werkbladen. Met Twister wordt het RVS heel licht gepolijst, waardoor het materiaal weer een schitterende glans krijgt.

Reinigen van roestvrijstalen spoelbakken en werkbladen

Krassen

Iets wat onlosmakelijk met roestvrijstalen spoelbakken en werkbladen verbonden is, zijn krassen. Krassen ontstaan door het dagelijks gebruik, hier is verder niets tegen te doen. Door de tijd geven al deze kleine gebruikskrassen de spoelbak of werkblad een mooie uitstraling.

Hardnekkige vlekken en roest

Als roestvlekken ontstaan op roestvrijstaal is dit het gevolg van ijzerdeeltjes die op het roestvrijstalen oppervlak van de spoelbak of werkblad zijn gekomen. Deze ijzerdeeltjes zorgen voor een oxidatie reactie met roest als gevolg. Als de ijzerdeeltjes van het roestvrijstaal zijn verwijderd stopt de oxidatie. De roestvlekken zijn eenvoudig te verwijderen met Franke Twister. Voor het verwijderen van de roestvlekken geen staalwol of de schuurkant van schuursponsjes gebruiken.

Reinigen van roestvrijstalen spoelbakken en werkbladen

Wat moet je vermijden

 • Schoonmaakmiddelen die hypochloride bevatten
 • Zilver- of koperpoets
 • Het voor een langere tijd op het oppervlak laten liggen van citrusfruit, zout, azijn, mosterd, augurken of uitjes op zuur en mayonaise. Deze voedingsmiddelen kunnen putjes en roest veroorzaken.
 • Sterke zuren zoals gebitsreinigers, etc.
 • Gebruik van staalwol voor reinigen
 • S3 9 soldeerwater van loodgieters en doe-het-zelvers
 • Zoutzuur voor het schoonmaken van wandtegels
 • Regeneratiezout voor waterontharders van vaatwasmachines
 • Afvoerontstoppers

Wanneer het roestvrijstaal met dergelijke producten in contact komt, zal snel en grondig afspoelen met schoon leidingwater noodzakelijk zijn om het aanrecht voor beschadigingen te behouden. Echter ook langdurige inwerking van verdunde oplossingen van zuren, zouten en logen (zowel aan gebruikszijde als aan onderzijde in de vorm van dampen) kan roestvrijstaal AISI 304 aantasten. Het is dan ook raadzaam het aanrecht regelmatig te reinigen, zeer zeker voorafgaande aan een periode waarin het langere tijd ongebruikt blijft.

Meer informatie of reiniging van andere materialen voor werkbladen: Franke

Comments

 1. wij hebben een Franke spoelbak en deze vertoont vele vlekjes, hier was volgens Franke niets aan te doen en ligt het aan ons gebruik, maar wij weten dat wij geen middelen gebruiken die ontraden worden, dus wij vermoeden dat de kwaliteit van het rvs hier mee te maken heeft, er zijn ontzettend veel rvs kwaliteiten, ieder met hun eigen specifieke eigenschappen.
  Deze vlekjes zijn ook zonder te polijsten niet te verwijderen, de bak is ongeveer 3 jaar oud en de vlekjes
  ontstonden al heel snel.

  • Hallo Rien,
   Mogelijk heb je het over zogenaamde theevlekjes op het rvs. Die ontstaan onder invloed van zout en komen dus dichtbij de kust meer voor dan meer landinwaarts. Misschien heb je iets aan dit artikel: .
   Met vriendelijke groet,
   Secretariaat

Speak Your Mind

*