Tips voor de keukenindeling van chefkok Chiara

Tips voor de keukenindeling van chefkok ChiaraWist je dat je in een volgens de regels ingedeelde keuken gemakkelijk de helft aan opbergruimte kunt winnen? Chef-kok Chiara voegt voortaan de daad bij het woord en zal klanten van Van Hoecke die Blum- en Orgalux-systemen voor hun keuken kiezen, begeleiden in het proces. Met haar jarenlange kookervaring weet ze beter dan wie ook hoe je praktisch en ergonomisch in een keuken te werk gaat.

Chiara van Emrik was in 2011 de eerste vrouwelijke chef op het Njam!-scherm, een Belgische televisiezender volledig gewijd aan kookprogramma’s. Vandaag vervoegt ze naast haar kookwerk ook het team van Van Hoecke. Haar taak: begeleiden van klanten voor een optimale keukenindeling.

Nu we met z’n allen kleiner gaan wonen en dus compactere keukens hebben, is een uitgedachte indeling en opbergstrategie geen overbodige luxe meer. Blijkt immers dat heel wat consumenten nog altijd struggelen om tijdens het koken het nodige kookmateriaal binnen handbereik te hebben.

Als het van Chiara afhangt is dat voorgoed verleden tijd: “Nadenken over de toestellen en het werkblad van je keuken is belangrijk, maar even belangrijk is wat er in de kasten en lades gebeurt.”

Chiara heeft altijd al belang gehecht aan een goed georganiseerde keuken. De professionele keuken van haar restaurant (Mise en Place, tot 2013) heeft ze zelf uitgetekend: “Intuïtief hield ik toen al rekening met de afstanden, de looplijnen en de indeling van mijn lades. Daar was het vooral de uitdaging om die relatief kleine ruimte zo in te richten dat ik er het maximum kon uithalen.” Nu deelt ze haar expertise met de klanten van Van Hoecke.

Chiara geeft meteen vijf tips mee waar elke consument rekening mee moet houden voor de inrichting van de keuken.

Vijf tips voor een praktische keuken volgens Chiara

Tip 1: gebruik lades in je onderkasten

Tips voor de keukenindeling van chefkok Chiara

In je onderkasten kies je beter voor lades in plaats van draaideuren. Zoek je iets? Trek een lade open en je hebt onmiddellijk een overzicht op de volledige inhoud. Bovendien is alles gemakkelijk bereikbaar. Zo hoef je je nooit meer te bukken om een product te zoeken.

Tip 2: deel je keuken op in zones

Begin met je keuken in te delen in vijf werkzones en laat ze logisch op elkaar volgen (voorraad, opbergen, spoelen, voorbereiden, koken/ bakken) en berg alle benodigdheden op in de juiste zone. Zo heb je ze bij de hand op de plaats dat je ze nodig hebt en moet je minder afstand afleggen.

Tip 3: gebruik de juiste lade-indelingen

Tips voor de keukenindeling van chefkok Chiara

Maak gebruik van lade-indelingen om jouw lades heel gemakkelijk te organiseren, precies zoals jij het graag hebt. Alles krijgt een vaste plaats en je lades worden overzichtelijk ingedeeld. Gedaan met zoeken!  Want wie houdt er niet van wat orde en rust?

Tip 4: koop je keuken ook voor later

Gemiddeld worden keukens zo’n 20 jaar gebruikt. Denk dus bij aankoop van een keuken al even na hoe je leven er binnen 20 jaar zal uitzien. Misschien vind je het nu niet erg om veel heen en weer te moeten lopen of in een kast te duiken om het achterste potje te pakken te krijgen, maar dat verandert misschien wel met de jaren.

Tip 5: stem je keuken af op je winkelgewoontes

Tips voor de keukenindeling van chefkok Chiara

Hoe groot is jouw (toekomstige) familie en hoe vaak ga je naar de winkel? Spring je elke avond snel binnen in je plaatselijke supermarkt om de ingrediënten voor het avondeten te kopen of ga je één keer per week en kom je met een boordevolle kar terug buiten? Belangrijk om even bij stil te staan en de beschikbare opbergruimte in je keuken op af te stemmen.

Toekomstperspectief

Chiara is in het belevingscentrum één van de consulentes, maar ook haar collega Danielle ontvangt dagelijks bezoekers. Zij heeft een meer technische achtergrond en een uitstekende kennis van alle producten. Op die manier vullen ze elkaar perfect aan en kan Van Hoecke aan professionele klanten en consumenten een totaalbeleving aanbieden.

En die praktische inrichting, daar wil Van Hoecke zich op focussen. Stap één is de showroom met consulentes die hun ervaring doorgeven. Stap twee is het nieuwe belevingscentrum dat komend najaar op de planning staat. Daarin willen ze nog meer de focus leggen op hun professionele klanten en willen ze hen laten beleven wat hun filosofie is achter de praktische keuken.

Meer informatie: Van Hoecke

Speak Your Mind

*