Afval wordt design wijnfleshouder

Enig idee hoeveel afval er geproduceerd wordt in Nederland? Per persoon per dag zo’n anderhalve kilo! Om over het bedrijfsleven nog maar te zwijgen. In 2010 was de totale productie van afval 60 miljoen ton in Nederland, meldt Rijkswaterstaat. De bouwsector loopt ruimschoots op kop met maar liefst 24 miljoen ton afval.

Beperken restafval

Steeds meer fabrikanten zijn bewust bezig met het beperken van productieafval. Ook Arte, maatwerkspecialist in onder andere keukenbladen, streeft naar zo min mogelijk afval. Bij iedere order wordt gekeken hoe een ruwe ‘plaat’ zo efficiënt mogelijk kan worden ingedeeld of ‘genest’. Nadat het keukenblad eenmaal gezaagd is, blijven er nog minimale restanten over. Een deel hiervan wordt vermalen tot puin en gebruikt voor wegverharding. Voor het overige deel is in samenwerking met Newaste, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bedenken van innovatieve milieuoplossingen en nieuwe producten,  gekeken naar nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Wijnflessenhouder van restmateriaal

Pre-cycling

Pre-cycling is het antwoord op de vraag wat je met deze restproducten kunt doen. Van afvalmateriaal nieuwe, waardevolle producten maken. Hiermee wordt de aanpak van het afvalprobleem naar een professioneler en bedrijfsmatiger niveau getrokken. Restmateriaal is leidend en minimaal verlies van materiaal is het uitgangspunt. Eén van de resultaten van de samenwerking is een unieke, geprecycled designwijnflessenhouder. In feite kan de houder worden gemaakt uit ieder restmateriaal dat in de maatwerkfabriek wordt verwerkt, zoals composiet, graniet, Dekton of keramiek. Pre-cycling geeft afval een nieuw leven en draagt bij aan het terugdringen van de afvalberg!

Meer informatie: Arte

Speak Your Mind

*