Duurzaamheid is de toekomst. Steeds meer (af)bouwbedrijven realiseren zich dat en gaan daarom op zoek naar nieuwe, duurzame materialen en nieuwe manieren van werken. Het Voorlichtingsburo Wonen juicht deze ontwikkeling toe en reikt daarom jaarlijks de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen uit in twee categorieën. De jury was van mening de prijzen dit jaar uit te loven aan twee bedrijven die de duurzaamheid zoeken in hergebruik van materialen. In de categorie Producten ging de prijs naar de eerste circulaire keuken van Chainable. De prijs in de categorie Bouwen was voor de demontabele woning van Bouwbedrijf Dijkstra Draisma. Dit jaar is er, net als in 2018, ook weer een Koploper Award uitgereikt. Deze ging naar Dekker Zevenhuizen voor het progressief sturen op duurzame producten, goed werkgeverschap en maatschappelijke bijdrage.
Duurzaamheid in (af)bouw stimuleren
Om bedrijven in de interieur- en afbouwbranche extra te stimuleren zich te onderscheiden op het gebied van innovatie in combinatie met duurzaamheid, is het Voorlichtingsburo Wonen in 2013 gestart met het toekennen van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen. Deze prijs was in eerste instantie gericht op fabrikanten in de afbouwbranche. Maar zonder bouw geen afbouw en daarom wordt er sinds 2016 een tweede prijs beschikbaar gesteld voor de bouwbranche. Op deze manier willen wij nog meer (af)bouwondernemingen aanmoedigen zich ook in Duurzaamheid te verdiepen.
Duurzaamheidsprijs Producten voor Chainable uit Gilze Rijen
Chainable levert de eerste echte circulaire keuken, speciaal ontworpen voor woningcorporaties en institutionele beleggers. Deze demontabele keuken kan volledig worden hergebruikt en is alleen verkrijgbaar via Kitchen-As-A-Service (K-A-A-S) waarmee volledige ontzorging wordt geboden voor een vast bedrag per maand. Zo maakt Chainable circulariteit en duurzaamheid bereikbaar voor ieder segment. Een Chainable keuken stelt verhuurders in staat om grip te krijgen op het keuken gebonden energieverbruik van woningen. Een Chainable keuken wordt altijd voorzien van de meest energiezuinige apparaten.
De circulaire keukens van Chainable hebben een stalen, klikbaar frame als basis. Hiermee voorkomen ze onnodige kosten voor tegelwerk en afwerking. De keukens worden geplaatst als volledig meubel, inclusief achterwand en bovenkastjes, in een woning. Zo kunnen ze niet alleen sneller monteren en demonteren, maar laten ze woningen ook nog eens onbeschadigd achter. Alle Chainable keukens worden standaard geleverd met BOSCH-apparatuur, Blum ladesystemen, Arte granieten bladen en plaatmateriaal van 100% herwonnen hout. De keuken blijft van Chainable, waardoor hergebruik van materialen is gegarandeerd. Een Chainable keuken heeft een lange levensduur, minder plaatmateriaal en blijft circulair in gebruik.
Duurzaamheidsprijs Bouwen voor Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum
Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft een woning ontwikkeld die demontabel is en daardoor snel gebouwd en afgebroken kan worden. De woning kan op een andere plek aan een nieuw leven beginnen of de onderdelen kunnen elders hergebruikt worden. De onderdelen zijn zo ontworpen dat ze volledig te demonteren zijn tot de oorspronkelijke materialen. Dit maakt recycling makkelijker, zorgt ervoor dat het afval tot een minimum wordt beperkt en dat er eigenlijk geen nieuwe materialen nodig zijn. In 2018 heeft Dijkstra Draisma, mede door haar duurzaamheidsaanpak, de prestigieuze ondernemers Koning Willem 1 prijs verkregen.
Dekker Zevenhuizen krijgt Koplopersaward vanuit de branche
Dekker Zevenhuizen is een echt familiebedrijf en continuïteit is het belangrijkste doel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor hen een vanzelfsprekendheid. Dekker is niet gericht op kortetermijnwinst maar wil tegemoetkomen aan de vraag van nu zonder de behoeftevoorziening van toekomstige generaties in het gedrang te brengen.
Het draait bij Dekker om veel meer dan het milieu alleen. Het gaat om de hele context van ondernemen, dus menselijke, sociale en economische facetten. Die loyaliteit naar de toekomst geldt voor de inrichting van het productieproces, net zo goed als voor de omgang met het personeel, de handelsketen en de directe omgeving. Altijd geldt: ‘Gewoon doen’.
Dit is wat Julia Chatelain (Director Reporting and Assurance voor het MVO-Register) over Dekker zegt: “Veel bedrijven zeggen dat duurzaamheid in hun DNA zit, maar bij Dekker Zevenhuizen is dat echt zo. Ze zijn in één keer op het hoogste niveau ingestapt en hun complete MVO-rapport laat zien dat ze op alle relevante onderwerpen al jarenlang progressief sturen op duurzame producten, goed werkgeverschap en maatschappelijke bijdrage. Dekker behoort met dit rapport in één klap tot de koplopers in het MVO-Register.”
Het jarenlange consequent gevoerde beleid met klinkende resultaten deed het Voorlichtingsburo Wonen besluiten Dekker de koplopersaward van de branche toe te kennen.
De prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen werd gehouden op maandag 23 november 2020 tijdens het jaarlijkse congres van het Voorlichtingsburo Wonen. Het congres vond dit jaar plaats in de Kloosterhoeve in Harmelen. In verband met de coronamaatregelen was een livestream tot stand gebracht waarmee vakgenoten en geïnteresseerden met hun eigen pc of tablet het congres kon volgen. Deze livestream is terug te kijken via de volgende link: https://youtu.be/9U7c5L9SE1o. De prijzen werden uitgereikt door de heer Bart Weijers, directeur van het Voorlichtingsburo Wonen.
Eerdere prijswinnaars
2013
Keukenbladenfabrikant Arte uit Helmond vanwege de producten ArteEco en Modulus by Arte.
2014
Bosch Huishoudapparaten uit Hoofddorp die met het project Groen Witgoed een circulaire economie heeft gecreëerd voor koelkasten.
2015
Keukenbladenfabrikant Dekker uit Zevenhuizen voor het product GreenPanel.
2016
De prijs in de categorie Producten ging naar Inventum voor de Ecolution ventilatiewarmtepomp en in de categorie Bouwen ging de prijs naar het Casa Vita Nota Nul Huis van Klaassen Groep Arnhem.
2017
Categorie Producten: Geberit voor het product DUOFRESH
Categorie Bouwen: Bouwbedrijf De Nijs en Zonen omdat zij als eerste bouwbedrijf in Nederland certificaat 4 heeft weten te behalen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
2018
Categorie Producten: Duscholux met Ford X Joulia
Categorie Bouwen: Bouwbedrijf van der Hulst met Plus-Op-de-Meter (POM) woningen
Koploper Award: keukenbladenfabrikant Arte
2019
Categorie Producten: Haardenfabrikant Faber uit Heerenveen voor de realistische, elektrische sfeerhaard e-MatriX
Categorie Bouwen: BAM Wonen voor hun streven naar en inzet voor 100% circulair Bouwen