Drie generaties onder één dak

Samen onderdaks 1

‘Samen onderdaks’ is een ontwerp voor het inspiratieboek kavels de Lichtenberg in Amersfoort. ‘Samen onderdaks’ kan worden bewoond door drie generaties. Een gezin met opgroeiende kinderen en zelfstandig wonende ouders, waaraan mantelzorg kan worden geboden. Of later, zelfstandig wonende kinderen die nabij hun ouders blijven, of om aan huis te werken. De woning kan gefaseerd worden uitgebreid of worden opgedeeld.

Individuele woonkwaliteit

Samen onderdaks 2De tuinverdieping heeft een eigen entree voor de mantelzorgwoning of werken, maar kan ook direct bij de woning worden getrokken. De schakeling van twee woningen maakt gemeenschappelijke voorzieningen mogelijk die de individuele woonkwaliteit vergroot; een lift voor zelfstandige bewoning door mindervaliden en een paletverwarmings-installatie.

Duurzaam

Samen met de zonnepanelen voorzien de woningen in hun eigen energieopwekking. In de woningen worden duurzame en onderhoudsvrije materialen toegepast. Samen onderdaks bestaat uit twee, voor de Lichtenberg, kenmerkende materialen die elkaar omarmen; leien en riet.

Samen onderdaks
Vier bouwlagen

‘Samen onderdaks’ bestaat uit vier bouwlagen. De tuin- en straatverdieping hebben een eigen entree. Via de trap in de woonkamer kan de tuinkamer worden bereikt. De tuinkamer biedt, al dan niet gescheiden van de daar gelegen functies, toegang tot de tuin. De tuinlaag is ook bereikbaar met een lift met eigen entree op straatniveau. De woonkeuken ligt aan de straat en wordt indirect van de woonkamer gescheiden door de trap die leidt naar de bovenverdiepingen. De woonkamer biedt uitzicht op de tuin en geeft een doorkijk in de Van Lenneplaan.

Bron: Architectenweb

Speak Your Mind

*