Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

De eerste zonnestralen laten zich al zien en het buitenleven begint langzaamaan weer aan te trekken. Deze droge dagen zijn ideaal om vast wat te gaan tuinieren. Met deze handige tips kun je je tuin klaarmaken voor het voorjaar!

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

1. Puinruimen

De winter heeft haar sporen achtergelaten en de pre-voorjaar tuin heeft hierdoor een flinke schoonmaakbeurt nodig. Verwijder dode knoppen en takken van de vaste planten om ruimte te maken voor nieuw leven. Verwijder afgevallen bladeren en onkruid en spit de lege aarde een keer om. Zo zorg je niet alleen voor nieuw leven, maar geef je ook meteen de vogeltjes wat te eten. Verwijder ook het onkruid vast tussen de tegels, verwijder ongewenste plantjes en ga alles na met een bezem. Zo ziet je tuin er na een middagje werk al een stuk beter uit.

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

2. Lente kleuren

De nu waarschijnlijk nog wat saaie tuin kan al opgeleukt worden met vrolijke lente kleuren. Voorjaarsbloemen zoals tulpen, narcissen en viooltjes vinden het nu al heerlijk buiten en geven je tuin een leuke, frisse uitstraling. Plant ze in bakken, borders of bloempotten zodat je ze gemakkelijk naar een fijn plekje kunt verhuizen.

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

3. Zaadjes planten

Ook de eerste zaadjes kunnen al binnenshuis geplant worden. Plant de zaadjes en zet ze vervolgens in het zonnetje op de vensterbank. Zodra de plantjes beginnen te groeien kunnen ze stapje voor stapje naar buiten worden geplaatst.

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

4. Onderhoud

Grote kans dat het onderhoud van je tuin gedurende de wintermaanden even stil heeft gelegen. Dit betekent dat er waarschijnlijk een flinke inhaalslag te behalen valt. Begin bijvoorbeeld met het schoonmaken van tuinmeubilair en het verwijderen van groene aanslag van tegels en andere materialen. Misschien is het tijd om het gras te maaien of de haag te knippen? Wellicht kan ook de schutting wel een nieuw likje verf gebruiken?

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

5. Aankleden

Nu de tuin helemaal lente-klaar is, kun je het vast wat gezellig gaan maken. Schaf bijvoorbeeld nieuwe tuinmeubelen aan of geef het huidige tuinmeubilair een upgrade. Met een likje beits of verf kun je oud tuinmeubilair in een handomdraai een nieuw leven geven. Hetzelfde geld natuurlijk voor de tuinaccessoires. Misschien wil je dit jaar wel een leuk thema in je tuin of wat kleurrijke verlichting voor de nieuwe zithoek. De voorpret van het sfeer creëren is vaak net zo leuk als er uiteindelijk daadwerkelijk van genieten.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*