Laat vocht je leven niet bepalen

Laat vocht je leven niet bepalen

Heel wat huizen hebben last van vocht. Het is een hardnekkig probleem en kan ernstige gevolgen hebben in je huis, maar ook voor de gezondheid van jou en je huisgenoten. Zowel in een moderne woning als in een oudere woning kun je te maken krijgen met vochtproblemen. Heb jij ook last van vochtproblemen? Aarzel dan niet en vraag een expert om verdere uitleg, want niemand wil met desastreuze gevolgen te maken krijgen.

Voorkomende vochtproblemen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je vochtproblemen en die vergen dus telkens een andere aanpak. Dit zijn de meest voorkomende:

Laat vocht je leven niet bepalenOpstijgend vocht: van dit soort vocht spreken we als er vochtplekken ter hoogte van het grondniveau tevoorschijn komen. Dit is te wijten aan een verouderde fundering die het grondwater absorbeert. Dit is gemakkelijk op te lossen door de muren te laten injecteren met een vochtwerende gel. Je kunt ook een vochtkering laten plaatsen die het vocht zal tegenhouden. 

Doorslaand vocht: dit is te herkennen aan de duidelijk zichtbare vochtplekken op de muren. Deze ontstaan doordat de gevelbekleding poreus is geworden. Door de muren te behandelen met een onzichtbare coating voorkom je dat het vocht de gevel insijpelt.

Condensatievocht: vochtproblemen komen niet altijd door een fout of slijtage aan de woning, maar kunnen ook komen door een gebrek aan ventilatie. Zie je vochtplekken in de keuken, badkamer of slaapkamer? Dan heb je last van condensatievocht. Dit komt doordat de hoeveelheid waterdamp, die ontstaat door koken of douchen, onvoldoende weg kan. Dit kun je oplossen met een ventilatiesysteem. 

Lekkage: een lek kan voorkomen in elke buis of leiding en lekkage geeft vochtproblemen. Het is eenvoudig op te lossen door het lek te dichten of het kapotte stuk leiding te vervangen.

Huiszwam: deze zwammen zijn het gevolg van een vochtige omgeving en komen dus voor in oude huizen, kelders of valse wanden. Ze tasten het hout-, metsel- en pleisterwerk aan waaruit ze ijzer en calcium halen om zich te verspreiden. Ze hebben een doordringende geur. Een vochtbestrijder kan de zwam vernietigen door te aangetaste delen te verwijderen en te behandelen met een zwamdodend middel. 

Ernstige gevolgen

De gevolgen van vocht zijn niet te onderschatten. Je kunt in huis te maken krijgen met beschadigde bepleistering, loskomend behang, aangetaste muren en de isolatie raakt langzaam maar zeker ook beschadigd. Hierdoor vermindert de werking van je isolatie en dat zal een negatief effect hebben op je energiefactuur.

Vocht is schadelijk voor je gezondheid

Het aanwezige vocht stoot ook onaangename en schadelijke geuren uit en kan dus ook schimmels en andere gevaarlijke bacteriën ontwikkelen. Die zijn heel schadelijk voor de gezondheid en hierdoor kweek je allergieën, ademhalingsproblemen en andere ongemakken. Heb je een vochtprobleem? Pak het dan zo snel mogelijk aan. Laat vocht je leven niet bepalen, maar zorg ervoor dat je een gezond binnenhuisklimaat hebt.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*