Licht in de tuin: sfeervol en veilig

Voor goede tuinverlichting is het verstandig om een goed verlichtingsplan op te stellen. Bij buitenverlichting of tuinverlichting moet rekening gehouden worden met functionele verlichting, sfeer- en accentverlichting. Natuurlijk is er ook een esthetisch randje, want met licht in de tuin ziet jouw tuin er een stuk aangenamer uit als de avond valt.

Het is de kunst om tot een evenwichtige tuinverlichting te komen. Het is absoluut geen overbodige luxe om hiervoor specialisten aan te spreken. Het opmaken van een lichtplan is een serieuze zaak.

Licht in de tuin

Foto: Tuinverlichting.nl

Bekabeling

Laat je een nieuwe tuin aanleggen, maar heb je nog even geen budget voor tuinverlichting, leg dan wel alvast de kabels. Dan hoef je de tuin op een later moment niet overhoop te halen. Noteer de exacte ligging van de kabels en bewaar deze gegevens goed. Het voorkomt dat je bij latere werkzaamheden in de tuin per ongeluk de bekabeling beschadigt.

Kijk waar functionele buitenverlichting nodig is, bijvoorbeeld bij de voor- en achterdeur, bij de garage of de bergplaats. Voor de veiligheid is het altijd verstandig om traptreden en niveauverschillen in de bestrating te. Mijd te felle verlichting. Overdaad schaadt! Creëer contrasten om tot een sfeervoller lichtpalet te komen.

Stem de sfeer van de tuinverlichting af op het karakter van de tuin. Dit geldt zowel voor de armatuur als voor de kleur van het licht. Geel licht is warm en romantisch, wit licht is een killer en zakelijker.

Visuele effecten

De tuin lijkt visueel een stuk groter wanneer je achterin een lichtpunt plaatst. Ook buitenverlichting langs paden zorgt voor dieptewerking. Door een opvallende struik, boom of bamboe te verlichten, ontstaan er prachtige lichtaccenten. Uiteraard vraagt ook een waterpartij of sculptuur om een sfeervolle buitenverlichting.

Licht is er niet alleen voor de sier, licht biedt ook veiligheid en schrikt inbrekers af. Laat deze door een tijdschakelaar bedienen zodat de verlichting automatisch aan- en uitgeschakeld wordt. Plaats op enkele strategische plaatsen bewegingsdetectoren.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*