Maak je tuin op orde voor de winterslaap

In november kan het al behoorlijk koud zijn en is er vaak ook al wat grondvorst. Deze maand maak je maar beter je tuin klaar voor de winter die eraan komt, als je niet wilt dat je planten of bloemen kapotvriezen. Maak je tuin op orde voor de winterslaap met onderstaande tips.

Maak je tuin op orde voor de winterslaap

Wees de vrieskou voor

Wil je in het voorjaar genieten van een tuin vol bloemenpracht, dan plant je nu al je bloembollen. Zolang het niet vriest, kun je die nog in de grond stoppen. De planten die al in je tuin staan, moet je beschermen tegen de vorst zodat ze niet kapotvriezen. Kleine planten die niet winterhard zijn, kun je beschermen met aarde, turf of bladeren. Bij grotere planten dek je de wortels af met stro.

Planten die in een pot staan, kun je binnenhalen. Geen plaats? Dan kun je een winterhoes aanschaffen, die bijvoorbeeld je olijfboom beschermt tegen de koude. Deze hoezen laten nog steeds lucht en water door waardoor je plant niet verstikt, maar toch beschermd is. Water en vriestemperaturen, dat is meestal geen goede combinatie. Leg je tuinslang binnen nadat al het water eruit is en bescherm ook je buitenkranen, door ze in te wikkelen met doeken of vodden en wat tape. Zo vermijd je dat leidingen en je kraantje barsten.

Maak je tuin op orde voor de winterslaap

Vergeet niet te snoeien

Het najaar is voor veel planten of struiken de ideale periode om te snoeien. Vooral hagen of heesters knip je het best wat bij om ze beter te beschermen tegen de winter. Hetzelfde geldt voor planten die ziek zijn of aangetast door schimmels. Ben je toch wat te laat om je planten of bomen te snoeien? Geen nood, want ook in de winter kun je nog snoeien zonder schade aan te richten. Kies dan wel voor een vorstvrije periode. In welke periode je ook snoeit, zorg ervoor dat je dat steeds met geschikt materiaal doet en gebruik de juiste scharen.

Ruim bladeren op

Tijdens de herfst vallen heel wat bladeren van de bomen en die belanden op je gazon. Blaadjes op je gras zijn echter niet goed, omdat die enerzijds je gras verstikken en anderzijds de kans op een viltlaag vergroten, omdat er geen licht meer kan doorschijnen. Als er veel bladeren op je gazon liggen, zullen die na een tijdje rotten, wat dan weer voor kale plekken in je gazon zorgt. Met de blaadjes die je opruimt kun je andere planten beschermen tegen de vrieskou of je kunt ze verzamelen en er een composthoop van maken.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*