Monument voor de Deltawerken

Architectenweb monument voor de DeltawerkenIn het bos bij Marknesse ligt een betonnen goot van 240 meter lang, die ooit diende om de Oosterscheldekering op schaal te testen. RAAAF en Atelier de Lyon hebben een ontwerp gemaakt om van de constructie een monument voor de Nederlandse strijd tegen het water te maken. Een monument voor de Deltawerken.

In het zogeheten Waterloopbos in de Noordoostpolder liggen de restanten van bouwwerken. Hiermee deed het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek voor waterstaatkundige werken. Een van de schaalmodellen die hier is gerealiseerd, is de zogenoemde Deltagoot.

De Deltagoot is een betonnen sleuf van zeven meter diep en tweehonderd meter lang. Met behulp van een hydraulische golfmaker kan het water hierin als bij een westerstorm worden opgezweept. Hiermee deden ingenieurs onderzoek naar de pijlers in de stormvloedkering voor de Oosterschelde.

Goot boven maaiveld

Natuurmonumenten, de huidige eigenaar van het Waterloopbos, wil de sleuf onderdeel maken van een Deltamonument. De Amsterdamse studio’s RAAAF en Atelier de Lyon hebben een plan gemaakt voor de transformatie van het testmodel naar gedenkteken ‘Deltawerk 1:1’. 

De Deltagoot, gerealiseerd tussen 1978 en 1980, is boven het maaiveld gebouwd, waarna het terrein met zand is opgehoogd. In het plan van RAAAF en Atelier de Lyon wordt het zand afgegraven; uit de tachtig centimeter dikke wanden van de goot worden enorme betonplaten gezaagd, die vervolgens een kwartslag worden gedraaid.

De natuur zal in de loop der tijd bezit nemen van de betonnen elementen. “De ruimte verandert gedurende de dag, de seizoenen en over de jaren”, zeggen de ontwerpstudio’s. De sleuf wordt een openbaar toegankelijk monument dat een intense ruimtelijke ervaring biedt. Met een spel van licht, schaduw en doorzichten naar het bos.

Architectenweb monument voor de Deltawerken

Ingreep in erfgoed

De ontwerpers omschrijven Deltawerk 1:1 als “een eerbetoon aan de majestueuze en schijnbaar onverwoestbare kracht van de Nederlandse Deltawerken”. Tegelijkertijd toont de interventie van RAAAF en Atelier de Lyon de zienswijze van beide bureaus met betrekking tot de omgang met erfgoed, vergelijkbaar met de ingreep rond Bunker 599 (2010). 

Deltawerk 1:1 moet in 2018 voltooid zijn.

Bron: Architectenweb

Speak Your Mind

*