Optimaal genieten op je balkon

Het gemiddelde balkon is niet erg groot. De beperkte ruimte die je hebt, wil je natuurlijk zo goed mogelijk benutten. Maar hoe kun je jouw balkon het beste inrichten? Het voorjaar is begonnen, dus tijd om ideeën op te doen en aan de slag te gaan.

Een handig interieur

Gezellig met zijn tweeën ontbijten op een zomerse dag kan letterlijk in één handomdraai met een uitklapbare houten tafel en zitting. Populaire materialen voor balkonmeubels zijn: duurzaam teakhout, wicker, gevlochten rotan en bamboe. Ben je liever van het gemak, dan zijn kunststof meubels geschikt. Een trend voor balkonmeubels is de overeenstemming met de woonkamer, dat betekent dat de balkonmeubels ook prima binnen in huis kunnen staan.

De verticale tuin

Verticale tuin

Foto: Decozilla

In de meeste gevallen is een balkon de plaatsvervanger van de tuin. Om toch te genieten van een ‘groen’ balkon is een verticale tuin de ideale oplossing. Gebruik je buitenmuur, afscheiding of balustrade om een tuintje tegen aan te maken. Kies voor planten die niet te vaak water nodig hebben en makkelijk in het onderhoud zijn. Houdt er daarnaast rekening mee dat sommige planten meer zon nodig hebben dan andere, bepaal aan de hand van de ligging van jouw balkon wat de meest geschikte planten zijn. Wanneer je langer van huis bent is een drainage druppelsysteem een handige oplossing om je planten in goede conditie te houden.

Geschikte zonwering

Zonwering balkon

Heb je de volle zon op jouw balkon? Ideaal voor de verticale tuin, maar misschien wat minder fijn voor jezelf. Voor een aangename temperatuur op je balkon biedt zonwering de oplossing. Voor een balkon is het handig als de zonwering weinig van je ruimte wegneemt, hierdoor is een knikarmscherm de meest geschikte zonwering. Een knikarmscherm biedt vele mogelijkheden voor een balkon, bijvoorbeeld bevestiging aan het plafond. Daarnaast is de meeste zonwering ook aan de achterkant netjes afgewerkt zodat je vanuit de woonkamer niet tegen een lelijk zonnescherm aankijkt. Om een authentieke uitstraling te creëren en de buitenkant van je woning te verfraaien zijn markiezen een mooie oplossing. Het voordeel van een markies is dat er een doek zowel aan de boven- als zijkant van de zonwering zit zodat je optimaal kunt genieten in de schaduw en je uitzicht behouden blijft.

Sfeervolle inrichting

Balkon met sfeer

Foto: Pinterest

Tot slot de aankleding. Met kussens, tapijten en verlichting maak je van een balkon jouw balkon, waar het overdag maar ook ‘s avonds gezellig is. Heb je een balkon met volop zon? Kies dan voor verlichting op zonne-energie zodat je na de aanschaf geen verdere kosten hebt aan verlichting op je balkon. Uiteraard kun je ook gaan voor de sfeer van kaarslicht, wel belangrijk om je kaarsen goed in de gaten te houden, omdat de wind op een balkon nog wel eens onverwachts kan waaien.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*