Praatje (wc)pot

VBW_Dekker toiletDe uitdrukking ‘praatje pot’ wordt vaak gebruikt in de betekenis van een ‘kletspraatje’ houden, gezellig kletsen over niet al te zware onderwerpen. In het geval van dit blogbericht mag de uitdrukking heel letterlijk genomen worden. Wij willen graag een praatje houden over de pot, de wc-pot wel te verstaan. Een plek waar wij gemiddeld bijna een uur per week doorbrengen. Naar schatting staan er namelijk ruim 10 miljoen wc-potten in Nederland en dat worden er steeds meer met de trend van meerdere toiletten per woning.

Vlak of diep

Toiletpotten zijn er in twee types: vlakspoel en diepspoel. Vroeger werd in Nederland de voorkeur gegeven aan vlakspoeltoiletten. Artsen geven vaak nog steeds de voorkeur aan dit type toilet, omdat de ontlasting op het plateautje blijft liggen en dus goed gecontroleerd kan worden op kleur. Het grote nadeel van het plateau is de geur. Bovendien krijg je na verloop van tijd een door schoonmaakmiddelen veroorzaakte verkleurde rand rond het plateau. Bij het diepspoeltoilet heb je geen geurprobleem. De ontlasting verdwijnt direct onder water wat ook meteen het nadeel is: de plons!

Staand of hangend

Van oudsher stonden er in Nederland staande vlakspoeltoiletten opgesteld met een hoog tegen de muur aangebracht waterreservoir dat met een trekker werd bediend. In de branche geldt dat nu als het ‘klassieke’ of ‘traditionele’ toilet. Deze worden nog wel gemaakt, maar niet veel meer. De belangrijkste keuze tegenwoordig is een staande toiletpot met vast waterreservoir of een hangend model, waarbij het waterreservoir achter de muur is geplaatst. De staande toiletten komen we voornamelijk nog tegen in de meer klassieke badkamer. Een ‘zwevend’ toilet heeft dan ook heel wat voordelen: het is fraai om te zien, neemt optisch veel minder ruimte in en de vloer eronder is eenvoudig schoon te houden. 

Drinkwater

Aangezien in de Nederlandse woningen de toiletten zijn aangesloten op de waterleiding voor het vullen van het waterreservoir, wordt er dus elke spoelbeurt vers drinkwater door de wc gespoeld. Jaarlijkse spoelt de Nederlander 12 kuub (drink)water weg. Daarom is er ook een trend gaande naar minder waterverbruik. Vandaar dat de meeste toiletten worden uitgerust met twee spoelknoppen: een voor de kleine en een voor de grote spoelbeurt. Ook zijn er toiletten met een spoelonderbreker.

Gênante geluiden

De Romeinen beschikten al over openbare toiletten: stenen platen met gaten erin, waar men dij aan dij zat zonder enige privacy. Volgens een onderzoek van vrouwonline.nl schamen vrouwen zich voor de geluiden die zij op het toilet produceren. Waarschijnlijk geldt hetzelfde voor mannen, maar dat is niet onderzocht. Een grote hit bij de openbare toiletten in Japan is daarom de ‘geluidsprinses’: een sensor die je met een handbeweging activeert om het geluid van een doortrekkende wc te laten horen en zo je eigen geluiden te maskeren.

Bron: Eigen Huis Magazine

Speak Your Mind

*