Ramen vervangen: 5 onmisbare tips

Freeimages.com_ramen vervangen?Ramen, ze hebben een levensduur van tientallen jaren, soms zelfs een halve eeuw. Toch komt er een moment dat ook uw ramen toe zijn aan vervanging. Bij zo’n grote investering wilt u natuurlijk geen verkeerde beslissing maken. Bent u benieuwd waar u op moet letten als u uw ramen gaat vervangen? Met behulp van de 5 onmisbare tips in dit artikel kan er weinig misgaan. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Tip 1. De goedkoopste ramen zijn niet altijd het voordeligst

Tijdens het oriënteren naar nieuwe kozijnen komt u er waarschijnlijk al snel achter: nieuwe kozijnen zijn niet goedkoop. Voor het laten vervangen van 10 m² aan ramen, moet u al snel rekening houden met een prijs rond de € 8.000. In deze prijs zijn de btw, montagekosten en de kosten voor de isolerende beglazing meegenomen. Bent u op zoek naar goedkope kozijnen voor in uw woning? Kijk dan verder dan alleen de aanschafprijs en let op de onderhoudskosten. Zo zijn houten kozijnen bijvoorbeeld goedkoper in aanschaf dan aluminium kozijnen, maar vragen houten kozijnen meer onderhoud. Ze moeten regelmatig voorzien worden van een nieuwe lik verf en hier zitten kosten aan verbonden. Ook kunststof en aluminium kozijnen vragen eens in de zoveel jaar om onderhoud, zoals het vervangen van het hang- en sluitwerk en het reinigen en conserveren van de kozijnen. Hoewel dit onderhoud niet jaarlijks nodig is, zijn de gemiddelde onderhoudskosten hieronder op jaarbasis berekend. Deze bedragen kunt u jaarlijks opzij zetten voor het onderhoud van uw kozijnen.

Tabel kosten onderhoud ramen

Zoals u ziet vragen aluminium ramen nauwelijks onderhoud, waardoor deze op lange termijn voordeliger zijn dan houten kozijnen. Let daarnaast goed op de levensduur van nieuwe ramen. Zo gaan zachthouten ramen 15 tot 25 jaar mee terwijl kunststof kozijnen een levensduur hebben van wel 50 jaar.

Tip 2. Kies niet voor het best isolerende glas

Kijk op het internet en één van de tips die u al snel tegenkomt gaat over het kiezen voor het best isolerende glas in je nieuwe ramen. Dit levert immers de hoogste energiebesparing op. Het klinkt onlogisch, maar in de meeste gevallen loont het om juist niet te kiezen voor het best isolerende glas. Momenteel heeft HR+++ glas de hoogste isolatiewaarde. In de meeste gevallen is HR++ glas echter een betere optie. HR++ glas laat nauwelijks nog warmte uit uw woning ontsnappen en vraagt daarnaast een aanzienlijk lagere investering in vergelijking met HR+++ glas. Een stuk voordeliger dus. Dankzij deze voordelen is HR++ glas momenteel de meest gekozen glassoort.

Tip 3. Kijk naar keurmerken

Nieuwe ramen wilt u natuurlijk zo goedkoop mogelijk laten plaatsen. Vergeet echter niet om ook goed te letten op de kwaliteit van de ramen én de vakmannen. Niets is vervelender dan uw dure ramen vroegtijdig te moeten laten vervangen, omdat de ‘goedkope’ specialist een fout heeft gemaakt. Kies daarom niet direct voor de goedkoopste vakman, maar voor de vakman met de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Hoe vindt u deze? Zoek op internet eerst naar recensies voordat u met een bedrijf in zee gaat en leer van de positieve of juist negatieve ervaringen die mensen die u voorgingen hebben gehad. Vraag ook aan uw specialist over welke keurmerken en certificaten hij of zij beschikt. Met deze kleine zoektocht laat u alle onbetrouwbare specialisten snel links liggen.

Tip 4. Veiligheid voorop

Ramen en deuren, inbrekers zijn er dol op. Zeker wanneer deze ramen en deuren niet goed zijn beveiligd. Een inbreker kan dan binnen een paar seconden al in uw woning staan. Laat u uw ramen vervangen? Kies dan direct voor de beste beveiliging. Inbraakwerende sloten herkent u aan het SKG-logo. Dit logo is voorzien van 1, 2 of 3 sterren. Hoe meer sterren, hoe langer een inbreker nodig heeft om dit slot te forceren. Koop niet alleen inbraakwerende sloten voor uw ramen en deuren, maar laat dit hang- en sluitwerk ook monteren door een professional. Aan een inbraakwerend slot dat niet goed is gemonteerd heeft u niets, en een inbreker heel veel.

Ramen van plafond tot vloer

Foto: Solarlux

Tip 5. Gebruik uw nieuwe ramen verstandig

Heeft u de knoop doorgehakt en uw ramen laten vervangen? Grote kans dat de nieuwe ramen een stuk beter isoleren dan de voorgangers. Positief, dit betekent namelijk dat u bespaart op uw energiekosten. In een goed geïsoleerde woning vindt er echter geen automatische luchtverversing plaats. Een slecht geventileerde woning kan niet alleen schade aan uw huis veroorzaken, zoals vochtplekken en schimmelvorming, maar is ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid. Laat daarom de ventilatieroosters in je ramen altijd openstaan. Dag en nacht en in alle seizoenen. Hierdoor kan de vochtige lucht naar buiten en schone lucht naar binnen.

De beste ramen

Bovenstaande 5 tips helpen u bij het vinden van de perfecte kozijnen voor je woning. Let op: de beste ramen zijn voor ieder persoon verschillend. Kiest u voor de warme uitstraling van houten kozijnen, de voordelige prijzen van kunststof ramen of juist voor de sterke aluminium kozijnen? Bereid uw aankoop goed voor en kies de, voor u, juiste ramen. Dan heeft u er decennia lang profijt van.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*