Reinigen en onderhouden van je keukenblad

De materialen voor keukenbladen zijn heel divers en ieder materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Het ene materiaal is vlekgevoeliger dan het andere. Hoe meer gesloten het oppervlak, hoe eenvoudiger het blad schoon te maken is. Het reinigen en onderhouden van je keukenblad is dus afhankelijk van het soort keukenblad. We geven hieronder een drietal voorbeelden.

Reinigen en onderhouden van je TopLaminaat keukenblad 

Toplaminaat keukenblad DecorTopEen Toplaminaat®-blad is nagenoeg onderhoudsvrij. Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling gebruik je een spons met wat afwasmiddel. Na het afnemen droog je het blad met een schone doek. Voor het onderhouden van dit werkblad kun je ook een speciale kunststofwerkbladreiniger gebruiken.

Vlekken verwijderen

Vlekken, zoals vet, koffie, thee of rode wijn, kun je behandelen met een doekje gedrenkt in een sopje van afwasmiddel. Laat dit eventueel langer intrekken en spoel het weg met water. Ingetrokken vlekken van inkt, verf, nicotine, viltstift, lijmresten of coderingsstempels kun je verwijderen met wasbenzine of terpentine, direct daarna het blad grondig naspoelen met water. Kalkvlekken en zeepresten kun je verwijderen met Cillit Bang PowerCleaner Vuil & Kalk, direct daarna grondig naspoelen met water.

Reinigen en onderhouden van je LightBeton keukenblad

LightBeton keukenbladVoor de dagelijkse reiniging kun je het blad afnemen met water en zachte, groene zeep of een afwassopje en vervolgens even na drogen. Eens per twee jaar (afhankelijk van gebruik) behandel je het blad nog met een beschermende coating.

Vlekken verwijderen

Bij ingetrokken vlekken kun je Glorix gebruiken. Met veel water naspoelen en nadrogen met een droge doek.

Reinigen en onderhouden van je keukenblad van hout

reinigen en onderhouden van je keukenblad van houtEen natuurproduct als hout heeft regelmatig onderhoud nodig. Gewone plekken kun je afnemen met een vochtige doek of een sopje. Je zult de plekken wel direct moeten nadrogen. Ingetrokken plekken en slijtageplekken kunnen licht worden geschuurd met schuurpapier (korrel 180) en in de olie worden gezet. Om uitdroging te voorkomen moet een houten blad afhankelijk van het gebruik nog zes tot twaalf keer per jaar in zijn geheel worden geolied.

Vlekken verwijderen

Vlekken schuur je weg met grover schuurpapier (korrel 280), dan de rest van het keukenblad met een schuursponsje opschuren en een normale onderhoudsbeurt geven. Gebruik liever geen geconcentreerde of schurende schoonmaakmiddelen en behandel het hout nooit met staalwol.

Meer informatie over het reinigen van keukenbladen: Dekker

Speak Your Mind

*