Reiniging inductiekookplaat 

Reiniging inductiekookplaat

Lekker staan kokkerellen en genoten van het resultaat? Dan volgt helaas altijd nog een iets minder leuk klusje. De vaat wordt ons gelukkig uit handen genomen door de vaatwasser, maar de kookplaat moet je toch echt zelf nog schoonmaken. Heb je een inductiekookplaat? Dan wordt ook die klus een peulenschil. Het gladde oppervlak is immers eenvoudig te reinigen. Alleen hoe voorkom je die waas die vaak achterblijft op het glas van de kookplaat? Door de volgende schoonmaaktips te volgen blijft de inductiekookplaat er altijd perfect onderhouden uitzien.

Reiniging inductiekookplaat

Reiniging inductiekookplaat bij lichte vervuiling

Voor het dagelijkse onderhoud is een normaal afwassopje voldoende. Je kunt ook een allesreiniger gebruiken. Daarna nadrogen met een droge, schone microvezelzeem. Het fijnste is dit direct na het koken te doen, voor het vuil indroogt.

Reiniging inductiekookplaat

Reiniging inductiekookplaat bij zwaardere vervuiling

Bij een inductiekookplaat met hardnekkig vuil kun je eerst het ergste vuil verwijderen met een siliconen spatel. Daarna kun je de plaat schoonmaken met een onderhoudsmiddel dat speciaal voor de inductiekookplaat bedoeld is. Heb je dit niet in huis, dan kun je ook het vuil even laten weken door er een in afwassop gedrenkte doek op te leggen. Na een kwartiertje is het vuil losgeweekt en makkelijk te verwijderen. Eventueel kun je dit nog een keer herhalen.

Na het schoonmaken de inductiekookplaat schoonwrijven met een in schoon water (dus zonder reinigingsmiddelen) uitgespoelde microvezeldoek. Voor een streeploos resultaat, droogwrijven met een droog en schoon stukje keukenpapier of met een droge, schone microvezelzeem.

Reiniging inductiekookplaat - niet doen!    Reiniging inductiekookplaat - niet doen!

Niet doen!

Het is erg belangrijk dat je zeker geen schoonmaakproducten gebruikt met schuurmiddelen of middelen met citroenbestanddelen. Gebruik ook niet de ruwe kant van een schuursponsje of andere ruwe schoonmaakproducten om het vuil weg te schrapen of te krabben. Hiermee veroorzaak je krassen op je kookplaat die niet meer weggaan.

 

Comments

 1. Hallo.
  Ik maak mijn inductiekookplaat , als deze erg vuil is, met een sopje en daarna met glassex en een zachte doek en dan is de kookplaat streeploos schoon.

 2. Mijn pelgrim ind.kookplaat is al 12 jaar oud, de kringen krijg ik niet weg waarschijnlijk al ingebrand, maar verder doet de kookplaat het geweldig, alleen een kookpunt doet word niet meer warm, al staat hij op 9 het word niet warm.. wat zou dat kunnen zijn ?? Het is soms wel lastig maar met 3 “pitten” te kunnen koken.
  Kan ik de kringen nog weg krijgen??

  • Kookzone wordt niet warm
   Een mogelijke oorzaak van het niet verwarmen van een zone van de induktie kookplaat kan de vermogens- of bedieningsprint zijn. Wij adviseren hiervoor een monteursbezoek aan huis. U kunt hiervoor tijdens kantooruren telefonisch contact opnemen met de service afdeling: Pelgrim 0900 5550003 (€ 1,00 per gesprek).

   U wordt dan gevraagd om de volgende gegevens te verstrekken:
   – een exacte probleemomschrijving; om welke zone gaat het?
   – het volledige type of modelnummer
   – de aankoopdatum
   – de naam- en adresgegevens
   – de telefoonnummers waarop we de klant kunnen bereiken.
   – welke dagen in de week we u niet kunnen bezoeken

   Na 12 jaar is de garantie op kookplaat verlopen en dat betekent dat de kosten voor reparatie aan u door worden berekend. Deze kosten kunt u afrekenen met de monteur. Tarieven monteursbezoek:

   Voorrijkosten: € 64,00
   Arbeidsloon per 10 minuten: € 13,25
   Eenmalige behandelingskosten: € 6,95
   (Deze bedragen zijn inclusief BTW en exclusief onderdelen)

   Het schoonmaken van de inductiekookplaat
   U kunt een inductie- of keramische kookplaat het beste reinigen met een doek met Cerafix of Vitroclen. Eveneens zijn dit de aanbevolen producten om (water)kringen, die op de glasplaat aanwezig kunnen zijn, te verwijderen. U kunt de zachte zijde van een sanitairspons gebruiken samen met een van de genoemde producten. Maakt u dan de doekspons niet te nat. Goed nawassen met water (niet te nat) en nadrogen met een schone droge doek. De producten Cif en Stahlfix geven wat ons betreft heel goede resultaten voor het reinigen van de glasplaat, zonder strepen en (water)kringen. Bij inductie- en keramische glasplaten is het gemak van schoonmaken, dat je van links naar rechts met lange halen de plaat kunt reinigen.

   ATAG , Pelgrim en ETNA gebruiken vitro-keramisch, hoogwaardig, High Trans glas voor de inductie- en keramische kookplaten, omdat het hittebestendig en mooi zwart is. Bij inductie en keramisch kookplaten worden de pannen op de glasplaat gezet en moet de glasplaat beschermd worden voor krassen. Hiervoor worden in de producten, zoals Cerafix en Vitroclen, beschermende ingrediënten toegevoegd. Cerafix of Vitroclen is wel geschikt voor keramische en inductie kookplaten.

   Bij hardnekkige vlekken kunt u de kookplaat schoonmaken met een zachte doek met CIF en daarna met Cerafix of Vitroclen vanwege de beschermende ingrediënten. Een glasschraper kan ook de oplossing zijn.

   Let altijd op dat er geen suiker/zout o.i.d. onder aan de pan zit om krassen te voorkomen,

Speak Your Mind

*