Tuinmonitor 2019: cijfers en feiten over Nederlanders en tuinieren

Waar mannen dromen van een jacuzzi en een buitenkeuken, zouden vrouwen vooral blij worden van een Japanse tuin en een tuinhuis. Dit is een van de uitkomsten van een onlineonderzoek van tuinmerk WOLF-Garten; Tuinmonitor 2019. Het doel was om een beeld te krijgen van het tuiniersgedrag van Nederlanders. Gelukkig zijn de meeste mensen tevreden met hun huidige tuin: mannen geven hun tuin gemiddeld een rapportcijfer 7, vrouwen zijn iets kritischer en geven hun tuin het cijfer 6,5.

Tuinmonitor 2019

Favoriet of niet

De meest favoriete tuinklussen zijn grasmaaien, snoeien en het aanleggen van de tuin. Het bijhouden van de moestuin is een van de geliefde tuinactiviteiten van vrouwen, de mannelijke respondenten worden hier wat minder enthousiast van. Een ander opvallend verschil is dat vrouwen schoffelen in hun top 5 van favoriete tuinklusjes hebben staan, terwijl mannen dit als een van de minst populaire activiteiten beschouwen. Slechts weinigen worden blij van het wieden van onkruid. Zo’n 60% van de Nederlanders noemt dit als het minst leuke onderdeel van tuinieren.

Tuinmonitor 2019

Tijdbesteding

Zowel mannen als vrouwen, 60%, willen graag meer tijd aan tuinieren willen besteden. Desgevraagd zegt 70% dat zij bovendien liever tijd besteedt aan tuinieren dan aan werken of het huishouden. Slechts 9% van de vrouwen geeft de voorkeur aan het huishouden boven tuinieren, bij mannen is dat een magere 2,5%. De huidige tijdsbesteding op wekelijkse basis is al niet gering: bijna een kwart is minimaal een dag per week in de tuin aan het werk en 45% tussen de 2 en 4 uur per week.

Soort tuin

Een weelderige en wilde tuin vol bloemen en groen: daar zegt 50% van de vrouwen ‘ja’ op, ten opzichte van slechts 37% van de mannen.  Zo’n 63% kiest liever voor een strakke, symmetrische tuin. Over het totaal wint de strakke tuin het dan ook van de weelderige tuin.

Tuinmonitor 2019

Wensenlijstje

Hoewel Nederlanders redelijk tevreden zijn over hun huidige tuin, zijn er nog zeker dingen die men wil veranderen. Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen een loungehoek bovenaan hun wensenlijstje hebben staan. Naast het tuinieren wil men toch ook vooral ontspannen genieten van de tuin. Hoe men hier ontspanning vindt, verschilt wel gezien de verdere wensen. Voor mannen zouden een jacuzzi en een buitenkeuken het totaalplaatje compleet maken. Vrouwen noemen vooral een tuinhuis en een Japanse tuin als een van hun tuindromen. Gelukkig zijn mannen en vrouwen het wel met elkaar eens over wat zij niet willen: een vijver is een van de minst genoemde wensen.

Bron en foto’s: WOLF-Garten

Speak Your Mind

*