Windturbines voor groenere productie vinyl vloeren

-Week van de Duurzaamheid –

Windturbines van IVC Group

IVC Group in Avelgem heeft drie windturbines in gebruik genomen waarmee het bedrijf zich bij de grootste ‘groene producenten’ in Vlaanderen voegt. Met deze investering verankert IVC Group, bekend van vloermerken als Leoline, Balterio, Moduleo, itec en Spanolux, zijn toekomst duurzaam en lokaal.

Ondernemer Filip Balcaen richtte IVC Group op in 1997. Van meet af aan lag de klemtoon op producten die design, functionaliteit en ecologie met elkaar verzoenen. “Maatschappelijk en ecologisch verantwoord ondernemen nemen we heel serieus”, zegt CEO Jan Vergote. “Het is een kwestie van willen: je moet de tijd durven nemen om goed na te denken over de impact van de strategie en activiteiten.“

Sleuteljaar

2012 was een sleuteljaar. IVC Group verkreeg de ISO14001-certificatie voor het milieubeheersysteem en de bouw- en milieuvergunningen voor een windpark. Ook werd een hoogtechnologische fabriek voor de Moduleo Design Floors gebouwd, het nieuwste gamma modulaire kunstvloeren. Die investering van 34 miljoen euro zorgde voor 210 extra arbeidsplaatsen en stelt hergebruik van productieafval en grondstoffen centraal. Ruim een derde van een Moduleo-designvloer bestaat uit gerecycleerde materialen van een strikt gecontroleerde herkomst.

Schonere productie via schone windmolens

Met de drie windmolens – een investering van 10 miljoen euro – kiest IVC Group resoluut voor een duurzame verankering in het West-Vlaamse Avelgem. De drie turbines zullen naar verwachting 13,3 GWH per jaar produceren, equivalent aan het jaarlijks stroomgebruik van meer dan 2.000 gezinnen en goed voor ongeveer een derde van de totale energiebehoefte van IVC Group. Ook de technologie van de turbines zelf werd zorgvuldig uitgekozen. De Enercon windturbines zijn zogenaamde ‘direct drive turbines’ van de laatste generatie.

Groen op elk vlak

Jan Vergote: “De windturbines springen uiteraard het meest in het oog, maar zijn slechts één van onze milieu-inspanningen. Zo gebruiken we het Scheldewater als koelmiddel, waarmee we 80% van de minder milieuvriendelijke koelmiddelen uitschakelen. Onze Spanolux vezelplaten worden gemaakt van PEFCgecertificeerde materialen, en de inkt voor de vinyldessins op waterbasis is 100% recycleerbaar en heeft een nuluitstoot.”

Meer informatie: IVC Group

Speak Your Mind

*