5 tips voor duurzaam wonen

Duurzaam wonen is de trend. Het gaat erom je bestaande woning aan te passen aan de nieuwste mogelijkheden om energiezuinig met onze aarde om te gaan. Duurzaam bouwen vraagt om meer creativiteit. En zeker ook tijd. Veel experts bieden daar tips en regels voor. Bouw & Wonen selecteerde 5 tips voor duurzaam wonen om je te inspireren:

5 tips voor duurzaam wonen

1. Een geschikte locatie

Klinkt logisch, maar vraagt een scherpe en vooruitziende blik. Je wilt immers vanuit je huis geen lange autorit en zeker niet uren in de file staan naar het werk. Daarom is de locatie van belang als je duurzaam wilt leven.

2. Wat heb je echt nodig

Eerst kijken naar wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen en daarop vervolgens meters aan woonruimte op afstemmen, is zo duurzaam niet. Beter is het om te kijken naar wat je écht nodig hebt. Daaruit blijkt in veel gevallen dat dat minder is dan in dat eerste geval. Dat maakt een huis compacter, makkelijker te verwarmen. Kortom; scheelt gewoon veel geld. En energie.

3. Bouwmaterialen

Kies duurzame materialen waar je mee wilt gaan bouwen of laten bouwen. Dat kan soms best een zoekplaatje zijn. Wat is duurzaam en wat schurkt er tegenaan, maar is het eigenlijk net niet. Laat je goed informeren, ga kijken en voelen, wik en weeg.

4. Natuurlijke materialen

Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen zoals hout. Haal het van zo dichtbij mogelijk. Kijk wat er regionaal aangeboden wordt. Dat scheelt transportkosten en vervuiling.

5. Hergebruik

Veel materiaal belandt bij het afval, maar kan prima hergebruikt worden. Doe daar je voordeel mee. Daarmee krijgt een huis ook vaak een veel persoonlijker karakter en wordt het geen eenheidsworst. Dat vraagt wat meer tijd misschien, maar is absoluut de moeite waard.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*