Energieneutraal bouwen moet topprioriteit zijn

De energieprijzen rijzen de pan uit en er is een tekort aan betaalbare (gasloze) huizen. Toch lijkt de aandacht voor duurzaamheid geen topprioriteit te zijn bij de (demissionaire) regeringspartijen. Duurzame – en klimaatorganisaties luiden daarentegen al langer de noodklok. De week van de Duurzaamheid – 8 – 16 oktober) is dan ook zelden zo actueel. 

Om de aanpak van energieneutraal en duurzaam bouwen kracht bij te zetten, organiseert de Nationale Duurzame Huizenroute op 30 oktober en 6 november 2021 open huis-dagen. Tijdens bezoeken aan huiseigenaren met duurzaam gebouwde of gerenoveerde woningen, kunnen geïnteresseerden binnenkijken bij particulieren én hun prangende vragen stellen. Theo Smidt en Atty van de Brake uit Harfsen doen voor de derde keer mee met de open huis-dagen.  

In hun energie neutrale woonhuis heeft Theo Smidt al zijn bouw- en energetische ervaringen omgezet in een concrete aanpak. En wat blijkt: een energie neutrale woning met voldoende isolatie heeft geen warmtepomp nodig. Voor particuliere bouwers is dit een positief bericht. Veel architecten, aannemers en installateurs zijn nog niet overtuigd dat dit (zonder warmtepomp) mogelijk is. Smidt: “Het is een kwestie van het energetisch goed uitrekenen en dat doen weinig bouwprofessionals. Eenvoudig energieneutraal bouwen moet topprioriteit zijn.”

Energieneutraal bouwen moet topprioriteit zijn

Uniek bouwconcept

Het gebruikte bouwconcept – dat ook in het praktische handboek Eenvoudig duurzaam bouwen staat – gaat over 6 duurzame keuzes:

  • Isoleer maximaal
  • Kies (bij voorkeur) voor houtskeletbouw
  • Leg het hele dak vol met zonnepanelen (wek je eigen energie op)
  • Verwarm elektrisch
  • Bouw dampopen en ventileer goed
  • Houd het simpel

Zonne-energie

Aan de basis van het bouwconcept ligt de passie voor zonne-energie. Smidt: “Ik experimenteerde al vroeg met zonnepanelen, omvormers en loodaccu’s. Door van alles te proberen – zelfs windenergie opwekken – weet ik uit eigen ervaring veel over energie opwekken, omvormen en opslaan. Al had ik zelf nooit bedacht dat ik er een boek over zou schrijven. Daarvoor had ik echt mijn partner voor nodig. Zij haalde me over om mijn bouwconcept te delen.”

Duurzame Huizenroute

De landelijke Duurzame Huizenroute wordt georganiseerd op de zaterdagen 30 oktober en 6 november 2021. Er zijn vier tijdsloten. Het is verplicht om een bezoek vooraf te reserveren via de website Duurzamehuizenroute.nl.

Speak Your Mind

*