Hoe plaats je zelf een dakkapel?

Meer ruimte op de zolder is erg handig als je meer ruimte nodig hebt. Of als je een extra kamer wilt creëren, omdat er een gezinsuitbreiding komt. Door een dakkapel te plaatsen, creëer je meer ruimte en licht op de zolder. De bovenste verdieping kan nu opgeknapt worden en worden ingericht zoals je dat wilt hebben. Maar hoe plaats je zelf een dakkapel?

Hoe plaats je zelf een dakkapel?

Zelf opbouwen, of prefab?

Doordat de meeste huizen een schuin dak hebben, heeft de bovenste verdieping minder ruimte. Door een dakkapel te plaatsen, heb je minder last van het schuine dak. Een dakkapel is doorgaans rond de 2 tot 5 meter breed. De keuze is aan jou. Het is maar net hoeveel ruimte je nodig hebt. Vervolgens sta je voor de keuze of je de kapel zelf op gaat bouwen, of dat je een prefab kapel aanschaft. Ga je het zelf opbouwen, dan gaat dit veel tijd kosten en het vergt veel handigheid en inzicht. Tevens is het een klus die doorgaans door twee personen uitgevoerd moet worden. Je hebt namelijk te maken met grote balken die je moet monteren of verwijderen. Een prefab dakkapel is in een fabriek al in elkaar gezet. Je hoeft hem alleen nog maar te monteren. Er komen echter nog wel wat extra kosten voor de levering bij kijken.

Gereedschap

Voor de voorbereidingen en het plaatsen heb je een aantal stukken gereedschap nodig. Ten eerste heb je een steiger nodig om bij het dak te komen om de dakpannen van het dak te halen. Zaagtafel en een cirkelzaag om balken te zagen voor de opbouw. Een reciprozaag om van buiten of binnen uit een gat in het dak te maken. Uiteindelijk heb je een kraan nodig om de nieuwe dakkapel te laten zakken op de juiste plek. Ben je niet in een dag klaar of begint het te regenen dan heb je ook een afdekzeil nodig op alles wel droog te houden. En denk ook aan jouw eigen veiligheid en gebruik stevige schoenen, een helm en oogbescherming.

Voorbereidingen

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden voordat je gaat beginnen met klussen. Wil je namelijk één of twee dakkappellen laten plaatsen? Kijk daarna naar de maten die je wilt hebben, doorgaans zijn dakkapellen tussen de 2 en de 5 meter breed. Omdat een kapel op het dak het uiterlijk van de woning verandert kan het zijn dat je een vergunning moet aanvragen. Dit is afhankelijk van de plaats op het dak (voorzijde, achterzijde of zijkant) en het formaat. Meestal is een dakkapel aan de achterzijde binnen bepaalde afmetingen vergunningvrij, maar vraag het voor de zekerheid na bij de gemeente. Ga je zelf aan de slag, vraag dan een ander persoon om je hierbij te helpen, dit gaat namelijk veel sneller en het gemakkelijker. In je eentje is het een grote opgave, vooral omdat je ook grote balken moet monteren en verwijderen. Vervolgens heb je veel tijd nodig voor de installatie, neem daarom één of twee weken vrij. Maakt vervolgens een kostenplaatje, het zou namelijk zonde zijn om halverwege te moeten stoppen terwijl je wel een gat in het dak hebt gemaakt.

Hoe plaats je zelf een dakkapel?

Doe-het-zelvers

Heb je veel kluservaring en ben je een echte doe-het-zelver? Dan is het mogelijk om jouw eigen kapel te timmeren. Met planken, balken, kozijnen en het dakbeschot, maak je jouw eigen dakkapel. Het is wel verstandig om eerst een tekening te maken of laat maken, voordat je begint. Zo weet je precies hoe alles komt en wat je allemaal nodig hebt.

Prefab kapel plaatsen

Kies je voor een prefab dakkapel dan hoef je enkel een gat in uw dak te maken waar de kapel van kunststof in geplaatst kan worden. Het plaatsen van een reeds gemonteerde dakkapel, is een klus die minder tijd in beslag zal nemen. In de fabriek is alles al gemaakt, je hoeft alleen nog voor juiste sparing te maken in het dak. Meet dit van te voren goed uit en haal de dakpannen die over de sparing heen liggen weg. Het voordeel van een model uit de fabriek is dat jij niet zelf voor een kraan hoeft te zorgen. Ben je zelf geen klusser en werk je niet graag op hoogtes, dan is het beter om het uit te besteden aan experts. Zij hebben minder tijd nodig. Binnen een dag wordt de dakkapel geplaatst. Uiteraard moet de binnenzijde dan nog wel netjes worden afgetimmerd. Maar daar kun je zoveel tijd voor uittrekken als je wilt, want de dakkapel is wind- en waterdicht.

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*