Hulpmiddelen voor het toilet

Minder conditie, minder spierkracht of stram en stijf zijn, kunnen ertoe leiden dat het lastig is om te gaan zitten en weer op te staan van het toilet. Maar de gang naar het toilet wil je zo lang mogelijk een privé-moment houden. Er zijn hulpmiddelen voor het toilet die ervoor zorgen dat je met verminderde mobiliteit u zo lang mogelijk zelfstandig het toilet kunt gebruiken. Een handgreep of toiletbeugel kan je precies die extra steun geeft die je nodig hebt om zelfstandig én veilig te bewegen. Hiermee beperk je het risico dat je valt en heb je geen hulp van anderen nodig.

Hulpmiddelen voor het toilet

Mogelijkheden voor extra steun

  • Als de zijmuur binnen handbereik is, kun je een stevige handgreep of een handgreep met een hoek van 45° plaatsen.
  • Als de zijmuur te ver weg is kun je één of twee opklapbare toiletbeugels plaatsen afhankelijk van hoeveel steun je nodig hebt.
  • Wil je ook de toiletrol binnen handbereik? Dan kun je aan de handgreep of opklapbeugels een toiletrolhouder bevestigen. Deze is ook verkrijgbaar in een variant waarbij je met slechts één hand het toiletpapier kunt afscheuren.

Hulpmiddelen voor het toilet

Opletten bij plaatsen

  • Plaats de toiletbeugels symmetrisch om het lichaam gelijkmatig te belasten.
  • Als je één toiletbeugel plaatst, ga dan na wanneer je steun nodig hebt. Is dit juist bij het gaan zitten of bij het weer opstaan? Heb je een minder sterke arm of kun je een arm niet gebruiken?
  • Zorg ervoor dat de toiletbeugel 15 tot 20 cm voor het toilet uit steekt. Hierdoor blijft je arm in een natuurlijke stand bij het gaan zitten en weer opstaan.
  • Kies beugels in een contrasterende kleur als je minder goed ziet.

Kijk voor alle hulpmiddelen en tips op: badkamerhulpmiddelen.nl

Speak Your Mind

*