Maak je huis klaar voor een duurzame winter

Of je nou een huur- of koopwoning hebt; je wilt er in de winter comfortabel en warmpjes bijzitten, maar geen energie verspillen. Tocht, slechte ventilatie of haperende cv-ketels zijn ongemakken die je in de winter wilt vermijden. Goed geïsoleerd, geventileerd, gasloos en zelf energie opwekken; dat is toch een veel beter vooruitzicht? Maak je huis klaar voor een duurzame winter.

Maak je huis klaar voor een duurzame winter

Deze winter de temperatuur een graadje lager

Er zijn allerlei maatregelen die je kunt nemen om in de winter zo min mogelijk energie te verspillen, maar het hangt natuurlijk allemaal samen met de keuzes die je maakt. Als je de kachel een graadje lager zet, bespaar je elk jaar veel energie. Financieel is dit natuurlijk ook interessant. Het helpt ook om je thermostaat op 15 graden te zetten als er overdag niemand thuis is en een uur voordat je gaat slapen. De kamers waar je niet bent, hoef je ook niet te verwarmen. En hoe lekker het ook is om in de winter lang en warm te douchen. Met een korte douche word je net zo schoon en ben je goed bezig voor het milieu.

Is je huis goed geïsoleerd?

Naast keuzes die je zelf elke dag kunt maken, is een goed geïsoleerd huis comfortabel warm en energiezuinig. Begin met het checken van kieren en naden bij je kozijnen en deuren. Een tochtstrip helpt tegen kieren, naden kun je opvullen. Check vervolgens hoe leidingen naar buiten lopen. Zijn de doorvoeropeningen goed afgedicht? Zo niet, doe dat dan alsnog.

Kijk ook of je dakpannen recht liggen. Daarna kun je onderzoeken of je ramen, dak en kelder goed geïsoleerd zijn, zodat er niet onnodig warmte weglekt. Als je dat zelf niet kunt, laat er dan door een professional naar kijken, want goede isolatie verdient zichzelf snel terug, zowel voor jou, als voor het milieu.

Verwarmingen ontluchten

Als een radiator niet helemaal warm wordt, dan kun je deze ontluchten. Vooral als je de verwarming lange tijd niet hebt gebruikt, kunnen er luchtbellen in de leidingen komen. Geen nood. Je kunt de radiatoren dan gemakkelijk zelf ontluchten met een speciaal sleuteltje. Dit sleuteltje kun je in elke kluswinkel kopen. Open voorzichtig het ontluchtingskraantje. Als de lucht uit de radiator is, komt er vervolgens water uit, houdt daarom een doek bij de hand om dit op te vangen. Dat is het moment om het snel weer af te sluiten. Het is verstandig enige tijd voor deze handeling de thermostaat terug te draaien, zodat je je niet brandt aan het hete water.

Elke dag goed ventileren

Met goed geventileerde ruimtes heb je gezonde lucht in huis. Het is aan te raden om elke dag de ramen 30 minuten tegen elkaar open te zetten, zodat het doortocht (zet wel de kachel even laag!). Dat is beter dan de hele dag op een kier laten staan. Door het doortochten wordt de lucht in huis droger en daardoor is je huis gemakkelijker te verwarmen. Ook dat scheelt weer veel energie. Controleer ook of je ventilatieroosters schoon zijn. Heb je ze nog niet? Dan is het slim om ze aan te brengen. Met ventilatieroosters wordt de lucht in huis constant ververst.

Bron: Het Kan Wel

Speak Your Mind

*