Wat je nog niet wist over ledlampen – 9 leuke feitjes

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen, de toekomst van verlichting zit in led. Led, wat voor licht-emitterende diodes staat, duikt op steeds meer plekken op, ook waar je het niet meteen zou verwachten. De mogelijkheden met deze innovatieve verlichtingstechniek zijn dan ook vrijwel eindeloos. We hebben hier 9 leuke feitjes over ledverlichting voor je die je zeker moet weten.

Wat je nog niet wist over ledlampen - 9 leuke feitjes

1. Led wordt niet warm

Door de speciale technologie in ledlampjes wordt de meeste energie omgezet in licht, en niet in warmte, zoals bij een gloeilamp het geval is. Dit is een grote plus, want het maakt dat ledverlichting ontzettend veelzijdig is. Je hoeft bij de plaatsing van ledspots dus niet uit te kijken of deze niet te dicht op ontvlambare materialen zit, en ook in de buurt van stoffen en planten (denk aan de kerstboom!) zijn ledlampjes helemaal veilig.

2. Ledlampjes zijn dimbaar

Ledverlichting kan op verschillende sterktes branden en prima in dimbare lampen gebruikt worden. Niet alle ledlampjes zijn automatisch dimbaar, dus ga je een ledspot kopen let er dan op dat deze wel de dimfunctie heeft.

Ook komt ledverlichting in verschillende kleuren, waarbij je voor warme tonen kunt gaan voor sfeer in huis, en voor heldere tonen wanneer je scherper licht nodig hebt (om te lezen, te werken, of te koken bijvoorbeeld). Tot slot is ledverlichting zeer goed op een bepaalde plek te richten, en met strategische geplaatste ledspots heb je dus weinig lichtvervuiling.

3. Ledlampjes gaan gelijk aan

Wanneer je een ledlamp aan schakelt, dan is er geen enkele vertraging. Dit is fijn wanneer je ledlampjes inzet in de gang, voor verlichting van de trap ‘s nachts, of bij een bewegingssensor in de tuin of bij de voordeur. Er is gelijk licht, precies wat je wilt wanneer de schakelaar aangaat.

4. Ledverlichting houdt insecten weg

Dit is ook een fijne eigenschap van ledlampjes. Waar de uv-straling in gloeilampen of halogeenverlichting insecten juist aantrekt, geeft ledverlichting vrijwel geen Uv-straling af. Sterker nog, ledlicht weert de kleine vliegjes en mugjes juist. Ideaal dus om ledlampen in te zetten in de tuin, en ook in de keuken, waar er fruitvliegjes mee worden weggehouden bij je fruitschaal. Door het gebrek aan UV-straling zal het fruit bovendien minder snel rijpen en ook langer zijn voedingswaarde behouden.

5. Watt – hoe zit dat?

Ledverlichting komt in verschillende sterktes, maar je zult deze niet altijd in Watt uitgedrukt zien. Bij LED zie je vaker een lumen waarde, die aangeeft hoeveel lichtopbrengst een object geeft. Watt duidt juist weer aan hoeveel energie iets verbruikt, want bij een zuinig ledlampje natuurlijk een heel vertekend beeld geeft!

Een gloeilamp met 50W is ongeveer te vergelijken met een ledlamp met 400 lumen, bij 100W is dit ongeveer 900 lumen. Even omschakelen dus, maar als je eenmaal weet waar je naar op zoek bent, heb je de led met de juiste lumen waarde zo gevonden.

6. Ledlampjes kunnen grote temperatuurverschillen aan

Led kan prima extreme temperaturen verdragen, wat ze erg nuttig maakt in gebieden met verschillende temperaturen gedurende het jaar. Ledlampjes kunnen tegen temperaturen tussen de min 40 tot de plus 85 graden. Dit maakt ze zeer veelzijdig en ideaal in regio’s met een extreem klimaat.

7. Ledverlichting gaat jaren mee

De gemiddelde ledlamp heeft een levensduur van tot wel 50.000 uur. Dit betekent dat je het lampje elke dag van het jaar 7 uur lang aan kunt hebben, en het dan nog 20 jaar zou duren voordat je er een nieuw lampje in moet doen. Ter vergelijking: een gemiddelde gloeilamp gaat maar 750 tot soms 2000 uren mee. Dat is dus totaal geen match voor led! Hoewel ledlampen vaak wel iets duurder zijn, ben je met de lange levensduur toch uiteindelijk een stuk voordeliger uit per lichtuur.

8. Vrijwel onbreekbaar

Een ledlampje zal niet gauw stuk vallen. De duurzaamheid van ledlampjes zorgt er dan ook voor dat ze worden ingezet op plekken waar goede en betrouwbare verlichting cruciaal is, zoals bij verkeerslichten, signaalborden en straatverlichting. Je zal ook nooit met gevaarlijke scherven zitten, zoals wanneer je een gloeilamp per ongeluk kapot laat vallen.

9. Ook nog eens ontzettend zuinig

Naast een lange levensduur, is ledverlichting ook nog eens zeer energiezuinig. Een ledlamp verbruikt tot wel 90% minder stroom dan een gloeilamp, wat een zeer goede prestatie is. Ook voor het produceren van ledspots en dergelijke is er veel minder energie en materiaal nodig, en er zitten ook nog eens geen schadelijke stoffen in ledlampjes, die in andere verlichting wel te vinden is (kwik bijvoorbeeld). Het milieu zal je zeker dankbaar zijn als je al je lampen in huis geleidelijk aan vervangt met ledverlichting!

Bron: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*